perjantai 4. syyskuuta 2009

Työharjoittelijana Singaporessa


Kuvataiteen kolmannen vuosikurssin opiskelija Mikko Torvinen on ollut toukokuusta 2009 alkaen työharjoittelussa Singaporen Substationilla. Substation on Kaakkois-Aasian merkittävimpiä itsenäisiä nykytaiteen keskuksia. Tapasin Mikon työmatkallani Singaporessa ja Kuala Lumpurissa. Mikko ehti työkiireidensä lomassa vaihtaa kanssani pari sanaa ja kertoa kokemuksistaan.

Pekka Niskanen: Mikko, miten työharjoittelu on tähän mennessä sujunut?

Mikko Torvinen: Paremmin kuin odotin. Kulttuurieroista huolimatta työskentely on sujunut hyvin ilman suurempia konflikteja, sillä minut on otettu täällä hyvin vastaan.
PN: Minkälaisia työtehtäviä olet saanut työharjoitteluaikanasi?

MT: Pääasiallisesti olen tehnyt 3D-mallinnoksia Malesiassa elokuussa avattuun Kuala Lumpurin triennaaleen. Avajaisten jälkeen tiedossa on enemmän yhteistyötä Substationin taiteilijoiden kanssa. Teen esimerkiksi podcasteja pian tulossa olevasta Art Singapore 2009 -näyttelystä. Näyttely levittäytyy eri gallerioihin ja museoihin Singaporessa.

PN: Millaisia kulttuurieroja olet huomannut oman alasi toiminnassa Kaakkois-Aasian ja Suomen välillä?

MT: Yksi selkeä ero on se, että täällä keskustellaan enemmän taiteesta taiteilijoiden kesken, mutta keskustelu on myös avoimempaa taiteilijoiden ja yleisön välillä, esitysten jälkeen on tapana pitää keskustelu, jossa yleisön on mahdollista heijastella omia näkemyksiään esityksestä. Taide on täällä erittäin poliittista, sillä avointa yhteiskuntakriittistä keskustelua on vaikea käydä, ja tämä on ehkä osaltaan syynä miksi keskustelua käydään taiteen tiimoilla, olkoon se sitten yhteiskunnalisista oloista tai yksilön henkilökohtaisista tunteista.

Taiteen merkityksestä ei täällä tarvitse keskustella. Vaikka Singapore on hiljalleen muuttunut avoimemmaksi ja sallivammaksi, sensuurin alle on joutunut ainakin yksi näyttely täällä oloni aikana. Voisi sanoa että, Singaporessa sensuroidaan taidetta enemmän kuin Suomessa.

PN: Miltä tuntuu ajatus Suomeen palaamisesta?

MT: Vaikealta, äärimmäisen vaikealta.

Teksti ja kuva: Pekka Niskanen

Kuva: Mikko syömässä bak ku tehiä, mieliruokaansa.

0 comments: