tiistai 8. marraskuuta 2011

Turkka Felix Tervonen: Ärvings - The State of Mind
Turkka Felix Tervonen : Ärvings - The State of Mind
Ikuinen Galleria 9.-18.11.2011
Avoinna ma-pe 12-16


Kun ajaa Kontulantietä kohti Mellunmäen metroasemaa, kääntyy vasemmalle Länsimäentielle ja kurvaa ennen siltaa vasemmalle, saapuu Vesalan kaupunginosaan. Siitä kertoo sinipohjainen kyltti, jossa lukee Vesala – ja alla ruotsiksi Ärvings.

Tämä on aluetta, jossa vietin 16 vuotta elämästäni. Ne ovat vuosia, joiden aikana suoritin peruskoulun ja kirjoitin ylioppilaaksi. Vaikka olen asunut sen jälkeen muuallakin Helsingissä ja jopa muissa kaupungeissa, on Itä-Helsinki ja Vesala se joka määrittelee minut. Vaikka olen onnistuneesti välttänyt lähiöloukun, törmään edelleen Mellunmäen metroaseman liepeillä samoihin naamoihin, joiden kanssa kävin ala-astetta.

Näyttelyni kiteytyy tähän yhteen sanaan. Sen kaksi vallitsevaa kuvallista teemaa ovat graffitit ja norjalaisten Black Metal -yhtyeiden logot. Kummankin maailman kuvakielessä on jotain hypnoottista, joka on vaivannut minua yli kymmenen vuotta. Tämä näyttely on minun yritys saada jonkinlainen käsitys omasta henkilöhistoriastani ja ajasta, jolloin haudoin itsetuhoisia ajatuksia.

Pablo Picasso on suuressa viisaudessaan sanonut, että vain amatöörit kopioivat. Ammattilainen varastaa. Joten, kuten hänkin, olen häpeilemättä varastanut sanojeni muotokielen kaveriltani. Ehkä hän antaa minulle sen anteeksi.


Turkka Felix Tervonen (s.1979) on kotoisin Helsingistä, mutta ei koe kaupunkia omakseen. Viihtyy mieluimmin Tampereella tai Torontossa. Opiskeli kuvataidetta Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa ja valmistui sieltä vuonna 2007. On tällä hetkellä kolmannen vuoden elokuvauksen opiskelija. Ei käytä mustia vaatteita. Aikoo tehdä tulevaisuudessa postmodernia tekotaidetta.

------------------


Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella osoitteessa Finlaysoninkuja 3. toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Sen tärkein tavoite on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille Suomessa ja ulkomailla.


Ikuinen Galleria

0 comments: