tiistai 8. toukokuuta 2012


Lopputekstijulkkiksen Uusi päivä

TEKSTI JA KUVAT: Emma Ketonen

Vaasalaiselle Priska Ruotsalaiselle koittaa uusi päivä ja uusi alku, kun hän tänä keväänä valmistuu elokuvan ja television koulutusohjelmasta medianomiksi.

Käsikirjoittamiseen suuntautuva Priska on lukenut läksynsä huolella ja tehokkaasti, sillä hän valmistuu kolmessa vuodessa perinteisen neljän vuoden sijaan. Priska on saanut useaan otteeseen huomata, että aktiivisuus palkitaan, ja yksi syy pikaiseen suoriutumiseen on ollut hänen halunsa siirtyä kokonaisvaltaiseen työelämään. Pikavauhtia suoritettu tutkinto onkin ollut Priskan oman järjestelmällisyyden ja motivaation ansiota.
Uusi päivä koittaa Priskan elämässä myös kirjaimellisesti, sillä nyt opiskelujen päätyttyä hän pääsee keskittymään työhönsä käsikirjoittajana Ylen Uusi päivä -päivittäisdraamasarjan käsikirjoitustiimissä. Muutaman vuoden aikana kerrytetyn työkokemuksen avulla Priska on päässyt nauttimaan työstä omalla alallaan.

”Kirjoittaminen isossa tiimissä on hedelmällistä hommaa, sillä kaikkien ideat ruokkivat toisiaan. Toisaalta työ kaikessa kokonaisuudessaan on suhteellisen haastavaa, mutta myös palkitsevaa.  Hienointa on oppia ottamanaan kritiikkiä vastaan ja ymmärtämään, ettei palaute ole koskaan henkilökohtaista vaan ammatillista.”

Pesti käsikirjoitustiimiin aukeni erikoisella tavalla, kun hän vuonna 2009 osallistui Ylen kohtauskilpailuun. Osallistumisesta seurasi miellyttävä yllätys, kun sähköpostilaatikkoon pärähti viesti: tervetuloa töihin. Hyvän kokemuksen pohjalta Priska kannustaakin kaikkia kirjoittamisesta kiinnostuneita osallistumaan ahkerasti vastaaviin kilpailuihin. Jos voittoa ei tule, niin ainakin nimi voi jäädä mieleen.

Työpaikan kautta Priska sai lisäbonuksena myös sopivan harjoittelupaikan.  Kesällä tapahtuneen harjoittelun aikana Priska toimi pääsääntöisesti Uuden päivän Storyteamissa, jossa hän pääsi ideoimaan sarjan suurimpia käänteitä. Työharjoittelupaikkana Uutta päivää Priska suosittelekin ihan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tv-tuotannoista.  

"Harjoittelussa oppii älyttömästi uutta ja siellä pääsee näkemään vierestä käsin miten oikean tv-draaman tekeminen toimii. Työharjoittelu- tai työpaikkaa hakiessa ohjeeni on yksinkertainen: tee niin hyvin kuin osaat.”

Tällä hetkellä Priska työskentelee hieman erilaisissa tehtävissä kuin aiemmin, sillä hän toimii sarjan aukikirjoittaja.  Hän pitää työstään ja sen monipuolisuudesta. Tyytyväisyyttä lisää myös, että valmistumisen jälkeen työt jatkuvat melko samanlaisena kuin nytkin. Priska ei asu Tampereella, joten hän nauttii erityisesti siitä, että saa tehdä työtään etänä kotoa käsin.

”Jos kukaan muu ei välitä astetuista deadlineista, välitä edes itsesi takia”, toteaa Priska.

"Aukikirjoittajana työtäni on ikään kuin kohtausluettelon elävöittäminen. Siihen kuuluvat dialogin kirjoitus ja toiminnan kuvaukset. Osana työnkuvaani on myös Facebook-tarinoiden kirjoittaminen sarjan hahmoille. Se on mukavan nykyaikaista ja nuorekasta puuhaa.”
 
Työ käsistiimissä on Priskan mukaan on tuonut mukanaan miltei ainoastaan positiivisia asioita. Silti hän myöntää työnsä takia kokeneensa myös julkisuuden negatiivisemman puolen. Kyseinen ilmiö on hyvin yleinen elokuva ja tv-alalla työskenteleville. Priskasta on nimittäin tullut niin sanottu, lopputekstijulkkis. Vanhat kaverit sekä kaukaisemmat sukulaiset ovat alkaneet bongailla Priskan nimeä Uuden Päivän lopputekstien joukosta. Suosion määrä sen kuin vain kasvaa:

"Usein kun tapaan uusia ihmisiä he ihmettelevät, että minäkö olen SE Priska Ruotsalainen.” 

 PS: Priskan opinnäyte, otsikoltaan "Suoraan sydämeen. Laadullinen tutkimus kohdeyleisöön tutustumisen keinona", tarkastetaan pe 11.5. klo 10-11 Uranuksessa. Samana päivänä tarkastuksessa myös Sakari Suuronen, jonka lopputyöelokuva Tunneli esitetään neuvotteluhuoneessa klo 13.00. Heti sen jälkeen tarkastuskeskustelu Uranuksessa. Kevätkaudella valmistuu Finlaysonilta medianomiksi kaikkiaan noin 40 opiskelijaa. (PN)


0 comments: