tiistai 31. tammikuuta 2012

Finlaysonilta vahva panos lyhytelokuvajuhlille


Tampereen lyhytelokuvajuhlien kotimaiseen kilpailusarjaan on valittu kolme TAMK-opiskelijan elokuvaa. Dokumentteja edustaa Sakari Suurosen lopputyöelokuva, sairastumisen subjektiivista kokemusta taitavasti visualisoiva Tunneli. Fiktioiden sarjassa kilpailevat Dimitri Okulovin kokeellinen A Short Film About Dying ja nykyään myös Aalto-yliopistossa opiskelevan Lauri-Matti Parppein Eräänlainen rakkaustarina.
Kuva Dimmu Okulovin elokuvasta A Short Film About Dying   

Eikä Finskun anti pääty tähän. Pitkien dokumenttien voittajasuosikin, Canned Dreams -elokuvan on ohjannut Katja Gauriloff, joka valmistui täältä muutama vuosi sitten. Festivaalin traileri on entisen TAMK-opiskelija Jouko Piipposen (Obscure Entertainment)  käsialaa. Lisäksi Kino TAMK -näytös esittelee 11 tuoretta TTVO-lyhäriä eri lajityypeissä torstaina 8.3. klo 16. Tulossa on myös opiskelijatyönä toteutettava Filkkari-TV, jonka suorat lähetykset nähdään stadi.tv:n kanavalla.

TFF on maailman arvostetuimpia lyhytelokuvajuhlia. Kilpasarjoihin tarjottiin tänä vuonna kaikkiaan yli 5000 elokuvaa, joista mukaan valittiin satakunta, 41 eri maasta.  Festivaalin muuta tarjontaa edustavat mm. Nepal-teema, unkarilaisen Ferenc Cakón uniikit hiekka-animaatiot sekä usein Finlaysonillakin opettaneen, tuomaristoon kuuluvan Saara Cantellin kokoama Carte blanche. Lisäinfoa tuolla: www.tamperefilmfestival.fi.

maanantai 30. tammikuuta 2012

Finnish Game Jam 2012, Osa 3


Sunnuntai, 29. Tammikuuta

Viimeinen päivä Tampereen FGJ:llä.
Viiimeinen päivä Suomen jameja jäljellä. Yleinen kiire pelien valmiiksi saamiseksi oli varsin selkeästi havaittavissa. Kaikki varmasti halusivat viimeistellä pelinsä mahdollisimman hyvin ennen niiden näyttämistä tuomareille ja lähettämistä GGJ:n sivuille.

Tuomarien, Suvi Latva ManseGamesilta ja Markus Hirsilä Gamereactorilta, tehtävänä oli kierrellä läpi kaikki ryhmät  ja katsella, mitä kukin oli saanut aikaan 48 tunnissa. Joukkoon mahtui kaikenlaisia pelejä: muun muassa mobiilipelejä Windows-puhelimille, iPad-pelejä ja lautapelejä. Tiimejä oli yhteensä 18, eikä tuomarien tehtävä, parhaan pelin valitseminen, varmastikaan ollut helppo. Monet pelit olivat todella kekseliäitä ja viimeisteltyjä.
Tuomarit valmistautuivat kierrokseen.
Näin käy kun kissa kohtaa zombioravat käärmeen sisällä.
Innovatiivinen peli, ARoboros.
Muut jamittelijat seurasivat pelien esittelyä valkokankaalta.
Tuomarien vakuuttaminen ei ole niin helppoa.
Syö muut bakteerit ja kasva suuremmaksi!
Suvi tykkäsi erityisesti tämän pelin grafiikoista. (Last and First Man)

Voittajaksi Tampereelta valittiin ”Guardian of the Living Maze”. Pelin kuvaus vapaasti käännettynä:
”Guardian of the Living maze on kahdelle pelaajalle tarkoitettu peli tietokoneelle ja iPadille. Toinen pelaajista ohjaa velhoa, joka koittaa napata aarteen sokkelon keskustasta. Tällä välin toinen pelaaja on Vartija, joka koittaa pysäyttää velhon asettamalla tälle ansoja. Vartijan on kuitenkin asetettava velholle lahjoja jotta ansoja voidaan asettaa. Velhon on käytettävä vipuja, löydettävä avain sokkelon keskustaan ja pitää itsensä elossa Vartijan jättämillä lahjoilla.”


Lopulta Suomen tuomarit valitsevat FGJ:n parhaan pelin. Tämä tullaan julkistamaan ensi kerralla IGDA-tapaamisessa Helsingissä.

Kaikki Tampereen pelit voi löytää täältä. Jotkin peleistä saattavat olla keskeneräisiä, lautapelejä tai niiden pelaamiseen tarvitaan tiettyjä laitteita (kuten esimerkiksi Windows-puhelimen), joten kaikkia pelejä ei voi pelata suoraan selaimella. Useista peleistä on kuitenkin gameplay-videoita, sen kun vaan klikkaa Youtube-painiketta halutun pelin kohdalla!
Tänä vuonna Tampereella tehtiin kaksi lautapeliä.

Global Game Jam oli lopulta todella monessa maassa tänä vuonna. Tästä näkee kätevästi kartalla, kuinka suuri tapahtuma lopulta olikaan.

Illan lopulla eräät vielä jaksoivat (nukuttuaan viimeksi lauantaina) Plevnaan loppujuhlintoihin. Oli todella mukavaa viettää jamien viimeiset hetket koko pitkän viikonlopun jälkeen hyvässä seurassa. Se oli täydellinen tapa lopettaa tapahtuma tältä vuodelta ja odottaa seuraavaa vuotta.
Illanistumiset jamien päätteeksi Plevnassa.

Loppujen lopuksi oli todella mielenkiintoista osallistua pelien tekemiseen viime vuonna. Organisointipuolella kuitenkin näkee hyvin ja läheltä, mitä tapahtuu missäkin ja innokkaaseen pelikehitystunnelmaan pääsee silti helposti mukaan. Olen hyvin tyytyväinen päätöksestä lähteä mukaan järjestämään Finnish Game Jameja tänä vuonna, tämä oli todella mahtava kokemus! Saa nähdä, mitä ensi vuonna tapahtuu.
Henkilö tarinan ja kameran takana :)

Haluaisin vielä kiittää erityisesti Annakaisa Kultimaa, joka toimi pääjärjestäjänä koko Suomessa ja koordinoi jälleen kaiken varsin mallikkaasti! Kaikki tekivät loistavaa työtä!

Teksti ja kuvat: Emma Kiiski
Emma Kiiski vetää Score-pelinkehitysyhteisoä ja opiskelee TAMKin englanninkielisessä Median koulutusohjelmassa. 
http://score.igda.fi/

Ikuisessa Galleriassa Taidekahvila ERO



Ikuinen Galleria pukeutuu kahvilan asuun 4.2.2012. Keväällä valmistuvat kuvataideopiskelijat valmistavat kahvihetken ja kutsuvat sinut maistamaan ja aistimaan kättensä töitä. Taidekahvila ERO tarjoaa mestariteoksia porkkana-, suklaa- ja juustokakun muodossa. Mukana myös suolaisia piiraita sekä ei-syötävää taidetta.

ERO antaa makua tulevasta keväästä.
Kahvila on auki 12.00-18.00, maksut käteisellä.
Tule tervehtimään taideopiskelijoita kahvin, teen, herkullisten leivosten ja upeiden teosten ääreen!
ERO on osa Ravintolapäivää:
http://www.restaurantday.org/?r=taidekahvila-ero

EROTAIDE

-----------------
Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella osoitteessa Finlaysoninkuja 3. toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Sen tärkein tavoite on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille Suomessa ja ulkomailla.
Ikuinen Galleria
Jutut aiemmista Ikuisen näyttelyistä 
|||




sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Finnish Game Jam 2012, Osa 2

Lauantai, 28. Tammikuuta

Viimeistään toisena päivänä kaikkien oli hiljalleen myönnettävä, että nukkuminen on väistämätöntä jameilla. Lauantaina ei vielä ollut niin suuri kiire pelien kanssa, mutta sunnuntai lähestyi kuitenkin hitaasti mutta varmasti. Koodarien ja graafikkojen pulmien ratkaisuun oli silti vielä riittävästi aikaa. Varsinkin muutaman tunnin unien jälkeen kaikki näyttäisi selkeämmältä. Uuden Tehtaan loppupääty, Protomo, oli rauhoitettu nukkumista varten muutamaksi tunniksi yöllä.


Frontside Oll -- snake.
Maipop-fläppitaulu.
Hienoin tiimikuva ikinä!
Last and First Man.
Tiimi täynnä voittajia.
Lautapelin testaaminen on tärkeä osa kehitysprosessia.

Protomossa myös nauhoitettiin loistavia äänitehosteita ja sävellettiin musiikkia peleihin. Erääseen peliin tarvittiin kuolonhuutoja ja kiljuntaa, mieluummin myös eri maiden kielillä. Järkkärit pääsivät myös mukaan hauskanpitoon. Tästä videosta voi kuulla, kuinka lahjakkaita ihmisiä pääsi mukaan äänitykseen.
Andy ja FGJ Tampereen maskotti.
Muitakin videoita on esillä koko FGJ:n ajalta ja lisää on tulossa! Kannattaa katsoa FGJ:n Youtube-kanavaa.
Videot ovat hauskoja!
Illan aikana järkkärien hienoksi ideaksi koitui joukkotilaus Subwaysta. Kaikkien halukkaiden yksityiskohtaiset toivomukset leipien sisällöstä ja sen jälkeen rahojen keruu oli melkoinen koittelemus ja kesti kauemmin kuin luulimme. Jäimme melkein ilman subeja! Onnistuimme kuitenkin järjestämään osallistujille iltapalaa.
Mutta missä on tiimi?

Ollessani kaiken tämän hälinän ja säätämisen keskellä, oli pakko vähän miettiä, mihin olin oikein itseni laittanut likoon. Onko tällaisen tapahtuman järjestäminen todellakin tämän arvoista? Voisin olla pelkkä osallistuja, nauttia hyvästä seurasta, tehdä grafiikkaa ja pitää hauskaa. Ruokakin tuodaan melkein nenän eteen. Toisaalta kaikki tämä stressi ja järkkääminen pakottaa huomaamaan, kuinka arvokasta vapaaehtoistyö ja järjestely todellisuudessa on. Jatkossa todellakin osaan arvostaa järjestäjien työtä enemmän kuin koskaan.
Järkkärien karsina.

Illan aikana Demolassa vieraili Ilta-Sanomien reportteri, joka haastatteli Annakaisa Kultimaa ja Suvi Latvaa Finnish Game Jameista. Reportteri myös kuvaili jammareita ja kyseli, mitä kukin oli parhaillaan tekemässä. Tämä tempaus oli todella mukavaa julkisuutta tapahtumalle. Video on jo Ilta-Sanomien netti-tv:ssä ja sen löytää täältä.
Jatkuva videoyhteys muillekin paikkakunnille.
Järkkäreilläkin on oikeus rentoutua.

Lauantai-iltana on jo pieni kiirus pelien kanssa. Aika lähenee loppuaan! Mutta saavatko kaikki pelinsä valmiiksi ajoissa? Pysy valppaana, sillä kolmas osa Finnish Game Jam -blogista julkaistaan huomenna!


Teksti ja kuvat: Emma Kiiski
Emma Kiiski vetää Score-pelinkehitysyhteisoä ja opiskelee TAMKin englanninkielisessä Median koulutusohjelmassa. 
http://score.igda.fi/

lauantai 28. tammikuuta 2012

Finnish Game Jam 2012, Osa 1


Perjantai, 27. Tammikuuta

No niin. Nyt se on taas täällä. Maailman suurin globaali pelientekotapahtuma, Global Game Jam. Tänä vuonna on odotettu jopa 10 000 osallistujaa tekemään pelejä 48 tunnissa! Yli 40 maata ympäri maailman samaan aikaan. Jo yksinään Tampereen Finnish Game Jam keräsi ainakin 60 osallistujaa Uuden Tehtaan tiloihin. Kaikki olivat valmistuneet sekä henkisesti että fyysisesti koko viikonlopun kestävään koitokseen, joka tietytsi sisältäisi enimmäkseen vain hauskaa pelien tekoa!

Jammailijat kerääntyivät paikalle jo aikaisin aamupäivällä.


Rekisteröinnin jälkeen tapahtuma avattiin esityksillä. Tampereen tilojen, eli Uuden Tehtaan, ikioma Antti Salomaa kertoi tiloista ja uusista projekteista Demolassa. Pelikehittäjälle on monia erilaisia mahdollisuuksia, muun muassa Berliinissä sijaitseva, suosittuja Facebook-pelejä kehittävä Wooga on mukana. Kansainvälisen median (IMP) linjalla opiskelleet, tärkeät Scoren jäsenet Teemu Haila ja Eevi Korhonen työskentelevät tällä hetkellä Woogalla!
Suomen jamien pääkoordinaattori, Annakaisa Kultima, antoi pari sanaa jamien yleisestä kulusta. Hän oli myös tehnyt tervehdyvideon näytettäväksi kaikille Suomen tapahtumapaikoille. Videossa hän paljasti tämän vuoden teeman, joka ei ollutkaan aivan samanlainen kuin edellisvuosina. Tämän vuoden teema nimittäin esitettiin kuvan muodossa, ei kuten tavallista yhtenä sanana. Kuva olikin aivan uudenlainen haaste jamittelijoille ja auttoi varmasti keksimään monia loistavia ideoita!

Vuoden 2012 teema.


Esityksissä seurasi aivan jotain muuta, nimittäin Pecha Kucha –esityksiä. 
Näitä eistyksiä pitämään oli etukäteen pyydetty muutamia henkilöitä. Esitykset olivat varsin viihdyttäviä ja hauskoja, teema sai olla mikä vain. Erityisen hauskaa oli Sohvi Sirkesalolla, joka joutui vauhdissa kääntämään esitystään suomesta englanniksi! Aivan kuin ensimmäisen pecha kuchan esittäminen olisi helppoa muutenkaan!

Sohvi kertoi mielenkiintoisen tarinan intuition merkityksestä päätöksenteossa.

Kuinka kasvattaa chilipippureita? Kysy Timo Nummenmaalta!

Lol cats, joista meille kertoi Karoliina Korppoo.

Henri Sarasvirta matkustaa ajassa eteen ja taakse!


Katselimme koko maailmanlaajuisen keynoten, videon, jossa neljä ihmistä eri puolilta maapalloa kertoivat omista kokemuksistaan ja antoivat hyviä ohjeita viikonlopulle.

FGJ ei olisi FGJ, ellei mukaan mahtuisi sosiaalisia leikkejä ennen ideoiden valmistelua! Tänä vuonna osallistujat saivat testata ennenkokemattomia harjoituksia, joista toinen oli pikadeitti. Ideana oli kirjoittaa lappuun, mikä peleissä on mielestäsi parasta, kuten esimerkiksi pelimekaniikka, räjähdykset tai  mikä ikinä! Osallistujat järjestettiin kahteen rinkiin, jonka jälkeen treffit alkoivat. Kaikkien oli tarkoitus kertoa omasta mieliasiastaan peleissä ja yhdistää se jotenkin toisen ihmisen asian kanssa peli-ideaksi.

Pikadeittailua!

Mahtaakohan tämä idea olla nyt hyvä..?

Vakuuttava esitys Jannelta.
Ideointiprosessi hidastui merkittävästi jättipizzojen saavuttua.

Ideoita syntyy..

Lisää ideoita!

Lepotauko sohvalla.

Pelikonsepteja alkoi pikkuhiljaa kerääntyä.

Kun kaikki ideat olivat julki, oli aika ryhmäytyä. Ideaalista tietysti olisi, että ryhmään saataisiin koodari, graafikko ja pelisuunnittelija, mutta ryhmät jakautuivat kuka mitenkin. Oikean peli-idean ja ryhmän löytäminen oli aluksi varsin haastavaa.

Kannatti miettiä tarkkaan, mihin ideaan aikoi käyttää aikansa.
Tiimiä etsimässä.

 Loppujen lopuksi kaikilla kuitenkin oli tiimi kasassa. Osallistujat olivat varsin innokkaita aloittamaan pelien tekemisen, eikä sitä tarvinnut enää kauaa odottaa.

Pelien teko jo vauhdissa!
Jamit.


FGJ jatkuu sunnuntaihin asti, joten vielä ehtii seurata Ustream-livevideota suoraan tapahtumapaikalta! 

Julkaisuajankohta tälle tarinalle on varsin myöhäinen, mutta peleihin liittyvissä tapahtumissa saa usein laittaa päivärytminsä uusiksi!


Teksti ja kuvat: Emma Kiiski
Emma Kiiski vetää Score-pelinkehitysyhteisoä ja opiskelee TAMKin englanninkielisessä Median koulutusohjelmassa. 
http://score.igda.fi/

perjantai 27. tammikuuta 2012

Pelikouluja Tampereella ja ympäri maailmaa



Tokyo Game Show

Viime syksynä minulla oli mainio tilaisuus käydä katsomassa Tokyo Game Showta Chibassa, Japanissa. Yksi syistä, jotka houkuttelivat minut paikalle, oli esillä oleva suuri määrä paikallisia pelikouluja. Halusin nähdä, kuinka erilaista toiminta alalla on Japanissa Suomen pieniin piireihin verrattuna.
Koulujen kojut olivat lähes yhtä hulppeita kuin suurten pelifirmojenkin

Se oli hyvin erilaista. Luonnollisesti heillä on enemmän kouluja kuin meillä, ja kokonainen alue yhdestä halleista oli varattu koulujen esittelyyn. Heillä oli hyvin monenlaisia projekteja näytillä, ja erikoisiakin ideoita ja villejä esityksiä. Upeita konseptitaideteoksia sai ihailla kojuilla, tai kokeilla opiskelijoiden tekemien pelien demoja. Kaikilla kojuilla oli myös innokkaita esittelijöitä lappusineen.
Tokyo Communication Arts ja heidän pelidemonsa

Tapahtuma, vaikka sanovat sen pienentyneen ja muutamien isojen nimien jättäneen sen kokonaan väliin, oli omille silmilleni valtaisa. Näytteilleasettajia oli miltei 200 ja nimikkeitä yli 700. Ihmisiä oli niin paljon, että oli vaikeaa pysähtyä tai vaihtaa suuntaa. Jopa 222 668 ammattilaista ja fania kävi messuilla neljän päivän aikana. Neljän jättimäisen hallin näkeminen kävi urheilusta. Dragon Quest näytti olevan suosittu.
Innokkaita jonottamassa pelaamaan uusia pelejä

Yksi Makuhari Messen halleista

Olin mielissäni kuullessani uudesta Median ja Tikon koulutusohjelmien järjestämästä pelialan opintomoduulista täällä Tampereella. Moduuliin kuuluu kolme osaa, joista jokaisen voi tehdä pelkiltään tai kokonaisuutena.
  • N-AM81 -2000 Game development (10 cr)
  • N-AM80-2000 Game design and production (10 cr)
  • N-AM82 -2000 Game project (10 cr)
Game design and production tarkastelee pelejä tarinankerronnan ja hahmojen perspektiivistä sekä tutkii pelimekaniikkoja ja sääntöjä. Kurssi alkoi tänään! Game development keskittyy tekniikoihin ja alustoihin ja opiskelija tutustuu erilaisiin taitoihin, joita pelin tekemisessä tarvitaan, kuten ohjelmointiin, grafiikkaan, animaatioon ja äänisuunnitteluun. Peliprojekti on itsenäistä työskentelyä suunnittelun ja toteutuksen osalta.

Olen saanut tehdä jo viidentoista opintopisteen edestä peliopintoja Median koulutusohjelmassa. Viime kesänä teimme 5D3 projektin, jossa 3 untuvikkoa sekä äänimies tuottivat viisi kokonaista peliä viidessä viikossa. Toivon, että tänä vuonna tulee myös 5D4! Ilmoilla pyörii jo pari aihealuetta, jonka ympärille projekti voisi kehittyä. Ne ovat peräisin vuoden aikana tekemistämme projekteista ja uusista kontakteista, joita olemme tehneet ympäri maailmaa. Tänä keväänä Demolassa on myös tarjolla peleihin liittyviä mielenkiintoisia projekteja ja Woogan työharjoitteluja.

Koulumme mainosti itseään pelikouluna myös Summer Assembly 2011 tapahtumassa KAJAKin vieressä, ja 5D3 oli loistavasti esillä. Meillä oli vain yksi iMac jossa kaikki 10 kahden edellisen 5D-projektin peliä oli näytillä. Julisteita meillä ei ollut peleistä, joskin Juho Korhonen teki Scorelle flyerin. Rovion Ramine Darabiha (joka muuten opiskeli TAMK:issa) kävi pelaamassa pelejämme ja kannusti hakemaan heidän tiimiinsä töihin tai työharjoitteluun! Seuraavalle kerralle ajattelimme Emma Kiiskin kanssa järjestää muilta sponsoreilta nyysimämme idean mukaan muutamia tietokonenäyttöjä, joissa näkyisi reaaliaikaisesti kojussa piirto-ohjelmalla taiteilevan konseptiartistin työskentely.

Markkinointi 101

Tokyo Game Showssa jokaisella kioskilla oli mainostyttöset pienissä asusteissa promoamassa tuotteita. Yhdellä kojulla oli tankotanssia ja ninja! Usein tytöt olivat tietysti pukeutuneet joksikin pelin hahmoista. Monet vierailijoistakin cossasivat (yllättävän usein nuoret miehet maid-asussa). Jopa kouluilla oli omat söpöt promo-tyttönsä. Pitäisiköhän meidän matkia tätä markkinointistrategiaa? Pitäisikö Scorella olla omat cheerleaderit? Joka tapauksessa olisi hienoa, jos voisimme panostaa yhtä paljon projektiemme esillelaittamiseen tulevissa pelialan tapahtumissa.
Higashi Nihon Computer & Design College ja Arts College
Yokohaman promo-tyttöset

Global ja Finnish Game Jam alkaa tänään Demolassa!

Tarina: Johanna Lievemaa
Johanna opiskelee TAMKin englanninkielisessä median koulutusohjelmassa
Lue lisää juttuja Median opiskelijoista
|||