Tampereen ammattikorkeakoulun elokuvan ja television sekä median tutkinto-ohjelman uutisia kevääseen 2019 asti. Uusi sivusto: https://blogs.tuni.fi/tamkmediapolis/
lauantai 31. tammikuuta 2009
Blogin 1-vuotisjuhla: tilastotietoja
Torstaina tämä blogi täytti vuoden. Sen kunniaksi esittelen hieman faktoja blogin käytöstä.
Kävijämääristä ei ole tilastoja koko ajalta. Blogi käynnistyi tilapäisenä sivuhommana, enkä itse aluksi uskonut että siitä mitään mainittavaa syntyy. Vasta maalikuun puolivälissä asensin Sitemeterin monitoroimaan liikennettä. Käytössä on kuitenkin vain ilmaisversio, joka näyttää 200 tuoreinta käyntiä, eikä tuota tilastoja arkistoon. Seurannasta oli kuitenkin suuri apu mm. hakukoneisiin tarttuvien tunnisteiden ja avainsanojen kehittämisessä. Kävijöitä 18.3. jälkeen on 19 000 ja sivulatauksia 34 300. Viime kevään yhteishaun jälkeen kävijämäärät hieman laskivat, mutta pysyivät niin korkealla tasolla että blogin julkaisemista jatkettiin. Lokakuussa ylitettiin jo huhtikuun kävijämäärät, ja nyt tammikuussa keskimääräinen päivittäinen lukijakunta on ohittanyt sadan rajapyykin. Sata päivittäistä kävijää on paljon blogille, jolla on näin pieni kohdeyleisö.
Yksityiskohtaisia tilastoja on karttunut vasta uudenvuoden aaton jälkeen, jolloin vihdoin viritin Google Analytics työkalun. Sinänsä Analytics ei paljon uutta kerro, sama ymmärrys syntyi mutu-pohjalta Sitemeterin tietoja seuraamalla. Analytics antaa kuitenkin eksaktia tietoa:
Tammikuussa blogin sivuilla on ollut 2795 käyntiä ja 2202 erillistä kävijää, jotka ovat käyneet 5111 sivulla. Suosituin selain on Firefox (61,47%), Windowsia käyttää 84,22% ja Macintoshia 13,85%, käytetyt selaimet ovat edustaneet 15 eri kieliversiota.
Suurin osa kävijöistä tuli linkin kautta (54,99%), ja huomattava osa hakumoottoreiden kautta (38,14%). Eniten lukijoita tulee Googlesta (37,78%) ja toiseksi eniten TAMKin sivulta, lähinnä elokuvan ja television koulutusohjelman ja kuvataiteen ohjelman sivuilta (35,97). Tilanne on vastaava englanninkielisen sisarblogin tilastoissa, liikenne siinne tulee pääosin joko TAMKin sivuston Media Programmen sivulta tai Googlesta.
Luetuimmat sivut käsittelevät yhteishakua. Ei mikään yllätys, mutta osoittaa että blogi toimii tarkoituksensa mukaisesti. Muut suosikkisivut esittelevät opiskelijoiden projekteja. Seuraavassa 1-vuotisjuhlapostauksessa esitten tarkemmin lukjoiden suosikkeja ja käytetyimpiä hakusanoja.
Kuva: TAMKin kulttuurialan koulutusohjelmien sisäänkäynti Finlaysonilla. Englanninkielisen Degree Programme in Median haku on käynnissä 13.2. saakka, elokuvan ja television koulutusohjelman sekä kuvataiteen koulutusohjelman haku 23.3.-9.4.
torstai 29. tammikuuta 2009
Blogilla 1-vuotissynttärit!
TTVO:n hakublogi ilmestyi blogosfääriin tasan vuosi sitten, 29.1.2008.
Blogin piti ilmestyä vain kaksi ja puoli kuukautta, ammattikorkeakoulujen yhteishaun päättymiseen saakka. Blogin piti vastata potentiaalisten hakijoiden esittämiin kysymyksiin, ja valaista hakemista pohtiville opiskelijan arkea TAMKin kuvataiteen ja viestinnän koulutusohjelmissa. Tavoitteena oli saada pari juttua aikaiseksi viikoittain.
Blogi kuitenkin lähti lentämään - sekä juttuja että lukijoita tuli huomattavasti haavekuvia enemmän, ja blogi jatkoi elämäänsä. Sitä ei enää tehty vain hakijoille, vaan myös yhteistyökumppaneille ja omalle väelle - vihdoin TTVOn opiskelijoilla ja henkilökunnalla oli mahdollisuus seurata, mitä talossa tapahtuu.
Alunperin blogin piti täydentää TTVO:n omilla veppisivuilla olevaa informaatiota, mutta syksyllä blogi korvasi omat veppisivut. Omat veppisivut ajettiin alas sen jälkeen kun tämän blogin englanninkielinen sisar syntyi syyskuussa.
Lukijoita on nyt päivittäin sata, ja sivulatauksia tuplasti. Julkaisemme lähipäivinä tilastoja blogin käytöstä.
Kiitokset, virtuaalikakkua ja virtuaalilimsaa kaikille blogin lukijoille, materiaalin lähettäjille ja kirjoittajille!
Kuva: Ensimmäinen blogipostaus 29.1.2008
maanantai 26. tammikuuta 2009
Ammatillinen neuvottelukunta järjestäytyi
TAMKin kuvataiteen ja viestinnän koulutusohjelmien uusi yhteinen ammatillinen neuvottelukunta piti viime viikolla järjestäytymiskokouksensa.
Ammatillisen neuvottelukunnan tehtäviä ovat opetussuunnitelmien kommentointi, työelämän näkökulman antaminen koulutuksen kehittämiseen sekä tarvittaessa linjata ja antaa suosituksia koulutusalojen toiminnasta. Neuvottelukunnan toiminnan luonne on keskusteleva, kriittinen ja kantaaottava.
Neuvottelukunta päätti ensi töikseen paneutua opetussuunnitelmiin työelämän tarpeiden kannalta, kansainväliseen toimintaan ja verkostoitumiseen, ulkoiseen viestintään sekä luvassa oleviin tilajärjestelyihin. Kokous keskusteli intensiivisesti ja tuotti joukon hyviä ideoita.
Puheenjohtajakseen neuvottelukunta valitsi tuottaja Timoteus Tuovisen. Neuvottelukunnan sihteerinä toimii Susanna Ihanus TAMKin yrityspalveluista, ja koulutusohjelmia edustavat kuvataiteen koulutuspäällikkö Juha Suonpää, viestinnän koulutuspäällikkö Leena Mäkelä, taiteen ja viestinnän osaamiskeskuspäällikkö Kai Salosen sijaiset Carita Prokki ja Antti Haapio sekä yliopettaja Cai Melakoski.
Kuten seuraavasta jäsenluettelosta voi arvata, ovat koulutusohjelmat syystä ylpeitä ammatillisesta neuvottelukunnastaan, komea joukko kuvataiteen ja viestinnän huippuasiantuntijoita!
Ulrich Haas-Pursiainen, kuraattori, Valokuvakeskus Nykyaika
Lars Holmström, Kuvataiteilija
Juha Kaario, Senior Business Development Manager at Nokia
Taina Myllyharju, museonjohtaja, Tampereen taidemuseo
Hanna Puro, toimitusjohtaja, Zento Interactive
Henri Roth, Creative Director, Universomo Ltd
Timoteus Tuovinen, tuottaja, Aitomedia
Minna Tiihonen, Tampereen Tuotantotalon päällikkö, YLE Tuotanto
Marketta Seppälä, johtaja, FRAME Finnish Fund for Art Exchange
Janne Seppänen, professori, Tampereen yliopisto
Aku Syrjä, toimitusjohtaja, Akun tehdas
Maila-Katriina Tuominen, toimittaja, Aamulehti
Kuva: Juha Suonpää
torstai 22. tammikuuta 2009
Maria Kaurismäen Sivutyön trailer julkaistu
Sivutyön ensimmäinen minuutti on julkaistu elokuvan trailerina, joka on nähtävissä elokuvan veppisivuilla.
Sivutyö (Sideline) on Tampereen ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelman viiden opiskelijan, Maria Kaurismäen, Emilia Howellsin, Jouko Piipposen, Jussi Lindgrenin ja Johanna Harmaalan lopputyö.
Elokuva ottaa kantaa nuorten opiskelijanaisten prostituution harjoittamiseen. Mikä ajaa suomalaisen naisen harjoittamaan sivutyötä opintojen ohella?
Synopsis:
Tradenomi-opiskelija Heli päättää jättää seuranhakuilmoituksen internetiin. Hän kohtaa ensimmäisen asiakkaansa, idänkauppaan keskittyneen vientiyrityksen toimitusjohtajan Riston, joka on valmis vuokraamaan Helin käyttöönsä pidemmäksikin aikaa. Heli vie ansaitsemallaan rahalla asiasta tietämättömät ystävänsä syömään, mutta huomaa että tämän edellisyönä ansaitsemansa rahat ovat jättäneet jo lähtemättömät jäljet nuoren naisen elämään.
Pääosa, "Heli": Krista Kosonen
Muissa rooleissa: Antti Reini, Henna Vänninen ja Panu Mikkola
Elokuvan työryhmä:
Käsikirjoitus/ohjaus: Maria Kaurismäki
Kuvaus: Jouko Piipponen
Vastaava tuottaja: Kati Syrjälä
Tuottajat: Pauli Kopu, Pekka Ollula
Tuotantopäällikkö: Emilia Howells
Valaisija: Jussi Lindgren
Äänisuunnittelu/Musiikki: Michael Law
Leikkaus: Johanna Harmaala
Lavastaja: Johanna Tarvainen
Pukusuunnittelu: Jenni Tuominen
Maskeeraus: Heini Tetri
Sivutyö on esitetty Tampere Art Factoryssä ja Kettupäivillä.
Katso trailer ja Sivutyön veppisivusto
Kuva: Ville Salminen
maanantai 19. tammikuuta 2009
Scoren uudistuneet kotisivut!
TAMKO:n alainen ja Finlaysonilla toimiva pelinkehityskerho Score on julkaissut uudet kotisivunsa viikon alkajaisiksi. Sivujen visuaalinen ilme on uusittu ja sisältöä päivitetty. Sivuilla lupaillaan myös, että lähitulevaisuudessa sivustolle julkaistaan lisää osioita. Sivujen ylläpitoon käytetään ilmaista ja avoimeen lähdekoodiin perustuvaa WordPress-julkaisujärjestelmää.
Juho Hartikainen
Scoren puheenjohtaja
Tutustu sivustoon
Aikaisemmat Score-jutut
Labels:
pelinkehitys,
pelit,
Score
sunnuntai 18. tammikuuta 2009
Kevään kolme yhteishakua - Median jo käynnissä
Monelle visuaalista suunnittelua, vuorovaikutteista mediaa tai pelituotantoa TAMKin viestinnän koulutusohjelmassa opiskelemaan pyrkivä voi tänä vuonna kokea ikävän yllätyksen, sillä haku päättyy jo 13.2. Myös kuvataiteen opiskelua valmistelevien kannattaa olla tarkkana, sillä hakuja on kaksi.
TAMKin kulttuurialan opinnot järjestetään Finlaysonin kampuksella TTVO:ssa Tampereen ydinkeskustassa. Tänne voi tänä keväänä hakea kaikissa kolmessa yhteishauissa:
1. Nuorten englanninkielisen koulutuksen yhteishaku 12.1.-13.2. 2009
Tässä haussa on mukana uusi Degree Programme in Media, jossa voi opiskella graafista suunnittelua, verkkomediaa, pelinkehitystä ja projektinhallintaa kansainvälisessä seurassa. Vastaaviin opintoihin suomenkielisessä viestinnän koulutusohjelmassa ei oteta uusia opiskelijoita.
Yhteishakulomakkeen täyttämisen lisäksi hakijat lähettävät 13.2. mennessä ennakkotehtävät, jotka löytyvät Media Programmen sivuilta.
Opinnot kestävät neljä vuotta, tutkintonimike on Bachelor of Culture and Arts, suomeksi medianomi (AMK).
Lue lisää:
Media Programme
Englanninkielinen blogimme
2. Nuorten suomenkielisen koulutuksen yhteishaku 23.3.-9.4. 2009
Haussa ovat mukana kuvataiteen koulutusohjelma ja uusi elokuvan ja television koulutusohjelma.
Hakijoiden on tehtävä ennakkotehtävät kumpaankin koulutusohjelmaan.
Kuvataiteen koulutusohjelma
Opinnot kestävät neljä vuotta, tutkintonimike on kuvataiteilija (AMK), englanniksi (BA) Bachelor of Culture and Arts.
Kuvataiteen ennakkotehtävät löytyvät 2.2. alkaen TAMKin verkkosivuilta.
Elokuvan ja television koulutusohjelma
Opinnot kestävät neljä vuotta, tutkintonimike on medianomi (AMK), englanniksi (BA) Bachelor of Culture and Arts.
Elokuvan ja television ennakkotehtävät löytyvät 2.2. alkaen TAMKin verkkosivuilta.
3. Aikuiskoulutuksen valtakunnallinen yhteishaku 14.4. - 30.4. 2009
Kuvataiteen opistotasoinen tutkinto voidaan täydentää ammattikorkeakoulututkinnoksi aikuisten kuvataiteen koulutusohjelmassa.
Opinnot kestävät kaksi vuotta, tutkintonimike on kuvataiteilija (AMK), englanniksi (BA) Bachelor of Culture and Arts.
Tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä. Aikaisemmasta opistoasteen tutkinnosta ja työkokemuksesta luetaan hyväksi 150-180 opintopistettä tutkinnon iästä ja laajuudesta riippuen.
Aikuisten kuvataidekoulutus
4. Valokuvataide ja MA in Screenwriting
Lisäksi opiskelijoita haetaan syksyllä alkaviin erikoistumisopintoihin.
Valokuvataiteen erikoistumisopintoihin voi hakea 4.5.-23.8.2009. Lisätietoja maaliskuussa.
Salfordin yliopiston kanssa järjestetään jo kolmannen kerran maisteriohjelma MA in Screenwriting. Suomessa opinnot näkyvät erikoistumisopintoina, MA tutkinnon antaa Salfordin yliopisto. Hakuaika on 1.4.-18.5.2009. Maaliskuussa kerromme lisää.
Aiemmat jutut MA in Screenwriting ohjelmasta
torstai 15. tammikuuta 2009
Tampere Art Factorylle vauhtia kahveilla
TAF-kahvit järjestettiin tiistaina TTVO:n kahviossa. Opiskelijanäkökulmasta tapahtumaa esittelivät festivaalin tuottaja Vilja Byström (mediatuottaminen ’05) ja TAF-idearyhmän jäsen Liina Mäki-Patola (taide ’05). Paikalla olivat myös ohjaavat opettajat Antti Haapio, Carolina Pajula ja Minna Suoniemi. Paikalle saapui n. 70 opiskelijaa kuulemaan, mistä tämän vuoden TAF koostuu.
Yleisen informaation jälkeen opiskelijat saivat vapaasti ideoida tämän vuoden tapahtuman sisältöä ja sitä, miten haluamme esitellä koulua ja opiskelijaprojekteja kävijöille. Ehdotuksia syntyi mm. liikkuvasta discosta elokuvien yönäytökseen, livesäestetystä animaatiosta pelihalliin ja performansseihin.
Tapahtuman ohjausryhmä alkaa prosessoida opiskelijoiden ehdotuksia. Aikaa ideariihelle on rajallisesti. Tuottaja Vilja Byström ja ohjausryhmä ottavat idea-aihioita vastaan vielä reilut kaksi viikkoa. Festivaalin ohjelmarakennetta aletaan kasata tammikuun lopussa. TAF 09 on opiskelijalähtöinen, ja esittelee Tampereen ammattikorkeakoulun kulttuurialan koulutusta kaikessa laajuudessaan; opiskelijoilla ykkösistä nelosiin on mahdollisuus saada työnsä esille. Jos tiedossa on, että kevääseen mennessä valmistuu lumoava lyhytelokuva, groovaava animaatio, kepeä kuunnelma, säihkyvä valoteos tai muu jokin muu tuotos, tuo se julki.
TAF - Tampere Art Factory 15.-16.5.2009
TAFfin verkkosivusto
Aiemmat TAF-jutut tässä blogissa
Teksti: Vilja Byström
Kuva: Antti Haapio
keskiviikko 14. tammikuuta 2009
Ikuisessa Galleriassa Jaana Pauliina Laakkonen
Jaana Pauliina Laakkonen: FACE–LIFT
15.1. – 30.1. 2009
Ikuinen Galleria Finlaysoninkuja 3
33210 TAMPERE
avoinna arkisin klo 12-16
Taiteilija kertoo:
"Suomen Kuvalehden syntymäpäivät -sivulta löytyi kuvia hassun näköisistä sedistä: ylimetsänhoitajia, agrologeja ja yksi kaupunkineuvoskin. Muka juhlivat syntymäpäiviä. Osa oli matkoilla, osa päättänyt juhlia lähipiirissä ja jotkut olivat jopa uskaltautuneet hymyilemään kuvassa.Piirsin heistä parikymmentä muotokuvaa. Muutama vuosi sitten selailin äidin ja iskän luona valokuva-albumeja (näytin muuten useimmissa kuvissa aika pöntöltä). Maalasin kuvia itsestäni noiden kuvien pohjalta. Peruskoulussa jaeltiin tarrakuvia kavereille ja niille joita kutsuttiin kavereiksi velvollisuudentunnosta. Maalasin muutaman kuvan heistäkin. Sittemmin kiinnostuin kuvista, joissa laihat ihmiset seikkailevat milloin hiekkadyyneillä latex -legginseissä peilipallot kaulassaan, milloin arktisessa luonnossa silmiä mukavasti korostava ripsiväri asunaan. Näyttelyssä esillä oleva teos on koottu kahden viime vuoden aikana maalaamistani muotokuvista ja sen nimi on FACE-LIFT."
Jaana Laakkonen on TAMKin 3. vuosikurssin kuvataiteen opiskelija, jonka teoksia oli viimeksi esillä Lahden Uusi Kipinä galleriassa.
Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta.
Sen tärkein tavoite on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille Suomessa ja ulkomailla.
Kaikki artikkelit Ikuisesta Galleriasta
tiistai 13. tammikuuta 2009
Speakeasy! elokuvamusikaalin trailer julkaistu
Speakeasyn ensi-ilta on myöhemmin keväällä, mutta esimakua saa muutama päivä sitten julkaistusta trailerista. Trailer löytyy elokuvan nettisivulta, johon on linkki alla.
Spealeasy on tekijöidensä mukaan "musikaalielokuva, jossa on mukana farssimaisia vivahteita. Elokuva sijoittuu kieltolain aikaiseen salakapakkaan kuvitteellisessa Suomen suurkaupungissa, jossa rillumarei kohtaa Moulin Rougen. Speakeasy!:n tarina ja sen oma maailmansa antavat mahdollisuuden tehdä värikästä ja vauhdikasta musikaalia. Speakeasy! on valmistuessaan visuaalinen karkki, jonka veroista ei ole Suomessa ennen nähty."
Speakeasy on Tampereen ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelman opiskelijoiden oppilastyö. Elokuva on ohjaaja Juha Kuoppalan, kuvaaja Anu Kopran sekä käsikirjoittaja, leikkaaja Arttu Salmen lopputyö. Elokuva kuvattiin syksyllä 2008.
Speakeasyn nettisivu
Aikaisempi juttu Speakeasystä
Kuvat: Tanssijat Kati Kaunisto, Jane Kääriäinen, Jenni Viljanen, Virpi Aho, Angelina Wivolin. (Kuvaaja Arttu Haglund)
Pystykuvassa Heidi Lindén, Hiski Grönstrand, Jane Kääriäinen, Panu Mikkola. (Kuvaaja Jatta Oksanen)
sunnuntai 11. tammikuuta 2009
Colin Muir vetää MA in Screenwriting koulutusohjelmaa
Colin Muir vietti jälleen viikon TTVO:lla Finlaysonilla. Salfordin yliopistolla ja TAMKilla on yhteinen maisteriohjelma, MA in Screenwriting, ja Colin kävi tapaamassa opiskelijoita ja keskustelemassa ohjelman tulevaisuudesta.
MA in Screenwriting opiskelijat työskentelevät puolet ajasta Tampereella ja puolet Manchesterissä. Ensimmäisen kurssin opiskelijat valmistuvat ensi tammikuussa. Toinen ryhmä käynnistyi syyskuussa.
Colin kertoo että tämä koulutusohjelma poikkeaa monessa tavanomaisista maisteriohjelmista. Opiskelijan luovan kehityksen ja elokuvateollisuuden vaatimusten välille on onnistuttu luomaan hyvä tasapaino. Toinen ero on se, että pyrimme pitämään opiskelijoihin yhteyden kurssin päätyttyä, ja viemään parhaat käsikirjoitukset Berliinin elokuvajuhlille, Cannesiin ja jopa Los Angelesiin American film marketille, Colin kehuu.
Tulokset näyttävät hyviltä. Opiskelu uudessa ympäristössä auttaa näkemään maailman uusin silmin, antaa aikaa ja tilaa luovuudelle.
Tulevaisuudessa opiskelijoita ei rekrytoida vain Suomesta ja Englannista, neuvotteluja käydään yhteistyön ulottamiseksi Saksaan, Itävaltaan ja Yhdysvaltoihin.
Colin on syntyisin Edinburghista. Hänellä on teatteriohjaajan maisteritutkinto Connecticutin yliopistosta sekä elokuva- ja televisio-ohjaajan maisteritutkinto Templen yliopistosta Philadelphiasta. Hän työskenteli Yhdysvalloissa ohjaajana, tuottajana ja käsikirjoittajana. Vuodesta 1991 hän on opettanut Salfordin yliopistossa. Hän on elokuva- ja radiokäsikirjoituksen maisterikoulutusohjelman koulutuspällikkö ja MA in Screenwriting ohjelman koulutuspäällikkö. Hän on myös Film Production Companyn johtaja.
TTVO:lla ja Salfordin yliopiston mediakoulutuksella on myös opiskelija- ja opettajavaihtoa ja muita yhteistyöprojekteja jo 15 vuoden ajalta.
MA in Screenwriting
Muut MA in Screenwriting jutut tässä blogissa
Englanninkielisen blogimme jutut MA in Screenwriting kurssista
Kuvassa Colin Muir TTVO:n kattoterassilla
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)