keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Eurooppalaisen äänimaisematutkimuksen näyttely Tampereella 19.-27.9.2012



Tampereella avautuu 19.9.2012 kiertävä eurooppalainen äänimaisemanäyttely Discovering the soundscapes of Europe Galleria Nottbeckissa, Finlaysonin alueella.

Näyttely on osa European Acoustic Heritage -projektia, joka tutkii äänimaisemaa osana eurooppalaista kulttuuriperintöä.
Näyttelyssä voi etsiä ja kuunnella äänityksiä Euroopasta vuorovaikutteisen äänimaisemakartan avulla, kuulla eurooppalaisten näkemyksiä mieluisista äänimaisemista, tutustua sataan suomalaiseen äänimaisemaan sekä mm. VirtuaaliViipuriin, kaupungin historialliseen mediamallinnukseen.

Näyttelyssä on kuultavissa myös European Acoustic Heritage –projektin “Äänimaisemana Vesi” -kilpailun voittajatyöt.
Yleisöäänestys parhaasta sävellyksestä on käynnissä verkossa http://europeanacousticheritage.eu/contest/ 3.-18.9.2012.

Kilpailuun on osallistunut 52 työtä ympäri maailmaa. 10 parasta työtä julkistetaan 3.9. ja voittajatyöt näyttelyn avajaisissa.
Tuomariston puheenjohtajana toimii Andra McCartney, äänitaiteilija ja tutkija Concordian yliopistosta, Kanadasta.

Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 19.9.2012, jonka jälkeen se on avoinna arkisin klo 10-18 ja viikonloppuisin klo 12-16. Näyttelyn avaa apulaispormestari Olli-Poika Parviainen.


Eurooppalainen äänimaisematutkimus esittäytyy seminaarissa ja konferenssissa 19.-20.9.2012
. Näyttelyn ohella järjestetään kaksi yleisölle avointa tilaisuutta koskien eurooppalaisen äänimaisematutkimuksen tilaa ja tulevaisuutta: miten äänimaisemat voivat olla osa kulttuuriperintöämme ja kuinka äänimaisemia voidaan huomioida elinympäristössämme.

EAH Seminaari 19.9. klo 16-18.30
Discovering the soundscapes of Europe – EAH exhibition and publication


Seminaari keskittyy avaamaan projektissa tehtyä äänimaisematutkimusta ja -kulttuuriperintöä kokoavaa työtä ja julkaisee European Acoustic Heritage – State of Art -julkaisun, jonka ovat toimittaneet Meri Kytö, Nicolas Remy ja Heikki Uimonen. Seminaarissa esitellään myös näyttelyn taustoja sekä kilpailun finalistityöt.
Puhujina seminaarissa ovat Nicolas Remy, Cresson - The Centre for research on sonic space & urban environment (Ranska), Jürgen Schöpf, Phonogrammarchiv at Austrian Academy of Sciences
(Itävalta), Horacio González Diéguez, Escoitar.org (Espanja) sekä Heikki Uimonen Sibelius-Akatemiasta ja Meri Kytö Itä-Suomen yliopistosta.
Seminaarin kieli on englanti.

EAH konferenssi 20.9. klo 10-16

Pääpuhujina EAH konferensissa ovat eurooppalaisen äänimaisematutkimuksen asiantuntijat. Teemoina aamupäivässä ovat: Acoustic Planning / Design in Cities, Transphonic sounds, the Media and the Everyday Sonic Environment, Sound environment and tourism, Importance of soundscape archives sekä Sound art and pedagogy.
Iltapäivällä syvennytään teemoihin liittyviin aiheisisiin workshop-työskentelyllä. Mitkä ovat paikkoja ja äänimaisemia, jotka ovat mielestämme osa kulttuuriperintöä? Kuinka ääniä voidaan arkistoida ja miksi? Mitä akustisella suunnittelulla voidaan saada aikaan elinympäristössämme?
Tilaisuuden kieli on englanti.

Seminaari ja konferenssi pidetään Työväen keskusmuseo Werstaan auditoriossa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Projektin taustaa


European Acoustic Heritage on kaksivuotinen hanke, joka pitää sisällään tutkimustyötä, julkaisuja sekä näiden pohjalta toteutetun ympäri Eurooppaa kiertävän näyttelyn.

Ensimmäinen julkaisu, “European Acoustic Heritage – State of Art”, ilmestyy syyskuussa 2012 TAMKin julkaisusarjassa esittellen eurooppalaista äänimaisematutkimusta ja -kulttuuriperintöä. Kirja käsittelee myös nykyistä äänimaisemien hyödyntämistä taiteen ja tutkimuksen kentällä sekä metodologisia kehyksiä sekä niiden käytäntöjä. Julkaisun toimittaa projektin äänimaisematutkijat Meri Kytö, Heikki Uimonen ja Nicolas Remy.

Pääjärjestäjänä projektissa toimii Axencia Galega das Industrias Culturals (Espanja), muina partnereina sekä julkaisun tekijöinä ovat lisäksi Centre de Recherche sur l’Espace Sonore et l’Environnement Urb. (Ranska), Fundacion Illa de San Simón (Espanja) ja Österreichische Akademie der Wissenschaften (Itävalta).

Projektin suomalainen kumppani on Tampereen ammattikorkeakoulu. Projektin toteutusaika on 1.5.2011-30.4.2013 ja se on rahoitettu EU:n Kulttuuri-ohjelmasta.

Galleria Nottbeck
, Satakunnankatu 18, Siperian liikekeskus
Työväen keskusmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio 8

European Acoustic Heritage -projektin nettisivut

Teksti: Jenny Kupiainen.

0 comments: