tiistai 27. lokakuuta 2009

IIK!! pääpalkinto Miro Laihon elokuvalle Herääminen


Rantapohja-lehden myöntämä IIK!! kauhulyhytelokuvakilpailun pääpalkinto, 100 metriä kaitafilmiä ja kaitafilmikamera, tuli tänä vuonna Tampereelle ja Miro Laihon ohjaamalle elokuvalle Herääminen.

Kilpailun tuomarit Tommi Nevala Valveen elokuvakoulusta ja Janne Kuustie Nukketeatteri Akseli Klonkista perustelivat valintaansa seuraavasti:

"Elokuva sisältää davidlynchmäistä arvoituksellisuutta ja Lars von Trierin Rigetin kaltaista ahdistavuutta ja klaustrofobisuutta. Sarkastinen musta huumori ja kauhu tasapainoilevat kerronnassa toimivana kokonaisuutena. Elokuvailmaisun keinot ovat tekijöillä hallussa ja niitä käytetään tarkoituksenmukaisesti ja perustellusti. Kuvaus ja valaistus ovat erinomaista tasoa. Vaikka sairaala miljöö on hyvin kulunut ja kliseinen kauhuelokuvan miljöö, onnistuu elokuvan kerronta imaisemaan katsojasa mukaansa. Vaikuttava kokonaisuus, joka kestää useita katselukertoja".

Festivaalin Iikka-patsaan myönnettiin elokuvaohjaaja AJ Annilalle, koska hän on Sauna-elokuvallaan luonut uuden suomalaisen näkökulman kauhuelokuvaan. Festivaali toivoo, että Annila jatkaa edelleen kauhuelokuvan parissa kotimaassa, huolimatta hänen Hollywood-pestistään. AJ on valmistunut TTVOlta vuonna 2002.

Herääminen on psykologinen kauhuelokuva kirurgien salaliiton uhriksi joutuvasta miehestä, joka herää kesken kirurgisen operaation. Mies aloittaa kamppailun mielikuvituksen ja todellisuuden rajamailla ja yrittää paeta painajaismaisesta sairaalasta.

Käsikirjoitus on myös Miro Laihon kynästä, tuottajat Miro Laiho ja Minna Korhonen. Tiedot muista tekijöistä ja näyttelijöistä löytyvät elokuvan Facebook-ryhmästä.

Edellinen TTVOlainen IIK!!-voittaja oli Tapani Hiedanniemi vuonna 2007 elokuvallaan Katalyytti. (Elokuva on katseltavissa Opiskelijatöitä otsikon alla tuossa vasemmalla.)

Miro Laiho kirjoittaa, näyttelee ja ohjaa omalla nimellään, mutta tekee ääntä ja musiikkia Michael Law - taiteilijanimellä. Michael Law on monen tässäkin blogissa esitellyn elokuvan säveltäjä.

Herääminen Facebookissa
IIK!! festivaali

Michael Law

Herääminen nähdään Filkkarien TTVO-uutuudet näytöksessä:
Tampereen Elokuvajuhlat 10.-14.3.2010
Elokuvajuhlien TTVO uutuudet -näytös Tullikamarilla to 11.3. klo 16

0 comments: