tiistai 30. lokakuuta 2012

Valmistuminen häämöttää, kravatit kaulaan!

Wacky Tie Films -tuotantoyhtiön perustajat 
Mikko Helmanen, Jussi Sandhu ja Ville Hakonen tyylikkäissä kravaateissaan.

  

Maanantaiaamuna "Opinnäytetyön dokumentointi ja raportointi" -kurssilla istuu luokan täydeltä 4. vuoden opiskelijoita. Osa ei vieläkään oikein tiedä, mistä lopputyönsä kirjoittaisi, vaikka ensimmäisen vuoden kehityskeskustelussa sitä taidettiin ensimmäisen kerran meiltä tiedustella.


Minun ja neljän muun opiskelijan lopputyöprojekti kuvattiin viikolla 41 ja on nyt leikkauspöydällä. Näyttää siltä että elokuvasta tulee hyvä, ja itselleni kirjallisen osion aihekin alkaa kirkastua aika mukavasti. Ajasta koulun jälkeen on kuitenkin hetkittäin epävarmuus - valmistumiseen on enää reilut puoli vuotta, ja työt ovat kuulemma tiukassa. Väkisinkin tulee mietittyä, miten muut entiset TTVO:laiset ovat pärjänneet.

Tullessani TTVO:lle syksyllä 2009 ajauduin nopeasti tekemisiin pari vuotta aiemmin aloittaneiden, '07-vuosikurssilaisten kanssa. Yhteisistä projekteista syntyi paitsi hyviä leffoja, myös korvaamattomia ystävyyksiä ja toimivia työsuhteita. Kunpa voisi aina tehdä töitä ryhmässä, jossa ihmiset tulevat keskenään toimeen ja ymmärtävät toisiaan. Näiden tyyppien kanssa päädyin lopulta viettämään ison osan ajastani myös koulun seinien ulkopuolella.

Nyt '07-vuosikurssin ystävistäni on valtaosa valmistunut. Osa on saanut töitä alalta. Toisille oman alan työt tuntuvat olevan todella kiven alla ja he käyttävät aikaa suunnitellen tulevia projekteja sekä tehden muita töitä. Sitten on heitä, jotka ovat päättäneet työllistää itse itsensä. Esimerkiksi Miro Laiho, ääniopiskelija vuosikurssia '07, valmistui syksyllä 2011 ja perusti Helsinkiin kesäkuussa 2012 Time Films Oy:n (http://www.timefilms.fi/) - tuotantoyhtiön ja av-alan agentuurin. Yrityksessä on osakkeenomistajina myös muita TTVO:lta valmistuneita alan tekijöitä.

Itselleni erityisen inspiroivaa on kuitenkin ollut seurata läheltä tuoreen tuotantoyhtiön, Wacky Tie Filmsin, syntyä Tampereella. Wacky Tie Films (http://www.wackytie.fi/) on av-alan jälkitöihin erikoistunut firma, jonka päämääränä on tuoda elokuvatuotantokulttuuria pääkaupunkiseudulta Pirkanmaalle. Yrityksen perustivat syyskuussa 2012 kolme ystävystä: leikkaaja-linjalta valmistuneet Ville Hakonen ja Jussi Sandhu sekä tuottajaksi valmistunut Mikko Helmanen. Kolmikko teki TTVO-aikanaan kaksi lyhytelokuvaa yhdessä ja he totesivat yhteistyön niin toimivaksi, että päättivät jatkaa sen parissa.

"TTVO:n heikkous ja vahvuus on projektikeskeisyys. Enitenhän me on kouluaikana opittu toisiltamme", Jussi Sandhu toteaa.

Villen, Jussin ja Mikon yhteistä työskentelyä oli kouluaikanakin mukava seurata, ja hyvä meininki sekä yhteen hiileen puhaltaminen ovat nytkin läsnä heidän päivittäisessä yritystoiminnassaan. Yrittäjänä toimiminen voi olla stressaavaa, mutta kun kaksi läheistä ystävää on koko ajan samassa veneessä, matkasta tulee takuulla hauskempi.

Wacky Tie Films on hieno esimerkki siitä, mitä TTVO:lla on parhaimmillaan tarjota: mahdollisuus löytää ne ihmiset, joiden kanssa haluaa tehdä loppuelämänsä töitä. Jos lisäksi löytyy kärsivällisyyttä ja tahtoa tuoda jotain uutta alalle tässä maassa ja ehkä sen ulkopuolella, on tulevaisuus jo hyvissä kantimissa.

Toivottavasti tämä on se, mitä jokainen meistä saa tästä koulusta mukaansa, kun valmistuminen koittaa.

Teksti ja kuva: Salla Lehtikangas. Kirjoittaja on neljännen ja viimeisen vuoden opiskelija Elokuvan ja television koulutusohjelmassa.

0 comments: