tiistai 18. joulukuuta 2018

Nuoremme maailmalla - osa 3

Vaihto-opiskelijoittemme kokemuksia, tässä juttu numero 3: 

 

Henna Heinonen: Academy of Performing Arts in Prague (FAMU), Film Studies, Praha, Tšekki


Valitsin vaihtokohteeksi FAMUn, koska se on hyvin arvostettu elokuvakoulu, joten odotukseni olivat korkealla opintojen suhteen. Myös sijainti miellytti kovasti. Praha oli minulle ennestään tuntematon kaupunki, mutta olin varma, että tulisin tykästymään siihen. Niinhän siinä sitten kävi, rakkautta ensi silmäyksellä! Varoituksen sananen kuitenkin: vaikka tšekkiläisten tyly asiakaspalvelu luo kotoisuutta näin suomalaisena, niin se saattaa käydä välillä hermoillekin. Suosittelen vahvasti kielen opiskelua etukäteen, sillä parilla yksinkertaisellakin sanalla saattaa saada tšekkiläisten sydämet sulamaan, ainakin osittain.

Parasta on ollut muuttaa uuteen ympäristöön ja tutustua FAMU:n opintotarjontaan. Ensimmäistä kertaa elämässäni asun näin isossa kaupungissa ja se on mahtavaa. Täällä riittää koko ajan tapahtumaa ja vilkkaudestaan ja suurista ihmismääristä huolimatta, kaupunki on hyvin turvallisen tuntuinen. Kaupunki on todella upea ja helposti lähestyttävä.

TAMK:iin verrattuna FAMU:n opinnot ovat toistaiseksi olleet hyvin luentomaisia ja keskustelevia. Tarjolla on myös projektiluontoista oppimista lyhytkestoisempien moduulien puolesta. Meillä on myös mahdollista päästä muiden opiskelijoiden projekteihin mukaan. Itse entisenä yliopisto-opiskelijana olen kokenut mieluisaa nostalgiaa luentopainotteisissa kurssivalinnoissani, mutta kaipaan myös projekteja. Pian pääsenkin CinemaDance -kurssille, joka on neljä päivää kestävä Uneton48-tyylinen rupeama, jossa neljän päivän aikana toteutetaan elokuva alusta loppuun. Tämä tapahtuu pienessä maalaiskylässä 140km päässä Prahasta ja odotan innolla mitä siellä tulee vastaan!

Ylipäätään tuntuu, että FAMU tarjoaa hyvin laajasti erityyppisiä kursseja ja moduuleja. Omiin kursseihin kuuluu mm. tšekkiläistä avantgarde-elokuvaa, Keski-Euroopan elokuvahistoriaa, genrekurssia, visuaalista teoriaa, jne.

Mitään suurempaa yllätystä ei ole tullut vastaan, muuta kuin korkeahko hintataso sekä vieläkin jatkuvat kesäiset säät. Täällä saa halpaa olutta, suhteellisen edukkaasti myös ruokaa, ja julkinen liikenne on hyvin sopuhintaista. Muuten kaikki on aikalailla Suomen hintatasolla, mikä yllätti etenkin asuntoa etsiessä. Kuvittelin muuttavani vanhaan upeaan kivitaloon lähelle keskustaa suurehkoon yksiöön tai jopa kaksioon. Totesin nopeasti, että se ei tule onnistumaan.

Niille, jotka halajavat tänne asumaan, suosittelen tutustumaan etukäteen kieleen ja hieman myös historiaan. Näin pääsee nopeammin integroitumaan paikalliseen kulttuuriin ja saa enemmän irti ympäristöstään. Paikallinen historia on monilla kursseillakin isossa roolissa. Kannattaa myös pitää mielessä, että täällä on ilmeisen hidas byrokratia.

Opiskelujen puolesta suosittelen varautumaan siihen, että Learning Agreement tulee muuttumaan radikaalisti, sillä kursseille pyrkii suuri määrä opiskelijoita ja kaikille ei ehdi ilmoittautua ajoissa eikä mahdu enää mukaan. Ei tarvitse kuitenkaan huolestua, sillä tilalle kyllä tulee muita erinomaisia vaihtoehtoja.

Kokonaisuudessaan täällä eläminen ja opiskelu on ollut suorastaan pirskahtelevan upeaa. Ainoa miinus on se, että hain tänne vaihtoon vain syyslukukaudeksi. 

0 comments: