keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Nuoremme maailmalla - osa 2

Media-alan opiskelijoiden 3. vuosikurssi on poikkeuksellinen. Koskaan aiemmin ei ole käynyt niin, että liki puolet vuosikurssin opiskelijoista lähtee ulkomaanvaihtoon. Nyt näitä tyyppejämme on ripoteltu yli 20 eri puolille maailmaa, Torontosta Koreaan. Julkaisemme joulukuussa 2018 opiskelijoiden kokokemuksia vaihdosta sarjana. Ja tässä tarinoista toinen: 


Elvira Schirmer: Cork Institute of Technology, Media Communications Department, Bishopstown, Cork, Irlanti

Kahden eri lomaviikon aikana ihastuin Englantiin, sen kulttuuriin, mutta erityisesti luontoon. Ensin hainkin Leedsiin, koska se vaikutti todella hyvältä paikalta kaiken siitä lukemani perusteella. Nykyään kuitenkin fiilikset ovat olleet tosi tärkeänä osana omia päätöksiä. Isoin syy siis siihen, miksi lähdin Irlantiin oli se, että siitä tuli yksinkertaisesti kaikista paras fiilis muihin paikkoihin verrattuna, ilman mitään ”järkisyitä”. Lopulta siis vaihdoin nominaationi tänne, enkä ole katunut sitä hetkeäkään.

Aluksi kävin eri vaihtokouluja pitkään läpi selvittääkseni, missä olisi minulle kaikista parhaimmat kurssit opiskella. Täällä on kuitenkin konkretisoitunut se mitä moni sanookin, että opiskelu on loppujen lopuksi aika pieni osa vaihtoa. Olen kyllä oppinut paljon uusia ja mielenkiintoisia asioita luennoilla, mutta parasta ovat kuitenkin olleet ehdottomasti ihmiset. Se, kenen kanssa kävelee kampukselle, syö illallista kotona tai menee viikonloppuna leffaan, pubiin tai road tripille määrittelee todella paljon, kuinka hauskaa ja ikimuistoista koko vaihdosta tulee.

Yliopistossa opiskelu eroaa ammattikorkeakoulussa opiskelusta samalla tavalla kuin Suomessa – meillä on vähemmän kontaktitunteja mutta huomattavasti enemmän palautuksia sekä kokeita. Luennoijat myös pitävät opiskelijoiden kanssa tapaamisia, välillä luennon aikana, kysyäkseen missä mennään. Pysyykö esimerkiksi opetuksen tahdissa mukana. Opiskelijoita siis huomioidaan paljon, myös opiskelijajärjestön puolesta.

Miinuksena kuitenkin kalusto on selkeästi huonompaa kuin TAMKissa ja sitä on myös huomattavasti vähemmän. Kaikista uusinta ja kalleinta kalustoa ei myöskään pysty vuokraamaan Erasmus-opiskelijana. Lainaus onnistuu vain kahdeksi päiväksi kerrallaan, eikä edes kaikille päiville. "AV-Kioski" on viikolla auki vain tunnin päivässä ja palauttamisen tai vuokraamisen voi tehdä vain tiettynä päivänä.
Yksi CIT Campus Plaza:n päärakennuksista

CIT:ssä on isossa osassa erilaiset vapaa-ajan kerhot. Niitä on kymmeniä erilaisia, "sports clubs" ja "society clubs" erikseen. Kerhoilla on viikoittain tapaamisia niin itse lajin parissa kuin myös sen ulkopuolella. Kerhot ovat Erasmus-opiskelijoille ilmaisia ja niissä on todella hyvä ryhmähenki!

Erasmus-opiskelijoille järjestetään myös joka viikko sekä pubi-tapaaminen että jokin päiväretki viikonloppuisin Corkin ulkopuolelle. Erasmus-opiskelijoita on täällä kuitenkin niin iso määrä (100 ja 200 välillä), että retket ja tapaamiset ovat usein liiankin täynnä porukkaa. Monet matkustavatkin viikonloppuisin ympäri Irlantia omissa porukoissaan. Koska Irlanti on pinta-alaltaan melko pieni, matkustaminen maan toisellekin puolelle taittuu helposti, ja täällä on paljon uskomattoman kauniita paikkoja nähtäväksi.

Täällä eläminen ja varsinkin asuminen on todella kallista. Asunnon löytyminenkin on todella haastavaa, koska Irlannissa on iso asuntopula, mikä koskee aivan kaikkia – perheitä, pariskuntia, opiskelijoita... Ihan kampuksen lähellä on pari opiskelija-asuntolaa, eivät hulppeita mutta säästävät aikaa matkustamisesta ja ne ovat täynnä myös muita opiskelijoita, kuten saattaisi päätellä.

Itse maksoin opiskelija-asunnosta, Eden Hallista 400 euron varausmaksun sekä 700 euroa vuokraa kuussa. Tämän lisäksi asuntoon piti ostaa paljon tavaroita itse – muun muassa tyyny, peitto ja lakanat sekä imuri. Jotkut asuvat kaupungin asunnoissa, mitkä löytyivät yksityisiltä markkinoilta, ja jotkut saivat paikan perheiden luota. Perheiden luona asuminen on huomattavasti halvempaa mutta useimmat asuvat kuitenkin noin tunnin matkan päässä kampukselta.

Aloita siis asunnon etsiminen heti, kun saat varmistuksen pääsystäsi yliopistoon. Itse olin asian kanssa myöhässä muihin verrattuna, koska oli niin paljon epäselvyyksiä sen suhteen, mihin linjalle täällä sain hakea ja mitä kursseja saisin ottaa. Taisin olla ensimmäinen TAMKista median puolelta, kuka haki Irlantiin? Jouduin lähettämään asiaan liittyen monille eri ihmisille sähköpostia ja selvittely jatkui niin pitkään, että alkoi jo nolottaa kysyä yhtään mitään. Tämän lisäksi jouduin tekemään monta tuntia ekstra-työtä, muun muassa showreelin sekä kokonaan uuden opintosuunnitelman.

Linja millä nyt olen, on Creative Digital Media, eikä se kuulu TAMKin ja CITin väliseen sopimukseen. Eikä tule kuulumaan, tätä selvitettiin myös. Sain erikoisluvan viettää täällä tämän lukukauden, mutta jatkossa TAMKista voi hakea vain Fine Art -puolelle.

Täällä oleminen on ollut kuitenkin aivan kaiken vaivannäön arvoista. Suosittelen Irlantia maana sekä CIT:iä kouluna ehdottomasti. Slán leat!

0 comments: