Liisa Hietanen, Mirka Kinnula, Laura Rytkönen
Maaginen arki on kolmen TAMKin kuvataiteen opiskelijan, Liisa Hietasen, Mirka Kinnulan ja Laura Rytkösen toteuttama teoskokonaisuus
TAYSin uuden Silmäkeskuksen Lasten maailmaan. Teoskokonaisuus koostuu Iloa ja valoa -kattokruunusta, kokonaisen seinän valtaavasta Maaginen arki –printtiteoksesta ja vuorovaikutteisesta, pelimäisestä Konehuone-leikkiseinästä. Silmäkeskuksen avajaiset olivat 1.2.2012.
Maaginen arki liittää tuttuja asioita uusiin yhteyksiin. Kuinka paljon valovoimaa on yli tuhannessa heijastimessa? Miltä tuntuu astua jääkaappiin sisään? Mitä puinen pilvi kantaa sisällään? Heijastimista ja silmälaseista muodostuu säkenöivä kattokruunu, muistipeliä voi pelata vaikka jakoavaimilla ja ruuveilla! Olemme antaneet mielikuvituksen lentää, ja luoneet maailman, jossa Lasten maailman asiakkailla riittää tutkimista sekä silmillä, että sormilla.
|
Iloa ja valoa -kattokruunu |
Arjessa heijastimet auttavat näkymään ja silmälasit näkemään. Kun Iloa ja valoa -kattokruunu valaistaan, alkavat sen 1327 heijastinta loistaa. Ikään kuin heijastinrypäs itsessään valaisi ympäristönsä. Viereisille seinille lankeaa erilaisten valojen ja varjojen leikki. Moni lapsi saa Silmäkeskuksessa ensimmäiset silmälasinsa. Niiden näkeminen näin veikeässä yhteydessä tekee kokemuksesta positiivisemman. Valoa heijastava teos ohjaa asiakkaat sisään Lasten maailmaan.
|
Maaginen arki –printtiteos |
Maaginen arki –printtiteos valtaa kymmenisen metrisen seinän: neljää tutkimushuoneen ovea reunustavat jäävuoresta aukeava jääkaappi, paperikukkia versova kirjahylly, aallonharjalla matkustava pesukone ja oikeaksi puuksi muuntuva kaappikello. Halusimme tehdä tutkimushuoneisiin astumisesta elämyksellisen tapahtuman itsessään. Teemat jatkuvat tutkimushuoneissa siten, että jokin yksityiskohta ovea ympäröivästä kuvasta toistuu sisällä. Lasten maailman henkilökunta voi käyttää yksityiskohtakuvia työssään pyytäen lasta tarkentamaan niihin katseensa tutkimuksen ajaksi. Muotoon leikattujen pleksien ja vanerien reunoja voi tunnustella, pesukoneen ja kaappikellon viisareita pyöritellä. Teos sisältää runsaasti yksityiskohtia, joita tutkiessa silmät pääsevät töihin.
|
Konehuone-leikkiseinä |
Konehuone-leikkiseinällä taas voi oikeasti leikkiä! Siinä on mm. leluista koostettu muistipeli, jota voi pelata tunnustelemalla. Kolme metriä pitkässä teoksessa on myös pyöriteltäviä rattaita, pöllöanimaatio sekä pitkä kiskorata, jonka nappuloita voi liikutella paikasta toiseen. Nappuloilla voi pelata vaikka ristinollaa tai pajatsoa. Lasten maailman asiakkaiden erilaiset näkökyvyt huomioon ottaen oli tärkeää saada mukaan teos, jossa on paljon käsin löydettävää ja liikuteltavaa. Teos on täynnä erilaisia muotoja, värejä, tekstuureja ja jujuja, jotka kutsuvat tutkimaan katseella ja kosketuksella.
Aloitimme projektin helmikuussa 2010. Tänä aikana suunnitelmat hioutuivat luonnoksista monien vaiheiden kautta lopulliseen muotoonsa. Esiteltyämme ideoitamme työryhmä halusi useista eri ehdotuksista Lasten maailmaan toteutettavaksi nämä kolme teosta. Teosten toteuttaminen alusta loppuun muuttui tärkeäksi oppimisprosessiksi, jossa ennakoitiin työmääriä, kommunikoitiin erilaisten toimijoiden kanssa ja otettiin huomioon ulkoisia vaatimuksia.
TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmassa tehdään vuosittain monia vastaavia työharjoitteluprojekteja. Näin opiskelijat päätyvät helposti mukaan erilaisiin teosprosesseihin ja laajentamaan tekniikkarepertuaariaan. Me tekijät olemme maalari, veistäjä ja liikkuvan kuvan tekijä. Otimme kaikki uusia välineitä haltuun teoksia tehdessämme ja opimme paljon ja uusia asioita asiakasyhteistyöstä. Lopussa työnjako jakaantui siten, että Mirka ja Liisa tekivät kattokruunun sekä printtiseinän, Laura leikkiseinän.
Tule seuraamaan lopputyötyöskentelyämme
Valmistumme keväällä, Liisa virkkaa installaation, Mirka tekee lopputyökseen vuorovaikutteisen maalausprojektin ja Laura tekee elokuvallisen taideteoksen. Mirkan ja Liisan teokset ovat esillä Taidekeskus Mältinrannassa 5.-22.5. ja Lauran TR1 Taidehallissa 12.5.-2.6.2012.
Tällä hetkellä tuotamme luokkamme voimin lopputyönäyttelymme. Mikäli haluat nähdä enemmän työskentelyämme,
tule vierailemaan Ravintolapäivänä 4.2. ERO -taidekahvilaan koulumme galleriassa, sekä myöhemmin keväällä
Taidesuunnistukseen 21.-22.4. koulumme 3. kerrokseen.
Teksti ja kuvat:
Liisa Hietanen, Mirka Kinnula, Laura Rytkönen
Taidekahvila eroTaidesuunnistus