tiistai 30. lokakuuta 2012

Valmistuminen häämöttää, kravatit kaulaan!

Wacky Tie Films -tuotantoyhtiön perustajat 
Mikko Helmanen, Jussi Sandhu ja Ville Hakonen tyylikkäissä kravaateissaan.

  

Maanantaiaamuna "Opinnäytetyön dokumentointi ja raportointi" -kurssilla istuu luokan täydeltä 4. vuoden opiskelijoita. Osa ei vieläkään oikein tiedä, mistä lopputyönsä kirjoittaisi, vaikka ensimmäisen vuoden kehityskeskustelussa sitä taidettiin ensimmäisen kerran meiltä tiedustella.


Minun ja neljän muun opiskelijan lopputyöprojekti kuvattiin viikolla 41 ja on nyt leikkauspöydällä. Näyttää siltä että elokuvasta tulee hyvä, ja itselleni kirjallisen osion aihekin alkaa kirkastua aika mukavasti. Ajasta koulun jälkeen on kuitenkin hetkittäin epävarmuus - valmistumiseen on enää reilut puoli vuotta, ja työt ovat kuulemma tiukassa. Väkisinkin tulee mietittyä, miten muut entiset TTVO:laiset ovat pärjänneet.

Tullessani TTVO:lle syksyllä 2009 ajauduin nopeasti tekemisiin pari vuotta aiemmin aloittaneiden, '07-vuosikurssilaisten kanssa. Yhteisistä projekteista syntyi paitsi hyviä leffoja, myös korvaamattomia ystävyyksiä ja toimivia työsuhteita. Kunpa voisi aina tehdä töitä ryhmässä, jossa ihmiset tulevat keskenään toimeen ja ymmärtävät toisiaan. Näiden tyyppien kanssa päädyin lopulta viettämään ison osan ajastani myös koulun seinien ulkopuolella.

Nyt '07-vuosikurssin ystävistäni on valtaosa valmistunut. Osa on saanut töitä alalta. Toisille oman alan työt tuntuvat olevan todella kiven alla ja he käyttävät aikaa suunnitellen tulevia projekteja sekä tehden muita töitä. Sitten on heitä, jotka ovat päättäneet työllistää itse itsensä. Esimerkiksi Miro Laiho, ääniopiskelija vuosikurssia '07, valmistui syksyllä 2011 ja perusti Helsinkiin kesäkuussa 2012 Time Films Oy:n (http://www.timefilms.fi/) - tuotantoyhtiön ja av-alan agentuurin. Yrityksessä on osakkeenomistajina myös muita TTVO:lta valmistuneita alan tekijöitä.

Itselleni erityisen inspiroivaa on kuitenkin ollut seurata läheltä tuoreen tuotantoyhtiön, Wacky Tie Filmsin, syntyä Tampereella. Wacky Tie Films (http://www.wackytie.fi/) on av-alan jälkitöihin erikoistunut firma, jonka päämääränä on tuoda elokuvatuotantokulttuuria pääkaupunkiseudulta Pirkanmaalle. Yrityksen perustivat syyskuussa 2012 kolme ystävystä: leikkaaja-linjalta valmistuneet Ville Hakonen ja Jussi Sandhu sekä tuottajaksi valmistunut Mikko Helmanen. Kolmikko teki TTVO-aikanaan kaksi lyhytelokuvaa yhdessä ja he totesivat yhteistyön niin toimivaksi, että päättivät jatkaa sen parissa.

"TTVO:n heikkous ja vahvuus on projektikeskeisyys. Enitenhän me on kouluaikana opittu toisiltamme", Jussi Sandhu toteaa.

Villen, Jussin ja Mikon yhteistä työskentelyä oli kouluaikanakin mukava seurata, ja hyvä meininki sekä yhteen hiileen puhaltaminen ovat nytkin läsnä heidän päivittäisessä yritystoiminnassaan. Yrittäjänä toimiminen voi olla stressaavaa, mutta kun kaksi läheistä ystävää on koko ajan samassa veneessä, matkasta tulee takuulla hauskempi.

Wacky Tie Films on hieno esimerkki siitä, mitä TTVO:lla on parhaimmillaan tarjota: mahdollisuus löytää ne ihmiset, joiden kanssa haluaa tehdä loppuelämänsä töitä. Jos lisäksi löytyy kärsivällisyyttä ja tahtoa tuoda jotain uutta alalle tässä maassa ja ehkä sen ulkopuolella, on tulevaisuus jo hyvissä kantimissa.

Toivottavasti tämä on se, mitä jokainen meistä saa tästä koulusta mukaansa, kun valmistuminen koittaa.

Teksti ja kuva: Salla Lehtikangas. Kirjoittaja on neljännen ja viimeisen vuoden opiskelija Elokuvan ja television koulutusohjelmassa.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Fanni Maliniemi: Toiset kasvot Ikuisessa Galleriassa 26.10.-9.11.

Fanni Maliniemi
Toiset kasvot / The Other Faces
26.10.-9.11.2012

ma-pe 12.00-16.00
Ikuinen Galleria, Finlaysoninkuja 3 


Olen kuvataiteen opiskelija ja intohimoinen empiristi.


Kosketus on mielestäni yksi tärkeimmistä kokemisen keinoistamme. Näyttelyni antaa luvan kohdata veistos tällä tärkeällä aistilla.

Näyttely koostuu mehiläisvahaan ja öljyyn valetuista pehmeistä kasvoista. Kasvoista osaa voi kosketella näyttelyn aikana. Ne muuttavat muotoaan ja saavat kymmeniä eri kädenjälkiä.

Tervetuloa!


----------------------
Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella osoitteessa Finlaysoninkuja 3. toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Sen tärkein tavoite on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille Suomessa ja ulkomailla.

Ikuinen Galleria Facebookissa

maanantai 22. lokakuuta 2012

Musiikki & Media 2012: Uusia tuulia ja tungosta


Pikkuparlamentti kokosi yhteen kotimaisen
musiikkibisneksen puhutuimmat aiheet Juhani Merimaan johdolla.


Tampereella järjestettiin Musiikki & Media 2012 –tapahtuma 18.-21. lokakuuta. Seminaareista, Lost in Music festivaalista ja Industry Award Gaalasta koostuva ammattilaistapahtuma järjestettiin tänä vuonna 23. kertaa ja Sokos Hotel Ilvekseen keskitetty tapahtuma keräsi reilut 700 alan ammattilaista keskustelemaan musiikin ja median tuoreimmista uutisista ja tulevaisuuden kuvioista.

Osallistuin ensimmäistä kertaa tapahtuman seminaareihin ja näin jälkeenpäin täytyy todeta, että harmittaa suunnattomasti etten ole aiempina vuosina rekisteröitynyt mukaan.

Lost in Music jäi omalta osaltani hyvinkin suppeaksi tänä vuonna. Festivaaleilla esiintyneistä 120 artistista näin neljä. Seminaareissa tuli kuitenkin viihdyttyä toistakymmentä tuntia.

Aiheita oli teeman puitteissa laidasta laitaan ja ainakin seuraavat olivat vahvasti edustettuina: live, radio, televisio, elokuvat, myynti, vienti, jakelu, julkaisu, markkinointi, verkostoituminen, Amerikan valloittaminen, biisien kirjoittaminen ja musiikin tulevaisuus.

Olin mielissäni siitä, että seminaariohjelmaan oli saatu mahdutettua melko paljon myös elokuvaan ja televisioon liittyviä keskustelun aiheita ja päätinkin jo etukäteen osallistua ensisijaisesti niihin. Paikalla oli niin kotimaisia vaikuttajia kuin kansainvälisestikin tunnettuja music supervisoreita. Seminaareista sai melko kattavat perustiedot heidän työtavoistaan ja yleisestä työnkuvasta alalla.

Osanottajamäärät moniin paneelikeskusteluihin olivat niinkin suuret, ettei paikalle edes käytännössä mahtunut. Tämä tympäisi, koska itseltäni jäi kuulematta ainakin yksi uskoakseni mielenkiintoinen keskustelu. Lisäksi jouduin seisomaan melko monta tuntia, koska istumapaikkoja oli rajoitetusti.

Paneelikeskustelujen kestot olivat keskimäärin tunnin mittaisia, joka on mielestäni ihan ok. Sen verran jaksan minäkin kuunnella tarkkaavaisesti.

Muutamaa aihetta oli kerätty pohtimaan peräti 6 panelistia plus moderaattori. Tämä aiheutti muun muassa sen, ettei aiheisiin päästy kunnolla sisään ja yhteenvetokin tuntui monesti vain pintaraapaisulta. Jos käytettävissä olevasta tunnista puolet menee ihmisten esittelyyn, olisiko harkittavan arvoista miettiä kumpi on tärkeämpi, se aihe vai ne ihmiset?

Pieniä murheita, mutta jaettavan arvoisia.

Kaikesta huolimatta lopullinen fiilis oli erittäin positiivinen ja sain paljon uutta ajateltavaa. Minun osaltani Musiikki & Media 2012 päättyi lauantaina Paapan Kapakkaan, jossa muun muassa Pikku Kukka ja Samuli Laiho esiintyivät. Aamupäivän seminaarien ja iltapäiväkeikkojen innoittamana lähdin aurinkoisin mielin kotiin säveltämään.

Suuret kiitokset tapahtuman järjestäjille, sekä TAMKille viulujen maksamisesta. Ensivuonna joudunkin sitten mitä todennäköisimmin maksamaan koko lystin itse.

Syysterveisin,
Jesse Soini
Äänisuunnittelu
EloTV ’09

tiistai 16. lokakuuta 2012

Enemmän kuin pelkkää opiskelua: Kuntoklubi


Viime talvena sain loistavan mahdollisuuden osallistua Kuntoklubi hankkeeseen Nääsville ry:n johdalla. Kaiken kaikkiaan projekti toi yhteen opiskelijoita eri koulutusohjelmista ja käsitti sekä nettisivun että Flash-pelin suunnitelun. Kuitenkin tärkein osuus koostui sarjasta työpajoja kehitysvammaisten ryhmän kanssa Tampereella. Tämä kokemus ja projektin kanssa vietetty aika oli antoisampaa kuin odotin. Nyt teillä on mahdollisuus osallistua hankkeeseen kun etsitään opiskelijoita jatkamaan projektia.

Itse lähdin projektiin mukaan haluten oppia käyttökokemusksesta ja käyttöliitymästä loppukäyttäjien tarpeet huomion ottaen. Näitä opin, mutta matkalla sain kokemusta myös Wordpressilta ja pelisuunnitelusta ja viimeisen roolin, jota olisin odottanut: projektipäällikkö!

Kun nettisivu on paikallaan sekä peli valmis, nyt tarvitaan painonhallintaohjelma ja kuntokortti vielä kannustamaan kuntoklubilaiset liikkumaan ja syömään terveellisesti. Tämä hyvinvointi oli työpajojen pääteema, kun niihin sisältyi liikuntatapahtumia, nettisivua varten piirtämistä, netin käyttöä ja usein keskustelua siitä mikä on terveellistä ja mikä ei. Kaikeksi iloksi hyvinvoinnin aihe oli todella kiinnostavaa kehitysvammaisille. Sopivasti tuli voimakaita keskusteluja ja mielipiteitä aiheesta. Juuri tämän takia projekti oli niin palkisteva näin loistavan kohderyhmän yhteydessä - ei ollut ikinä tylsää!

Ota yhteyttä osoitteen erja.kyllonen ät naasville.fi mikäli olet kiinnostunut osaallistumisesta!

Projekti myös otti haltuun muutamia uusia työskentelymenetelmiä Median koulutusohjelmassa. Kuten kuvassa näkyy, muunmuassa uudenlaisen visuaalisen projektiraportin. Minun mielestä tämän etuuksia oli sujuvampaa palautetta ja keskustelua projektin jälkeen. Pelin toteuttamista varten liityin uuteen peliopintokokonaisuuteen, josta löytyi tiimiin loistavat pelintekijät Angel Lopez ja Johanna Lievemaa. Lopputuloksena syntyi Super-Elli niminen peli, joka sai hyvää palautetta sekä asiakkaalta että kuntoklubilaisilta.

Peli oli vielä kaukainen ajatus sillä hetkellä kun yhtenä pimeänä syysaamuna sain sähköpostin Cai Melakoskelta aiheesta. Vain pari viikkoa sitten esittellin projektin lopputuloksen suomenkielellä Neloskierteen johtoryhmälle, joka oli sekä kiittollinen että tyytyväinen lopputulokseen.
 
Linkit:

tiistai 9. lokakuuta 2012

Kuvataiteen koulutusohjelma näkyi Tampereen Taidemessuilla



Kuvataiteilija Jarno Vesala valittiin vuoden 2013 nuoreksi taiteilijaksi. Palkinto on 20 000 euron suuruinen ja sisältää lisäksi yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseossa sekä näyttelyjulkaisun. Valinta julkistettiin Tampereen Taidemessuilla 5.10.2012. Vesala on valmistunut TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2004. Museojohtaja Taina Myllyharjun haastattelussa Tähtihetki-lavalla hän kertoi, että periaatteessa lopputyönä tehty teos voisi olla esillä tulevassa näyttelyssä. Taiteellinen identiteetti löytyi siis jo koulussa. Kuvassa Vesala vaimonsa kuvataiteilija Katri Monosen ja tyttärensä kanssa. Myös Mononen on valmistunut TAMK kuvataiteesta.

Tampereen Taidemessuilla taideyhteisö Artelesin Teemu Räsänen (kuvassa keskellä) ja Pekka Ruuska (oikealla) tekivät koulutuspäällikkö Juha Suonpäälle ismianalyysin. Se pohjalta oli turvallista laatia pitkälle tulevaisuuteen kantava aiesopimus yhteistyöstä TAMK kuvataiteen ja Artelesin välillä.


TAMK kuvataiteesta 2006 valmistunut kuvataiteilija Kaija Papu seisoi kuin sotilas (tässä istuu) yhteistyössä Antti Pussisen kanssa toteutetun lemmenlukko-kohuteoksen One Love takana. Juha-Veli Jokisen haastattelussa Tampereen Taidemessuilla Tähtihetki-lavalla Kaija kertoi myös laajemmin työskentelystään ja toisesta kuuluisasta teoksestaan eli virkatusta poliisiautosta, joka on esillä nykytaiteen museo Kiasmassa.





Taiteilija, vaatesuunnittelija Jukka Rintalan työnäytökset keräsivät
Tampereen Taidemessuilla suurimmat yleisöt. Oleellinen osa työnäytöstä oli syntyvän teoksen videokuvaus ja projisointi screenille. Kuvataideopiskelija Riikka Enne liekeissä.

Teksti ja kuvat: Antti Haapio.

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Kulttuurilehtien laatupalkinto Rajataide ry:n 1/2 -lehdelle

Kuvataiteen valtionpalkinnon luovutustilaisuudessa kuvassa vas.
Pirjetta Brander, Maija Kovari, ministeri Paavo Arhinmäki,
Teppo Jäntti, Anne Lehtelä, Johanna Havimäki, Veikko Halmetoja,
Karoliina Paappa, Jussi Koitele, Krister Gråhn, Saara Toivonen.

Tamperelaisen Rajataide ry:n voittoputki jatkuu. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on jakanut kulttuurilehtien laatupalkinnot. Kolmatta kertaa jaettavat palkinnot menivät 1/2 –lehdelle, Anandalle, Bassolle ja Jänkälle. Laatupalkinnot ovat suuruudeltaan 10 000 euroa. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista taiteen edistämiseen osoitetuista määrärahoista. Ministeriö myöntää laatupalkinnot kuultuaan kulttuurilehtilautakuntaa.

Onnea jälleen kerran, 1/2-lehti, Rajataide ry ja Tamkin kuvataiteen alumnit ja opiskelijat!

Laatupalkintoperustelut:


1/2 -lehti

1/2 -lehti on neljän ilmestymisvuotensa aikana tuonut raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kuvataidekeskusteluun ja -kritiikkiin. 1/2-lehti on etsinyt uusia tapoja lähestyä taidetta ja puhua siitä moniäänisesti - lehti on myös onnistunut tässä pyrkimyksessään.

1/2-lehti ei ole kaihtanut vaikeita tai yllättäviä aiheita, se on nostanut esiin uusia ilmiöitä ja rohkeasti mennyt taiteen katvealueille, jotka muilta julkaisuilta ovat jääneet huomiotta. Lehti seuraa kiitettävästi näyttelyitä ja taiteen tapahtumia myös muualla kuin Helsingissä ja monipuolistaa merkittävästi kuvataidelehtien perinteistä tarjontaa. Lehti puhuu kiinnostavasti myös arkisista taiteen tekemiseen liittyvistä aiheista sekä tarkastelee paitsi taiteen tapahtumia, myös taiteen ja taiteilijan asemaa yhteiskunnassa.

1/2-lehti on tehnyt poikkeuksellisia toimituksellisia ratkaisuja kuten vuosittain vaihtuvat, vierailevat päätoimittajat. He ovat pääsääntöisesti olleet kuvataiteilijoita jotka oman työnsä ohessa ovat halunneet antaa panoksensa myös kuvataiteen julkiseen keskusteluun. 1/2 -lehti onkin kiitettävästi pyrkinyt innostamaan taiteilijoita itseään kirjoittamaan ja puhumaan työstään ja taiteesta. Perinteisesti taiteen julkisuus on ollut taidehistorioitsijoiden hallitsemaa, mutta aikalaistaiteessa taiteilijoiden oma näkökulma on yhtä tärkeä.

Lehden tuorein päätoimittaja on asettanut tavoitteekseen nostaa oman vuotensa aikana esiin kysymyksiä kuten missä on taiteen ja taiteilijan paikka, kenen ehdoilla ja rahoilla taidetta tehdään ja tuotetaan tulevaisuudessa, miten käy taiteen koulutuksen ja mitä kansainvälistyminen tarkoittaa. Nämä tavoitteet antavat hyvän kuvan siitä mihin 1/2-lehti yleensäkin on tavoitteensa asettanut.

1/2-lehteä julkaisee tamperelainen taideyhdistys Rajataide ry, joka lehden julkaisun lisäksi ylläpitää myös galleriaa ja näyttelytoimintaa Tampereella. 

tiistai 2. lokakuuta 2012

MindTrek täyttää Finlaysonin 3.-5.10.



MindTrek, pohjoismaiden suurimpiin kuuluva digitaalisen median tapahtuma, pidetään tänä vuonna Finlaysonin alueella. Keskiviikkona 3.10. käynnistyvä tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen kansainvälisen joukon digitaalisen alan osaajia, tutkijoita ja businessväkeä. TAMK on ollut merkittävästi mukana organisoimassa vuodesta 1997 järjestettyä tapahtumaa, joka silloin oli nimeltään "multimediafestivaali". Ajat muuttuvat, puheenaiheet vaihtuvat ja MindTrekissä on tilaisuus päästä kuulemaan media-alan tuoreimmat uutiset - tämän vuoden tilaisuuksissa otsikkoina ovat kattavasti niin "Future Tech", Open Data - So What?", "Level Up of the Finnish Game Industry" and "Tomorrowtainment" - kiinnostavaa!

Ensimmäistä kertaa järjestetään MindTrek Lounge, TAMKin opiskelijoiden organisoima kohtaamispaikka, jossa opiskelijat ja ammattilaiset voivat tavata toisiaan, rupatella ja osallistua työpajoihin. MindTrek Lounge sijaitsee Bravo Plazassa.


Median koulutusohjelman koulutuspäällikkö Cai Melakoski, todellinen MindTrek -veteraani, on kirjoittanut kaikista MindTrek-tapahtumista kattavan ja selkeän blogitekstin englanninkieliseen Art and Media -blogiin - lue täältä lisää!

Tapahtuman nettisivut: MindTrek 2012

Kuvataiteen valtionpalkinto Rajataide ry:lle!

Kuvataiteen Valtionpalkinto on myönnetty Rajataide ry:lle. Yhdistyksen toimijat ovat pääosin Tamkin kuvataiteen koulutusohjelmasta valmistuneita tai siellä opiskelevia kuvataiteilijoita. Myös Rajataide ry:n ja gallerian perustajat ovat silloisen TTVO:n opiskelijoita.

Rajataide ry:n galleria Rajatila on tuonut taiteen kentälle kiinnostavia nuoria tekijöitä ja tehnyt suomalaista nykytaidetta tunnetuksi. Yhdistyksen julkaisema 1Ž2-lehti on lisäksi onnistunut laajentamaan taiteesta käytävää keskustelua, perusteluissa kiitetään.

Onnea Rajataide ry ja Tamkin kuvataiteen alumnit!
 
Linkki uutiseen Helsingin Sanomien nettisivulla!

maanantai 1. lokakuuta 2012

TAMKin ja Leeds Metropolitan Universityn filmikouluille vaihtosopimus

Cheryl Grant Northern Film Schoolista ja Elo-tv:n koulutuspäällikkö Pertti Näränen
löysivät koulutusohjelmista paljon yhteistä.


Lehtori Cheryl Grant Leedsistä, Northern Film Schoolista, vieraili viime viikolla Tampereella. Keskusteluissa Finlaysonilla ja kansainvälisten palvelujen toimistolla pääkampuksella todettiin, että yhteistyötä TAMKin Elokuvan ja television koulutusohjelman ja Leeds Metropolitan University Northern Film Schoolin kanssa kannattaa laajentaa.Tähän asti vaihtosopimus ja yhteistyötä Leedsiin on ollut lähinnä Kuvataiteen koulutusohjelmalla.

Leedsin elokuvakoulu tarjoaa Bachelor-tason koulutusta animaation ja elokuvan puolella, lisäksi sieltä löytyy mm. The Filmmaker's Master of Arts-koulutus. Noin 500 000 asukkaan kaupungissa Leedsissä elokuvakoulu on toiminut jo 35 vuotta ja koulu tekee aktiivista yhteistyötä muun muassa BBC:n kanssa. Partnerisopimusta päätettiin laajentaa opiskelija- ja henkilöstövaihtoon ja myös muuta yhteistyötä suunniteltiin. Leedsissä on, kuten meillä Tampereellakin, joka vuosi myös merkittävä elokuva-alan festivaali, Leeds International Filmfestival.

Northern Film School
Leeds Metropolitan University
Leeds Film Festival