perjantai 22. marraskuuta 2013

Juha Suonpään Hukkamies-dokumentti YLE TV1:ssä 25.11.2013


Ensi maanantaina kannattaa katsoa Juha Suonpään haastattelu suorana maanantaiaamuna tai myöhemmin YLE Areenalta! Juha puhuu uudesta Hukkamies-dokumentistaan klo 8:19-8:30.

Niin, ja itse dokumenttikin näytetään YLE TV1:ssä maanantaina 25.11. klo 21.30.

Hukkamies traileri 

Synopsis:
Hukkamies on elokuva miehestä, joka on opetellut susien kielen ja elintavat, kohdannut villit silmästä silmään ja todistanut susien kohtalon. Elokuva perustuu Seppo Ronkaisen 13 vuoden aikana kuvaamiin videopäiväkirjoihin. Hukkamies on tarina ihmisen ja uhanalaisen eläimen ristiriitaisesta suhteesta. 
Ohjaaja Juha Suonpää (syntynyt Helsingissä 1963) on aina ollut kiinnostunut luonnosta, ja onkin tehnyt aiheen pohjalta monia valokuvaus- ja dokumentaarisia projekteja. Vuonna 1998 hän osti villieläinten erikoisasiantuntija Seppo Ronkaiselle videokameran, tavoitteenaan kerätä materiaalia Sepon työstä susien parissa. 
1990-luvun loppupuolella Seppo palkattiin töihin villieläinten seurantaan, jossa yksi hänen tehtävistään oli kehittää ja toimeenpanna susille kivuton kiinniottomenetelmä, joka ei vahingoittaisi sutta prosessin aikana. Vuosien aikana Seppo otti videokameran mukaan kaikkialle, ja hänen onnistui tallentaa susien elämää, sekä ihmisten ja villieläinten välisiä kohtaamisia. Sepon kuvaama ainutlaatuinen materiaali näyttää meille, kuinka Seposta tuli susien asiantuntija ja yksi heistä, Hukkamies. 
Kaksitoista vuotta myöhemmin ohjaaja Juha päätti koota tarinan miehestä ja susista, ja alkoi työstämään elokuvaa olemassaolevasta materiaalista. Hukkamies on elokuva, joka koostuu nykypäivänä kuvatusta materiaalista, sekä Sepon videopäiväkirjoista.
 

tiistai 19. marraskuuta 2013

TAMK-elokuvia esillä Lissabonissa


Juuri päättynyt Portugalin suurimpiin kuuluva elokuvafestivaali Lisbon & Estoril Film Festival kutsui TAMKin esittelemään kolme lyhytelokuvaa opiskelijaelokuvien kilpailuun. Muut kutsutut koulut olivat Institut des Arts de Diffusion Belgiasta sekä portugalilainen Escola Superior de Tecnologia de Abrantes. Lisäksi kilpailuun osallistui kouluja muualta Etelä-Euroopasta, Tanskasta ja Isosta-Britanniasta. Tapahtuma sisälsi myös dokumentaristi ja opettaja Graça Castanheiran vetämiä paneelikeskusteluja mm. elokuvaopetuksen tavoitteista ja painopisteistä.

torstai 14. marraskuuta 2013

Loppu hyvin, kaikki hyvin - Black Line screening Berliinissä 8.11. 2014

Keväällä Saksan Suomi-insituutissa, Berliinissä esitetty Strange Walls -screening sai jatkoa perjantaina 8.11 uuden videotaideillan muodossa. Illan aikana nähtiin teoksia niin nykyisiltä opiskelijoilta, alumneilta kuin lehtoreiltakin. Teokset käsittelivät perintöä monesta eri näkökulmasta; Tiiu Baldwinin animaatio Forest Studies kommentoi ihmisen luontoon jättämää jälkeä, Ismo Torvisen How to make a Fog Bass? kommentoi tee-se-itse kulttuuria ja illan nimikkoteos, Talvikki Tenhusen The Black Line puolestaan sukupolvien välisiä taakkoja.
  1. Minna Suoniemi (oik.), Hinni Huttunen (vas.) ja Elina Ylhäisi (kesk.) ratkomassa teknistä ongelmaa.


Työryhmä eli kuvataiteen lehtori Minna Suoniemi sekä harjoitteluaan projektissa tehneet Hinni Huttunen ja Elina Ylhäisi ratkoivat täysin käsittämättömän teknisen ongelman. Heti kaupunkiin tultua tehdyssä tarkastuksessa saumattomasti toiminut esitystekniikka ei juuri ennen screeningin alkua toiminut enää lainkaan. Lähes neljän tunnin, kahden tietokoneen, yhden mediatoistimen, kahden videotykin, kolmen hdmi-piuhan ja muutaman muun osan erilaisia kombinaatioita kokeiltuamme olo oli jo lähes epätoivoinen.


Lopulta kaikki kääntyi parhain päin; kuva ja ääni toistettiin eri tietokoneilla performanssin muodossa. Minna Suoniemi löi tahtia, Hinni Huttunen ja Elina Ylhäisi painoivat toistonäppäintä tahoillaan mahdollisimman yhtäaikaisesti. Illan opetus oli, että tekniikan pettäessä ihmisen luova ongelmanratkaisukyky voi pelastaa tilanteen.
  1. Insituutin aulaan rakennettu esitystila oli lähes täynnä innostunutta yleisöä.


Molemmilla kerroilla sali on ollut täynnä väkeä. Tällä kertaa yleisön joukossa istui myös Suomen Saksan -insituutin johtokunnan väkeä aina puheenjohtajasta alkaen. Katsojat olivat innostuneita ja suomalaisesta videotaiteesta kiinnostuneita. Insituutin väki puolestaan on luonut hyvät puitteet ja innostavan ilmapiirin tehdä yhteistyötä.

 
-->
Esityksen lopuksi järjestettiin paneelikeskustelu. Kuvassa vasemmalla insituutin kulttuuriharjoittelija Tiia Lamminsalo



Sreeningistä insituutin sivuilla:

Teksti: Hinni Huttunen ja Elina Ylhäisi
Kuvat: Jutta Reippainen

tiistai 12. marraskuuta 2013

Galleria Rajatilan TTVO Stipendiaattinäyttelyssä Mirka Kinnula ja Laura Rytkönen

Galleria Rajatilan TTVO Stipendiaattinäyttelyssä 16.11.-2.12. esittäytyvät Mirka Kinnula ja Laura Rytkönen. Kinnula ja Rytkönen ovat valmistuneet kuvataiteilijoiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2012. Kinnula on sittemmin muuttanut Helsinkiin, Rytkönen asuu ja työskentelee Tampereella ja toimii aktiivisesti Rajataide ry:ssä.

Rajataide ry myöntää vuosittain kaksi näyttelyaikastipendiä TAMKin Kuvataiteen koulutusohjelmasta valmistuville taiteilijoille yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Stipendiaatit valitaan opinnäytetyönäyttelyn pohjalta.
Mirka Kinnula tutki lopputyössään Oma taulu -maalaustaideprojektissa maalausta vuorovaikutteisen taiteen välineenä. Projektiin osallistuneet, kahdeksan hänelle tuntematonta henkilöä antoivat henkilökohtaisen valokuvansa lähtökohdaksi maalaukselle, jonka he saivat näyttelyn jälkeen itselleen ilmaiseksi. Taulun koko, tekniikka ja tyyli olivat heille yllätys. 

Mirka Kinnunen ja Laura Rytkönen
 

ERO-lopputyönäyttelyssä Taidekeskus Mältinrannassa olivat Kinnulan maalausten lisäksi esillä osallistujien kirjoittamat tekstit, joissa he kertovat valokuvasta, sekä äänitteet keskusteluista, jotka Kinnula kävi osallistujien kanssa, kun he tapasivat ensimmäisen kerran valmiin maalauksen äärellä.

Rajatilaan Mirka Kinnula rakentaa vuorovaikutteisen maalausnäyttelyn Paras. Gallerian yläkerran seinät täyttyvät maalauksilla: esillä ovat Kinnulan vuosina 2010-2013 aikana tekemät maalaukset, joita on yli 50. Näyttely-yleisö innostetaan löytämään maalausten joukosta paras teos, jota äänestetään galleriatilassa äänestyslipukkein. Äänestämällä osallistutaan arvontaan, jonka voittaja saa äänestämänsä maalauksen itselleen. Arvonta suoritetaan ja voittaja julkistetaan Galleria Rajatilassa 30.11. klo 13.

Näyttely käsittelee maalauksen katsomistapahtumaa ja sen luomia henkilökohtaisia merkityksiä. Kinnula kääntää katsojan katseen takaisin tähän itseensä; pohtimaan, mistä maalauksesta itse pitää eniten ja miksi. Yleistä ääntenlaskua ei suoriteta lainkaan, sillä tärkeintä on jokaisen oma mielipide siitä, mikä on paras.

Laura Rytkösen lopputyö oli näytelty kymmenminuuttinen videoteos, nimeltään Liskoihmiset. Teos käsitteli sosiaalisia suhteita ihmisryhmän sisällä, hiljaista sisäänpäin kääntynyttä muistia ja ryhmän jäsenten kommunikoimatonta todellisuutta, joka on toisaalta jaettu ja toisaalta yksityinen. Teos on viimeinen osa sosiaalista tilaa käsittelevässä teosjatkumossa, jota Rytkönen työsti opiskeluaikanaan. Liskoihmiset oli tuotannollisesti suuritöinen teos, jossa työryhmää oli yli kolmekymmentä jäsentä näyttelijät mukaan lukien. Stipendiaattinäyttelyssä Rytkönen on palannut aikaisemmin suosimansa tekniikan, animaation pariin, jossa teoksen voi pitää intiiminä ja työstää yksin alusta loppuun asti.

Stipendiaattinäyttelyn teos, Odottajat, on kaksikanavainen animaatio, joka pohjautuu piirokseen miehestä ja naisesta. Molemmat ovat passiivisia, odottavia, vaikka teoksessa esitetään suora pakote toiminnalle. Teoksessa Rytköstä kiinnostaa odottamisen miltei meditatiivinen luonne. Jotain on tapahtumassa, jotain on tulossa, odotetaan vielä hetki ennen pudotusta.

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 15.11. klo 18 sekä parhaan maalauksen arvontatilaisuuteen 30.11. klo 13!

Ensi vuoden stipendiaatit ovat Talvikki Tenhunen ja Riikka Gröndahl.

www.mirkakinnula.com
www.laurarytkonen.com
www.rajataide.fi

maanantai 11. marraskuuta 2013

Näyttely Ikuisessa Galleriassa: Emmi Kallio ja Tarleena Öhman - Koditon


Koditon
Emmi Kallio ja Tarleena Öhman
18.-29.11.2013
Avajaiset 18.11.2013 klo 16.00


Jokin on väärin, mutta mikä? Koti on vääristynyt esinekokoelma, nahkansa pudottanut eläin. Joku on haukannut todellisuudesta palan ja sylkäissyt sen päälle uuden. Tapetit rullautuvat irti seinistä, peilit heijastavat vain puoliksi. Rikkinäiset kupit vuotavat kipsivalua ja kengistä kasvaa ruohoa. Sängyllä kehrää kasa kissankarvaa. Tunnistettavien huonekalujen kehyksissä on jotain kummallista, niinkuin ne eivät enää tietäisi, mitä olla. Jokin on poissa, jotain on mennyt rikki.

Emmi Kallio ja Tarleena Öhman ovat toisen vuosikurssin kuvataideopiskelijoita Tampereen ammattikorkeakoulusta. Teoksellaan he tarkastelevat yksityisen ja julkisen tilan rajapintoja luomalla galleriatilaan esinekoosteista ja huonekaluista rakentuvan kodin, joka ei tunnu kodilta.


Homeless
Emmi Kallio ja Tarleena Öhman
18.-29.11.2013

Something is wrong, but what? Home is a distorted gathering of objects, an animal molting its skin. Someone has bit out a piece of reality and spit out another. Wallpapers are rolling off the walls and mirrors show only a half reflection. Broken cups are leaking plaster and shoes are growing grass. There is a lump of cat hair purring on the bed. The shapes of the furniture are recognizable and yet there is something odd in them, as if they have forgotten what to be. Something is missing, something has broken.

Emmi Kallio and Tarleena Öhman are second year fine arts students at Tampere University of Applied Sciences. Koditon is a study of the encounter of the public and the private space, as they build in the gallery room a home without a home.




Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Gallerian toiminta on opiskelijalähtöistä ja sen tärkein tehtävä on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän opiskelijoiden näyttelytoiminta. Lisäksi tila luovutetaan mieluusti myös muiden kokeilunhaluisten tekijöiden käyttöön.

Ikuinen Gallery is a contemporary art project space located in the old factory complex Finlayson in central Tampere. The gallery is run by a board of fine art students in Tampere UAS School of Art and Media as part of their study program. Ikuinen Gallery’s main focus is in presenting interesting and high quality student work as well as work of other adventurous artists.

Ikuinen Galleria
ma-pe 12.00-16.00
Finlaysoninkuja 3
33210 Tampere
ikuinengalleria@tamk.fi
ikuinengalleria.tumblr.com

perjantai 8. marraskuuta 2013

Man kan inte leva utan konst - Pohjoismaiden palkinto Jani Ikoselle


Tervehdys,
paitsi että TAMKin kuvataiteen koulutusohjelma kouluttaa yhteiskunnan ilmiöihin kriittisesti suhtautuvia taiteilijoita ja tekee uraauurtavia sote-alan kehityshankkeita, koulutusohjelman kasvatit keräävät mainetta ja kunniaa perinteisimmillä kuvataiteen aloilla.
TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2007 valmistunut Jani Ikonen voitti yhdessä kirjailija Seita Vuorelan kanssa Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon teoksella Karikko (WSOY 2012). Palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa. Ikosen kuvitusta luonnehdittiin seuraavasti: "Kuvittajan mustavalkoiset kuvat yhdistelevät runollista grafiikkaa ja valokuvatekniikkaa tavalla, joka entisestään laajentaa suggestiivista kokonaisvaikutelmaa."
Jani Ikonen on toiminut viime vuosina sivutoimisena tuntiopettajana kuvataiteen koulutusohjelmassa opetusaineena graafinen suunnittelu. Hän on puolustanut vahvasti kuvataiteen ja kulttuurin asemaa Tampereella ja TAMKissa. Myös juhlavassa palkintogaalassaOslossa Jani lähetti lyhyet ja ytimekkäät terveiset Tampereelle.
Tallenne hienosti toteutetusta gaalasta on nähtävillä Yle Areenassa:
24 minuutin kohdalla alkaa lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon jako ja 31 minuutin kohdalla Janin terveiset Tampereelle.
Onnea Janille!
Kuvataiteen koulutusohjelman
opettajakunnan psta
Antti Haapio 

Valokuvauksen lehtori
TAMK kuvataide