torstai 5. kesäkuuta 2008

Sohvi Sirkesalo on vuoden 2008 Mrs. Finlayson


Finlaysonin alueen yhdistys on valinnut vuoden 2008 Mrs Finlaysoniksi Sohvi Sirkesalon. Arvonimen kantajaksi valitaan vuosittain henkilö, jolla on ollut merkittävää vaikutusta alueen kehittämisessä ja historiallisen arvon vaalimisessa. Valinta tehtiin nyt seitsemännen kerran.

Sohvi Sirkesalo on Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän mediatuottamisen lehtori. Hän on toiminut tehtävässä ja Finlaysonin alueen tiloissa vuodesta 1999.

- Oppilaitoksemme edustaa luovia toimialoja ja meille on tärkeää toimia kaupungin ytimessä, arvokkaassa ympäristössä, jossa on muitakin luovien alojen toimijoita ja elämää. Finlaysonin alueen museot, galleriat, elokuvat, Aamulehti, mainonnan yritykset ja tapahtumat, kaikki ne yhdessä luovat ylivoimaisen ilmapiirin, sanoo mrs Finlayson Sohvi Sirkesalo.

- Finlaysonin alue ja kosken seutu on lisäksi esteettisesti miellyttävä miljöö, jolla on pitkä historia, luovien alojen opiskelemiselle on hyvä ilmapiiri.

- Olemme taiteen ja viestinnän hengessä ottamassa Tampereella aktiivisempaa roolia kaupunkikulttuurissa, hyvä ja näkyvä askel tässä oli toukokuussa Finlaysonilla järjestetty TAF-tapahtuma, sanoo Sohvi Sirkesalo.

Finlaysonin alueen historia ulottuu vuoteen 1820, jolloin James Finlayson aloitti Venäjän tsaarin ja Suomen senaatin luvalla ja avustuksella kutomakoneiden valmistuksen Tammerkosken rannalla. Vanhimmista rakennuksista on vielä jäljellä vuonna 1837 valmistunut Kuusvooninkinen, jolla on nyt ikää 170 vuotta. Enimmillään Finlaysonin palveluksessa oli 3500 henkilöä eli suunnilleen sama määrä kuin nykyisin alueen yrityksissä työskentelee. Alueen omistaa Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, lähes kaikki alueen tilat ovat käytössä.

Viimeisen vuoden aikana aluetta on somistettu ja kehitetty monin pienin tavoin. Alueella otettiin käyttöön rakennusten vanhat nimet, toteutettiin sisäinen viitoitusjärjestelmä, hankittiin tyylikkäät istuskelupenkit ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvat kukkaistutukset. Tämän kesän istutuksille on floristi Katri Gummerrus antanut nimeksi Hillonuija, aikoinaan Finlaysonilla toimineen punatukkaisen työnjohtaja lempinimen mukaan. Finlaysonilla järjestetään aina vaan enemmän tapahtumia, kuluneen vuoden aikana on järjestetty ulkona mm. Päivä Tampereella 1918, Mahdollisuuksien tori, Sosiaalifoorumi, Factory420-festivaali, TAF-kulttuuritapahtuma ja Pispalan Sottiisin tapahtumia.

Finlaysonin alue

Kuva: Mikko Närhi

0 comments: