torstai 28. huhtikuuta 2011

Gorillat kannustivat aiheuttamaan hämminkiä!


Amerikkalainen aktivistitaiteen ryhmä Guerilla Girls, joka on toiminut vuodesta 1985 lähtien, vieraili tiistaina ja keskiviikkona Tampereella. Gorillanaamareihin pukeutunut naiskaksikko sai aikaan kuhinaa Työväenmuseo Werstaalla, kun sadat ihmiset halusivat nähdä heidän luentonsa. Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen opiskelijat olivat todella onnekkaita, kun koulu järjesti heille oman Guerilla Girls:in vetämän työpajan.


Guerilla Girls on urallaan keskittynyt naisten asemaan taidekentällä. Työväenmuseo Werstaalla yleisölle esiteltiin tempauksia, joissa naisten roolia taidemaailmassa oli purettu hauskojen, mutta samalla pistävien julisteiden, katuvarsimainosten ja lehtisten kautta. Sissityttöjen viesti oli selkeä: tutkikaa taustoja, pyrkikää nostamaan epäkohtia esille ja tehkää se uudella, hauskalla tavalla.


Keskiviikkona pidetyssä työpajassa opiskelijat pääsivät käytännössä kokeilemaan millaista on suunnitella aktivistitaidetta. Guerilla Girls aloitti työpajan kertomalla heidän omasta suunnitteluprosessistaan ja pyysi sen jälkeen kaikkia työpajaan osallistuneita kertomaan, mihin epäkohtaan he haluaisivat puuttua. Opiskelijoita kiinnosti sukupuolten välisen tasa-arvon lisäksi kulutuskulttuurin puuttuminen, seksuaalivähemmistöjen asema, ympäristö ja äärioikeiston nousu Suomessa. Työpajan vetäjien pitkä kokemus ja innokkuus kannustivat opiskelijat suunnittelemaan omat aktivistiset taidetekonsa vain kahdessa tunnissa. Työpajan lopuksi esiteltiin viisi uutta projektia, joiden lopulliseen toteutukseen Guerilla Girls antoi vielä tukun käytännön ohjeita. Uutta, aktivistista kulttuurihäiriköintiä on siis luvassa!


Guerilla Girlsin vierailu Tampereella oli osa Sissit, tissit ja tasa-arvo tapahtumaa, johon myös Tampereen ammattikorkeakoulun Ikuinen galleria osallistui. Katso Ylen Hämeen uutisista, kun Guerilla Girls vierailee Ikuisessa galleriassa: 
http://areena.yle.fi/video/1303836323787


Teksti: Mari Ljokkoi
Kuvat: Juha Suonpää

|||

0 comments: