torstai 27. syyskuuta 2012

IMP:n ja TIKOn Get Together: Tampere as we see it!

Noin sata Median ja Tietojenkäsittelyn
ykkösvuoden opiskelijaa
pääkampuksen juhlasalissa.
Eturivissä opettajat hiovat päivän aikataulua..

Viime maanantaina Finlaysonin Degree in Media -koulutusohjelman ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat suuntasivat Teiskontielle tapaamaan Tietojenkäsittelyn koulutusohjelman ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Toista kertaa järjestettyjen "kihlajaisten" ideana on saada opiskelijat heti opintojensa alussa tutustumaan toisiinsa, koska koulutusohjelmilla on paljon yhteistä.

Get Together -päivän teemana oli "Tampere as we see it". Runsas viikko ennen tapahtumapäivää opiskelijoille annettiin ryhmätehtäväksi kuvata Tamperetta ja löytää kolme sanaa kuvaamaan tätä loistavaa kaupunkiamme osuvasti, miten opiskelijapaikkakunta heille näyttäytyy. Opiskelijoiden käyttämiä sanoja olivat muun muassa red, beautiful, youthful, metal, diverse, extraordinary - jopa urban jungle ja tietenkin black sausage! Aamupäivän aikana ryhmät valmistivat valokuvista ja videoista max. 10 minuutin esityksen, jotka esitettiin iltapäivällä.



Tampere as we see it..!...eräs ryhmä valmistelemassa esitystään.

Iltapäivän lopuksi Tampere as we see it -esityksistä äänestiin paras, joka suoranaisella äänivyöryllä oli Ryhmän 5 villi performance opiskelijaelämästä Tampereella. Päivä huipentui cocktailtilaisuuteen!



Cocktailtilaisuudessa TIKOn Mira Gönvall julistaa voittajan: ryhmä 5!

perjantai 21. syyskuuta 2012

Ikuisessa Galleriassa Jenni Karhapää ja Anna Pekkala: Urbaani heimo


Jenni Karhapää ja Anna Pekkala - Urbaani heimo
Ikuinen Galleria, Finlaysoninkuja 3

25.9.-12.10.2012
ma-pe 12-16


Urbaani heimo -teos on syntynyt Tampereen ammattikorkeakoulun Kuvataiteen koulutusohjelman 2. vuosikurssin oppilaiden Jenni Karhapään ja Anna Pekkalan yhteistyönä.


Jenni Karhapää on aiemmin keskittynyt kuvallisessa ilmaisussaan lähinnä öljyväri- sekä akryylimaalaukseen, mutta Urbaani heimo -teoksen kohdalla valokuva tuntui sopivammalta medialta.


Anna Pekkala on etsinyt välinettä ilmaista itseään, ja veisto sekä installaatio ovat alkaneet tuntua omilta keinoilta. Pekkala teki teoksen kuvissa käytetyt pahvipäät.


Valokuvasarja kuvaa ihmisen ahneutta ja sen seurauksena syntynyttä tarvetta vallata elintilaa muilta lajeilta.


Raha lyö tahdin himoitessamme, ahnehtiessamme ja riistäessämme. Lisääntykäämme ja täyttäkäämme maa sekä tyhjyyttään kumisevat elämämme muovilla ja materialla!


Liity Facebookissa http://www.facebook.com/events/105104732977692/

-----------------------
Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella osoitteessa Finlaysoninkuja 3. toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Sen tärkein tavoite on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille Suomessa ja ulkomailla.

Ikuinen Galleria

tiistai 18. syyskuuta 2012

Eurooppalaisia äänimaisemia Finlaysonilla


Eurooppalainen äänimaisemanäyttely Discovering the soundscapes of Europe avautuu 20.9. Galleria Nottbeckissa, Finlaysonin alueella. Näyttely on osa European Acoustic Heritage -projektia, joka tutkii äänimaisemaa osana eurooppalaista kulttuuriperintöä. Näyttely on avoinna 20.-27.9., arkisin klo 10-18 ja viikonloppuna klo 12-16. 

Äänimaisemana Vesi -kilpailu -
vielä tänään voit äänestää täällä!

Näyttelyssä on kuultavissa myös European Acoustic Heritage –projektin “Äänimaisemana Vesi” -kilpailun voittajatyöt.
Yleisöäänestys parhaasta sävellyksestä on käynnissä verkossa http://europeanacousticheritage.eu/contest/ 3.-18.9.2012. 

Eurooppalainen äänimaisematutkimus esittäytyy seminaarissa ja konferenssissa 19.-20.9.2012.

EAH Seminaari 19.9. klo 16-18.30
Discovering the soundscapes of Europe – EAH exhibition and publication

Seminaari keskittyy avaamaan projektissa tehtyä äänimaisematutkimusta ja -kulttuuriperintöä kokoavaa työtä ja julkaisee European Acoustic Heritage – State of Art -julkaisun, jonka ovat toimittaneet Meri Kytö, Nicolas Remy ja Heikki Uimonen. Seminaarissa esitellään myös näyttelyn taustoja sekä kilpailun finalistityöt.
Puhujina seminaarissa ovat Nicolas Remy, Cresson - The Centre for research on sonic space & urban environment (Ranska), Jürgen Schöpf, Phonogrammarchiv at Austrian Academy of Sciences
(Itävalta), Horacio González Diéguez, Escoitar.org (Espanja) sekä Heikki Uimonen Sibelius-Akatemiasta ja Meri Kytö Itä-Suomen yliopistosta.
Seminaarin kieli on englanti.

EAH konferenssi 20.9. klo 10-16

Teemoina aamupäivässä ovat: Acoustic Planning / Design in Cities, Transphonic sounds, the Media and the Everyday Sonic Environment, Sound environment and tourism, Importance of soundscape archives sekä Sound art and pedagogy.
Iltapäivällä syvennytään teemoihin liittyviin aiheisisiin workshop-työskentelyllä. Mitkä ovat paikkoja ja äänimaisemia, jotka ovat mielestämme osa kulttuuriperintöä? Kuinka ääniä voidaan arkistoida ja miksi? Mitä akustisella suunnittelulla voidaan saada aikaan elinympäristössämme?
Tilaisuuden kieli on englanti.

Seminaari ja konferenssi pidetään Työväen keskusmuseo Werstaan auditoriossa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
 

maanantai 17. syyskuuta 2012

UArctic työpaja Oulangalla


Syyskuun alussa Oulangan tutkimusasemalla, Kuusamossa järjestettiin ensimmäinen University of Artic-verkoston teemaryhmän työpaja. Työpajan tavoitteena oli kehittää taiteen ja luonnontieteiden opiskelijoiden yhteistyönä uusia tapoja tieteen visualisoinnissa valokuvaa hyödyntäen.
Vastapainona pitkille opiskelupäiville toimi muun muassa Oulangan
kansallispuiston hienot maisemat

Viikon aikana opiskelijat pienryhmiin jaettuina perehtyivät vuorotellen kunkin opettajan (Antti Tenez, Lawrence Hislop, Walter Bergamoiser, Juha Suonpää, Riku Paavola) erityisosaamisalueeseen. Viikon lopuksi ryhmät toteuttivat lisäksi oman projektin, jonka tuloksena syntyneet julisteet olivat esillä Kuusamo Nature Photo Festival 2012:ssa.
Viikon lopuksi ryhmätyöt ripustettiin Kuusamotalolle osaksi
Kuusamo Nature Photo Festivalia

Työpaja liittyi kehitteillä olevaan luontokuvaus-akatemian kansainvälisten tavoitteiden kehittämiseen yhteistyössä Lapin yliopiston, Oulun ylipiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja korealaisen Cheng-Ang yliopiston kanssa, joista kaikista oli mukana opiskelijoita Oulangassa. Tampereen ammattikorkeakoulusta työpajaan osallistuivat kuvataiteen opiskelijat Talvikki Tenhunen ja Elina Ylhäisi.

Teksti ja kuvat: Talvikki Tenhunen ja Elina Ylhäisi

perjantai 7. syyskuuta 2012

Eräänlaiselle rakkaustarinalle voitto Raumalla!

Eräänlaisen rakkaustarinan pääosissa nähdään Kaisa Koskenkorva ja Samu Soini.

TTVO:n opiskelijoiden tekemä lyhytelokuva Eräänlainen rakkaustarina voitti Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailun opiskelijasarjan. Kilpailu on osa Blue Sea Film Festivaalia, joka järjestettiin Raumalla 17-19.8.  Koulumme opiskelijoiden työt ovat ennenkin menestyneet näissä pirskeissä - muun muassa viime vuonna lyhytelokuva Muutos meitä johtaa voitti samaisen opiskelijasarjan.

Eräänlainen rakkaustarina on aikaisemmin palkittu Helsingin lyhytelokuvafestivaalin opiskelijasarjassa, ja kilpaillut  myös Tampere Film Festivalin kotimaisessa kilpailussa.

Mikäli elokuvaa ei ole syystä tai toisesta vielä nähnyt, voi asian korjata Reikäreuna-elokuvafestivaalilla Orivedellä 6.-9.9. Eräänlainen rakkaustarina on mukana festivaalin elokuvakilpailussa.

Blue Sea Film Festival

Reikäreuna -elokuvafestivaali käynnistyi eilen!

Eräänlainen rakkaustarina Facebookissa.




Teksti: Marja Pihlaja.

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Eurooppalaisen äänimaisematutkimuksen näyttely Tampereella 19.-27.9.2012



Tampereella avautuu 19.9.2012 kiertävä eurooppalainen äänimaisemanäyttely Discovering the soundscapes of Europe Galleria Nottbeckissa, Finlaysonin alueella.

Näyttely on osa European Acoustic Heritage -projektia, joka tutkii äänimaisemaa osana eurooppalaista kulttuuriperintöä.
Näyttelyssä voi etsiä ja kuunnella äänityksiä Euroopasta vuorovaikutteisen äänimaisemakartan avulla, kuulla eurooppalaisten näkemyksiä mieluisista äänimaisemista, tutustua sataan suomalaiseen äänimaisemaan sekä mm. VirtuaaliViipuriin, kaupungin historialliseen mediamallinnukseen.

Näyttelyssä on kuultavissa myös European Acoustic Heritage –projektin “Äänimaisemana Vesi” -kilpailun voittajatyöt.
Yleisöäänestys parhaasta sävellyksestä on käynnissä verkossa http://europeanacousticheritage.eu/contest/ 3.-18.9.2012.

Kilpailuun on osallistunut 52 työtä ympäri maailmaa. 10 parasta työtä julkistetaan 3.9. ja voittajatyöt näyttelyn avajaisissa.
Tuomariston puheenjohtajana toimii Andra McCartney, äänitaiteilija ja tutkija Concordian yliopistosta, Kanadasta.

Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 19.9.2012, jonka jälkeen se on avoinna arkisin klo 10-18 ja viikonloppuisin klo 12-16. Näyttelyn avaa apulaispormestari Olli-Poika Parviainen.


Eurooppalainen äänimaisematutkimus esittäytyy seminaarissa ja konferenssissa 19.-20.9.2012
. Näyttelyn ohella järjestetään kaksi yleisölle avointa tilaisuutta koskien eurooppalaisen äänimaisematutkimuksen tilaa ja tulevaisuutta: miten äänimaisemat voivat olla osa kulttuuriperintöämme ja kuinka äänimaisemia voidaan huomioida elinympäristössämme.

EAH Seminaari 19.9. klo 16-18.30
Discovering the soundscapes of Europe – EAH exhibition and publication


Seminaari keskittyy avaamaan projektissa tehtyä äänimaisematutkimusta ja -kulttuuriperintöä kokoavaa työtä ja julkaisee European Acoustic Heritage – State of Art -julkaisun, jonka ovat toimittaneet Meri Kytö, Nicolas Remy ja Heikki Uimonen. Seminaarissa esitellään myös näyttelyn taustoja sekä kilpailun finalistityöt.
Puhujina seminaarissa ovat Nicolas Remy, Cresson - The Centre for research on sonic space & urban environment (Ranska), Jürgen Schöpf, Phonogrammarchiv at Austrian Academy of Sciences
(Itävalta), Horacio González Diéguez, Escoitar.org (Espanja) sekä Heikki Uimonen Sibelius-Akatemiasta ja Meri Kytö Itä-Suomen yliopistosta.
Seminaarin kieli on englanti.

EAH konferenssi 20.9. klo 10-16

Pääpuhujina EAH konferensissa ovat eurooppalaisen äänimaisematutkimuksen asiantuntijat. Teemoina aamupäivässä ovat: Acoustic Planning / Design in Cities, Transphonic sounds, the Media and the Everyday Sonic Environment, Sound environment and tourism, Importance of soundscape archives sekä Sound art and pedagogy.
Iltapäivällä syvennytään teemoihin liittyviin aiheisisiin workshop-työskentelyllä. Mitkä ovat paikkoja ja äänimaisemia, jotka ovat mielestämme osa kulttuuriperintöä? Kuinka ääniä voidaan arkistoida ja miksi? Mitä akustisella suunnittelulla voidaan saada aikaan elinympäristössämme?
Tilaisuuden kieli on englanti.

Seminaari ja konferenssi pidetään Työväen keskusmuseo Werstaan auditoriossa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Projektin taustaa


European Acoustic Heritage on kaksivuotinen hanke, joka pitää sisällään tutkimustyötä, julkaisuja sekä näiden pohjalta toteutetun ympäri Eurooppaa kiertävän näyttelyn.

Ensimmäinen julkaisu, “European Acoustic Heritage – State of Art”, ilmestyy syyskuussa 2012 TAMKin julkaisusarjassa esittellen eurooppalaista äänimaisematutkimusta ja -kulttuuriperintöä. Kirja käsittelee myös nykyistä äänimaisemien hyödyntämistä taiteen ja tutkimuksen kentällä sekä metodologisia kehyksiä sekä niiden käytäntöjä. Julkaisun toimittaa projektin äänimaisematutkijat Meri Kytö, Heikki Uimonen ja Nicolas Remy.

Pääjärjestäjänä projektissa toimii Axencia Galega das Industrias Culturals (Espanja), muina partnereina sekä julkaisun tekijöinä ovat lisäksi Centre de Recherche sur l’Espace Sonore et l’Environnement Urb. (Ranska), Fundacion Illa de San Simón (Espanja) ja Österreichische Akademie der Wissenschaften (Itävalta).

Projektin suomalainen kumppani on Tampereen ammattikorkeakoulu. Projektin toteutusaika on 1.5.2011-30.4.2013 ja se on rahoitettu EU:n Kulttuuri-ohjelmasta.

Galleria Nottbeck
, Satakunnankatu 18, Siperian liikekeskus
Työväen keskusmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio 8

European Acoustic Heritage -projektin nettisivut

Teksti: Jenny Kupiainen.

tiistai 4. syyskuuta 2012

Kuudes MA in Screenwriting -ryhmä aloitti


Elokuvakäsikirjoituksen maisterikoulutuksen vuosikerta 2012 aloitti opinnot Tamperella. Koulutuksessa ovat mukana TAMK, Salfordin yliopisto ja Internationale Filmschule Köln Saksasta. Opiskelijoista seitsemän on Suomesta, loput kahdeksan Euroopasta, Yhdysvalloista ja Taiwanista.

Ryhmä opiskelee syyskauden Tampereella ja kevään  2013 Manchesterissa, Salfordin yliopiston MediaCityssä. Lisäksi järjestetään etäopetusta ja projektien seurantaa seuraavan syksyn kuluessa.

Opiskelijoilla on taustallaan vähintään BA-tutkinto. Reilun vuoden puurtamisen tuloksena luvassa on maisterinhattu Salfordin yliopistosta.

TAMK on tehnyt yhteistyötä Salfordin yliopiston kanssa (School of Media, Music and Performance) jo yli 15 vuotta opettaja- ja opiskelijavaihdon, projektien ja MA in Screenwriting -ohjelman muodossa.

Teksti ja kuva: Pertti Näränen

Performanssi pimeässä


Tallinnassa elokuun lopussa järjestetty Let’s Make Some Noise  –työpaja kokosi kaksikymmentäkuusi luovan alan opiskelijaa yhteen. Osanottajia oli viidestä eri Euroopan maasta sekä Etelä-Koreasta, Turkista ja Israelista. Viikon aikana osallistujat esittelivät omaa taiteellista työskentelyään, antoivat toisilleen palautetta ja verkostoituivat. Työpajan aikana osallistujat myös työstivät ja  esittivät oman performanssin Tallinnassa pidetyillä Polymer-taidefestivaaleilla.
Esiintymistilaa pienennetään

Työpajassa luennoi Al Paldrok virolaisesta performanssiryhmä Non Gratasta.  Tampereellakin esiintynyt rajuista ja hallitsemattomista performansseistaan tunnettu ryhmä kiertää yhdeksän kuukautta vuodesta esiintymässä eri puolella maailmaa. Paldrokin luennolta sai siis paljon vinkkejä kansainvälistymiseen, vaikka työpajan toteuttama performanssi oli astetta rauhallisempi.
Työskentelyä Tallinnan vanhassa kaupungissa

Työpajassa tutustuttiin erityisesti äänitaiteen maailmaan, vaikka suurin osa osallistujista työskentelee visuaalisten taiteiden parissa. Tästä yhdistelmästä rakentui ääniperformanssi, jossa esiintyjien joukko otti pimeän tilan haltuun erilaisilla äänillä. Yleisö koki performanssin maailman voimakkaasti, sillä täysin pimeässä tilassa he joutuivat äänien ympäröimäksi näkemättä ketkä olivat performanssin esittäjiä.

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat Riikka Gröndahl ja Mari Ljokkoi osallistuivat Let’s Make Some Noise –työpajaan.

Teksti ja kuvat: Riikka Gröndahl ja Mari Ljokkoi
|||