lauantai 18. heinäkuuta 2009

TTVOn ilta Dokumenttiprojektissa, osa 2

Dokumenttiprojektin Tulevaisuuden tekijät
TAMKin taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien dokumentteja 2008

TV2 ke 22.7.

klo 23:00 Antti Tuomikoski: Melko kallista paskaa
klo 23:45 - 00:48 lyhytdokumentit:
Ilkka Rautio: Ei vettä rantaa rakkaampaa
Seija Hirstiö: Hiljaisuus
Kristiina Lehto: Asperger syndroomaisen päiväkirja
Jussi Autio: Up with attitude - Askel asenteella
Henna Inkinen: Viimeinen päivä
Helena Yli-Kyyny: Sotilasmuistioni

Blogi esitteli Tulevaisuuden tekijöistä Antti Tuomikosken ja Ilkka Raution dokumentit torstaina. Tänään esittelyvuorossa ovat Seija Hirstiön, Kristiina Lehdon ja Jussi Aution työt. Esittelyt jatkuvat maanantaina Henna Inkisen ja Helena Yli-Kyynyn elokuvilla.

Seija Hirstiön Hiljaisuus:
Hiljaisuus! on lyhyt valokuvadokumentti, joka valmistui Jaakko Virtasen dokumenttikurssilla TAMK:ssa vuonna 2008.

Hiljaisuuden teemana on lapsen seksuaalinen väärinkäyttö. Siihen viitataan koko ajan hienovaraisesti, jopa runollisesti kertojan äänen kautta; ”Lapsuuden pimeät yöt ovat salaisuus, minkä hiljaisuus sulkee sisäänsä”. Hiljaisuus viittaa asiasta puhumattomuuteen sekä suomalaiselle yhteiskunnalle tyypilliseen vähäpuheisuuteen, minkä kertoja kokee vain lisäävän lapsen salaisuuden kantamista.

Hiljaisuus! on lyhyt puheenvuoro seksuaalisen väärinkäytön tuottamista lukuisista oireista ja vaikutuksista sen kokeman lapsen koko elämään, persoonan kehittymiseen, perheen perustamiseen, terveyteen ja tulevaisuuden rakentamiseen. Niitä on niin paljon, että siitä pitäisi oikeastaan tehdä pitkä dokumentti.

Kaiken kaikkiaan Hiljaisuus! tuo kuitenkin esille hieman erilaisen tavan käsitellä vaikeaa aihetta, taiteellisuuden ja jopa kauneuden kautta.

Dokumentin on tehnyt Seija Hirstiö, äänisuunnittelussa mukana Hanna-Mari Suutari, musiikin on säveltänyt ja soittanut kitaralla Jarno Oivakumpu.

Seija Hirstiö on TTVO:n aikuisopiskelija, suorittaa TAMKissa Medianomi (AMK) -tutkintoa.

Kristiina Lehdon Asperger syndroomaisen päiväkirja:
Tekijä kertoo:
"Se miksi aloin tekemään tuota dokumenttia lähti siitä, että perheessämme on aspergerin syndroomaa. Halusin dokumentilla opettaa ja valistaa muita ihmisiä, jotta he alkaisivat ymmärtämään AS-ihmisiä. Joka päivä AS-ihmiset kokevat paljon vääryyttää toisten ihmisten ymmärtämättömyyden takia. Olin jo aikaisemmin tehnyt toisen dokumentin aiheesta, joka kertoi asiasta perinteisellä tavalla, joten tähän toiseen hain enemmän henkilökohtaista, AS-ihmisen sisäistä maailmaa. Mielestäni onnistuin siinä hyvin.

Dokumentin vastaanotto on ollut positiivinen. Olen saanut paljon yhteydenottoja dokumenttiin liittyen ja dokumentti on saanut ylistystä monesta suunnasta. Dokumenttia on näytetty monilla festareilla esim. TAF ja Kevätkumpu. Seuraavaksi se on menossa Arktisen Upeeta -elokuvakilpailuun."

Kristiina Lehdon verkkosivuilla voi katsoa hänen aikaisemman dokumenttinsa samasta aiheesta, "Olen paikalla, mutta en läsnä."

Kristiina Lehto aloittaa elokuussa neljännen vuoden kuvausopinnot viestinnän koulutusohjelmassa.

Kristiina Lehdon verkkosivut

Jussi Aution Up with attitude - Askel asenteella:
Up with attitude – askel asenteella on dokumentti, jossa seurataan maailman arvostetuimpiin kuuluvan break -tanssijan, Dennis Nylundin (bboy ÄTÄ) ja Suomen kokeneimpiin koreografeihin lukeutuvan Reija Wäreen yhteistyönä tekemän ÄTÄ- sooloteoksen valmistumista. Tanssijan itsensä nimellä kulkeva ÄTÄ – debyytti sooloteos oli Kiasmassa elokuussa 2008 järjestetyn URB08 – festivaalin avausesitys. Se kertoo bboyn suhtautumisesta itseensä, ympäröivään maailmaan sekä kilpailuhenkiseen break – kulttuuriin. Lisäksi teos pohdiskelee eroja siinä, miten laji näyttäytyy ulkopuolisille, ja miten tanssija itse sen kokee. ÄTÄ yhdistää break -ilmaisua nykytanssiin, joka oli molemmille tekijöilleen uusi ja avartava kokemus.

Up with attitude – askel asenteella ei ole esitystaltiointi, vaan se sukeltaa pintaa syvemmälle päähenkilönsä persoonaan. Ätän kautta katsojaa rohkaistaan seuraamaan omia unelmiaan ja kannustetaan omien rajojen rikkomiseen. Siksi se ei ole pelkästään break – tanssin harrastajille suunnattu teos, vaan dokumentista löytyy laajempiakin yleisöjä koskettavia elementtejä.

Jussi Autio valmistui viestinnän koulutusohjelman leikkauksen suuntautumisvaihtoehdosta tänä keväänä..

Ohjaus & kuvaus: Jussi Autio
Käsikirjoitus: Jussi Autio & Jani-Matti Salo
Leikkaus: Ville Strengell & Jussi Autio
Äänisuunnittelu: Timo Björksten
Tuotanto: Jani-Matti Salo

Elokuvan trailer
Lisää Facebookissa

Lue TTVOn dokumenttiprojekti-illan kaikki esittelyt yhdellä sivulla

0 comments: