maanantai 9. tammikuuta 2012

INTAC - International Art Collaborations - Syksy 2011


On mukavaa tehdä yhteistyötä täysin entuudestaan tuntemattomien ihmisten kanssa. Kaikki ei välttämättä toimi niin kuin pitäisi, mutta onneksi on mahdollista ottaa välimatkaa siihen mihin on omassa pienessä piirissään tottunut. Todelliset etäisyydet ja valtiorajat voidaan ohittaa ja tehdä aidosti monikulttuurisia projekteja.
Skype-palaveri käynnissä. Kuva: Juha Suonpää

Noin kaksikymmentä opiskelijaa kolmesta eri koulusta ympäri maailmaa osallistuu yhteistyöhön INTAC:in puitteissa. Pääpaino on valokuva- ja videotaiteessa. Viestimme keskenämme Tumblr -blogin ja muiden sähköisten viestinten kautta, esittelemme itseämme, etsimme yhteistyötä, mietimme projekteja, hiomme hankkeita ja toivottavasti vielä toteutammekin ne, sillä edessämme, yhteistyön loppuhuipennuksena on 1<3 -näyttelyyn Torontossa nyt keväällä 2012.

INTAC:issa ovat mukana TAMK, OCAD University Kanadasta ja uutena tänä vuonna Chung-Ang University Etelä-Koreassa. Aloitteen yhteistyölle tekivät alunperin Peter Sramek, OCAD U:n valokuvauksen professori, sekä torontolaiset opiskelijat Pat Navarro, Melissa Clark ja Joanna Glezakos.
INTACin kansainvälinen jouluistunto sujui myös verkossa. Kuva: Anna Knappe

Ennen kuin pääsimme kunnolla paneutumaan INTAC:in projekteihin osallistuimme Collective Body -hankkeeseen, jossa oli mukana kuusi koulua ympäri maailmaa. Konsepti oli yksinkertainen: jokainen rakentaa verkkoon profiilin, etsii mielenkiintoisia yhteistyökumppaneita muiden profiilien perusteella ja toteuttaa teoksen näiden kanssa. Aikaa oli kaksi viikkoa. Tämä oli tiivistetty versio siitä, mitä myös INTAC on tänä vuonna.

Collective Body oli tiukka rutistus, joka tuli kaikkien muiden aikataulujen päälle - ehkä hieman äkkiä ja yllättäen, kuin nurkan takaa. Monet tekivät enemmän kuin minä, mutta jo idean pallottelu ja etsiminen tuntemattoman ihmisen kanssa vei oman aikansa ja oli antoisaa ja opettavaista. INTAC:in suunnitelmat menivät hetkeksi jäihin.

Verkon kautta tapahtuvassa kommunikaatiossa on tietenkin omat erityispiirteensä: heikkoutensa ja vahvuutensa, ja näitä vasta opetellaan. Nopeasti muuttuvassa maailmassa sosiaaliset mediat ovat välttämättömiä työkaluja, ja niiden hallitseminen on monelle kuvataiteilijalle tärkeä viestintäkanava. Kuitenkin yhä ongelmia aiheuttaa järjestelyiden erilaisuus - ei niinkään käytetty tekniikka.

Omat kokemukseni yhteistyön alusta ovat olleet väsyttävämpiä kuin oletin. Verkkoalusta ei toiminut Collective Body:ssä odotetusti ja INTAC:in alustaan totuttelu on vienyt oman aikansa. Nyt kuitenkin tuntuu, että projektit ovat lähdössä rullaamaan ja kaikki etenee alun kankeudesta toipuneena.

Kannattaa seurata, mitä tapahtuu. Olen itsekin kiinnostunut muutamien muiden opiskelijoiden projekteista, eikä oma yhteistyöprojektinikaan vaikuta toivottomalta. Oikeasti: tästä voi tulla jotain hyvin hedelmällistä.

Projektiin osallistuvat TAMKista Kirsi Hellman, Mikael Kinanen, Anna Knappe, Tuomas Koskialho, Essi Laurila, Anne Lehtelä, Jaana Ristola, Ismo Torvinen ja Elsa Trzaska.

Yhteistyötä ohjaavat Juha Suonpää ja Sari Tervaniemi.


Tarina: Mikael Kinanen
|||

0 comments: