torstai 22. joulukuuta 2011

Design Management -kurssin terveiset: "Design is to important to be left to Designers"!


Mitä on Design Management? Ainakin paljon enemmän, kuin yhteen viiden opintopisteen kurssiin mahtuu.
“Design is too important to be left to Designers.” (Raymond Loewy)

Kristinan ja Sabrinan julisteita: Hang The DJVieraileva luennoitsija Simona Vitalini ohjasi meitä eri aihealueiden läpi. Mietimme, millaista on olla suunnittelija, mitä se tarkoittaa ja kuka oikeastaan on suunnittelija? Kurssi ei ole tarkoitettu pelkästään tuleville suunnittelijoille, sillä kävimme läpi voimia suunnitteluprosessin takaa. On pohjatyötä ja tutkimusta, designajattelua, innovaatiota ja arvoja sekä monenlaista johtamista. Opiskelimme innovaatiotekniikoita ja suunnittelun tärkeyttä innovaatiossa. Puhuimme paljon arvoista ja eettisistä pulmista ja vastuista, joita suunnittelijan eteen saattaa tulla.


Käsittelimme niin monia asioita, etten voi listata kaikkia. Yksi itseäni kiinnostaneista aiheista oli brändit (ja logot), yritysten arvot ja kuinka ne esitetään. Saimme kuulla myös historian vaikuttavista suunnittelijoista ja teimme muutamia yritysvierailuja. Meillä kävi teatterialan ihminen harjoituttamassa ryhmädynamiikkaa ja johtamista. Meillä oli myös vierailijoita joka puolelta maailmaa kertomassa kulttuurieroista niin designin kannalta kuin työpaikallakin. Toki opiskelijammekin tulevat monista eri kulttuureista, joten puhuttavaa riitti.


Saimme harjoitella ideoidemme esittämistä myymistä asiakkaalle. Kurssin suurin tehtävänanto oli oikea projekti. Suurin osa teki ryhmissä suunnittelua Antti Hietalalle joko Klubin Tiistai Tummiin tai Hang the DJ -projekteihin, jotka sisälsivät logoja, julisteita, oheistuotteita ja kaikenlaista markkinointimateriaalia. Minun ryhmäni valitsi aivan toisenlaisen tehtävän, nimittäin http://int.NoNukeArt.org -julisteprojektin. Teemme nettisivut lopullisille julisteillemme ja ne tulevat näytteille ainakin koululla vuoden alussa, joten pysykää kuulolla!


Kaisu, Camille, Johanna ja Yukyung pitsaamassa ideoitaan.


Kaikenkaikkiaan kurssi oli erittäin tehokas ja valaiseva. Yksi asia, jonka jokainen opettajamme voisi panna merkille, oli mainio palautetuntimme maanantaina. Menimme kaikki Runokahvilaan ja puhuimme vielä lisää kurssista ja kurssin tärkeimmistä aiheista. Annoimme Simonalle palautetta ja hän antoi jokaiselle projektille arvosanan ja kommenttinsa. Jokainen opiskelija sai myös henkilökohtaisen palautteensa somassa kirjekuoressa. Samantapainen mukava tapahtuma oli UXdesign / Project Management / Demola Academy -kokonaisuuden lopetus-expo viimeviikolla. Kaikki luennoitsijat ja opiskelijat pääsivät tutkimaan, mitä kukakin oli tehnyt, ja kaikki saivat ja antoivat palautetta. Tämä on hyvä suunta. Annamme paljon palautetta kursseista intrassa ja saamme töistämme kommentteja, kun esittelemme ne luokan edessä, mutta mikään ei voita sitä kun istutaan yhdessä alas puhumaan asioista.


Palautetilaisuus, kahvin ja teen merkeissä.


Design management on yksi valinnaisista kursseista median koulutusohjelmassa. Muita vaihtoehtoja ovat pelisuunnittelu ja ohjelmistosuunnittelu, tai useampi näistä.


Teksti ja kuvat: Johanna Lievemaa.0 comments: