tiistai 24. heinäkuuta 2012

Juha Suonpään valokuvia Vuoreksen asuntomessualueen sähkönjakokaapeissa


Kuvataiteen koulutuspäällikkö Juha Suonpäällä on valokuvanäyttely Vuoreksen asuntomessualueen sähkönjakokaapeissa.
"Varpuspöllönpesä" uudessa ympäristössään. Kuva: Juha Suonpää

Juha Suonpää on pitkäaikainen Vuoreksen asukas, ja näyttelyssä esittelee kuvia ajalta ennen uuden kaupunginosan rakentamista. Tampereen kaupungin tiedotteen mukaan "Suonpää haluaa viestittää uusille asukkaille alueen menneisyydestä ja sen entisistä asukkaista – eläimistä. Siitä kertovat kuvien nimetkin: Pohjantikankoputus, Varpuspöllönpesä, Käenkukunta, Hirvenmakuu, Ketunpojanpolku, Pöllönpiiskutus ja Palokärjenrummutus."

Lue kaupungin tiedote kokonaisuudessaan
|||
TTVOlta valmistuneet ovat puolestaan runsaslukuisina mukana kuvataidenäyttelyssä, joka on esillä "Taidetta jakokaapeissa" näyttelyssä Tampereen keskustassa.  Näyttelyn 19 taiteilijasta 11 on kuvataiteen koulutusohjelmasta valmistuneita ja kaksi valokuvataigteen erikoistumisohjelmasta.

Lue juttu "Taidetta jakokaapeissa" -näyttelystä Art&Media blogistamme
Lue kaupungin tiedote "Taidetta jakokaapeissa -näyttelystä
|||

maanantai 23. heinäkuuta 2012

Y-festivaali valtaa Näsilinnan 11.‒19.8.


Näsinpuiston harjalla sijaitseva Näsilinna täyttyy elokuun alussa taiteesta ja kulttuurista. Y-festivaali suorittaa rauhanomaisen invaasion 1800-luvun lopun barokkilinnaan ja avaa talon ovet yhdeksän päivän ajaksi. Ensimmäistä kertaa järjestettävän tapahtuman aikana tiloissa nähdään taidetta, teatteria, videota, muotia; kuullaan runoutta ja musiikkia, sekä käydään tiukkaa keskustelua tiloista ja niiden mahdollisuuksista. Luvassa on runsas ja monipuolinen festivaalipläjäys.
Y-festivaali avaa Näsilinnan ovet 11.‒19.8.2012.

Y-festivaali on kulttuurialan opiskelijoista koostuvan työryhmän aikaansaannos. Muotonsa se on saanut kevään ja kesän aikana. Uudet ideat on otettu avosylin vastaan, ja festivaali onkin kasvanut intensiiviseksi tapahtumaryppääksi, joka tarjoilee monen näköistä ja kuuloista kulttuuria. Päivät ja illat täyttyvät upeista esityksistä, ja tilassa on koko festivaalin ajan esillä myös työryhmän kuratoima taidenäyttely.

Näyttelyn ja tapahtumien yhteisenä teemana on y-sukupolvi. Termillä tarkoitetaan 80- ja 90-luvuilla syntynyttä nuorisosukupolvea, joka on elänyt nuoruuttaan vuosituhannen ensimmäisenä vuosikymmenenä. Tämä sukupolvi on kasvanut pienenevällä maapallolla, jossa vanhat rajat eivät ole enää esteenä ihmisten väliselle kanssakäymiselle. Sukupolvelle onkin tyypillistä vapaa arvomaailma ja erilaisten medioiden jatkuva läsnäolo. Edeltävän sukupolven elämäntapa ja arvot kyseenalaistetaan, mutta menneisyyttä ei kuitenkaan olla heittämässä romukoppaan, sitä vain tulkitaan ja käytetään uudella tavalla.

Y-festivaali yhdistää eri aikakaudet toisiinsa. Historiallinen rakennus täyttyy nykyajasta ja tulee osaksi sitä. Festivaali ottaa rohkeasti tilan haltuunsa ja esittelee koko joukon nuoria kulttuurintekijöitä. Tervetuloa mukaan!

Teksti: Anne Järvi

Y-festivaalin kotisivut
Tapahtumasivu (Facebook)
|||

torstai 12. heinäkuuta 2012

Saimaan ja Tampereen ammattikorkeakoulujen kesänäyttely on nyt avoinna!

Stockfors Art Fair
Stockforsin vanha tehdasalue
Harjuntie 111, Pyhtää
21.6-20.8
ti-su 11-17

Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen opiskelijoiden kokeilukenttä Ikuinen Galleria  toimii elävänä lähtöalustana uusille opiskelijalähtöisille projekteille. Vireän toiminnan tuoreimpana todisteena on Pyhtäälle 20.6. avautunut yhteisnäyttely Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa.
Anne Järvi ripustaa miljööseen täydellisesti istuvaa teostaan Pyykkipäivä

Ikuisen Gallerian viikkokokouksissa virinnyt ajatus kuvataideopiskelijoiden kentän tiivistämisestä ja tunnistamisesta johti kevään myötä opiskelijoiden väliseen sähköpostikeskusteluun.
Aktiivisesti alusta lähtien keskustelussa mukana ollut Saimaan ammattikorkeakoulu tarjosi huhtikuussa tamperelaisille kanssaopiskelijoille ainutlaatuista mahdollisuutta osallistua Pyhtään Stockforsin tehdasalueelle ripustettavaan kesänäyttelyyn.
Tampereen ja Saimaan ammattikorkeakoulujen opiskelijoista koostuva
näyttelytyöryhmä arvioi Laura Impolan teoksen Juhlat sijaintia

Koko kevään kestänyt tiivis ja hektinen suunnittelutyö sai huipennuksensa 15-20.6., kun kahden koulun kuvataideopiskelijat kohtasivat yhteisen ripustusviikon merkeissä historiallisella tehdasalueella. Tilaisuuden ja paikan ainutlaatuisuus paljastui viimeistään silloin, kun tulevat kuvataiteilijat pääsivät näkemään jylhän rakennuksen sisätilat. 1820-luvulla valmistuneessa puuhiomossa on tuttuja kaikuja koskikaupunkien kasvateille: tiilikerrostumat huokuvat työn historiaa samalla kun kohiseva vesivoima säestää näyttelyvieraiden kulkua.
Tampereen osallistuminen 8. kertaa järjestettävään kesänäyttelyyn näkyi
erityisesti videotaiteen osuuden kasvamisena. Kuvassa Henna Lainisen teos Ihme.

Ripustusviikko kokosi noin 20 kuvataiteen opiskelijaa ja kaksi kuvataiteen ammattikorkeakouluakoulua yhteen. 101-teosta odottivat kuplamuovikääreissään ja aaltopahvipakkauksissaan viikon alussa ripustamistaan, lopulta jokainen teos löysi oman paikkasidonnaisen sijansa. Viikko huipentui yhteisiin avajaisiin ruukin piippuhalliin ripustetun ITE-kaakossa näyttelyn kanssa. Avajaisista huokui pidäkkeetön mieltälämmittävä näytteillepanijoiden ja paikallisten toimijoiden innostus kulttuurityötä kohtaan. Yhteistyö jatkunee myös ensi syksynä, kun odotamme Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden vierailua Ikuiseen Galleriaan.

Sitä ennen, kesämatkakohteista mainioin löytyy Porvoon ja Kotkan väliltä, Pyhtäältä Stockforsin ruukkialueelta. Teollisuusneuvos Reino Uusitalo ja Pyhtään kunta ovat luomassa ruukkimiljööseen ihailua herättävän kulttuurikohteen, kiitos siitä.

Teksti ja kuvat: Laura Laukkanen

Lue edellinen juttu aiheesta
|||
Facebook:
Ikuinen Galleria
Stockfors Art Fair
|||
Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella osoitteessa Finlaysoninkuja 3. toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Sen tärkein tavoite on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille Suomessa ja ulkomailla.
|||

keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

ARS Viikinsaari avaa tänään!


ARS VIIKINSAARI 2012
Ympäristötaidenäyttely
4.7.-12.8.2012
Laivat lähtevät Laukontorilta tasatunnein

Perinteinen TAMKin kuvataiteen opiskelijain ympäristötaidenäyttely Viikinsaaressa avataan tänään.


Nielevät aallot ja hellä puhuri. Teokset ilmaantuivat Viikinsaareen yöllä. Linnut visertävät hiljaa.

Jäännöksiä ajatuksista, joita aurinko on lämmittänyt ja tuuli työntänyt eteenpäin.

Lankkuja uhmaten tuulta - -Kankaita myötäillen tuulta.

Viikinsaaren luonnossa taiteen ja miljöön vuorovaikutus on voimakas ja molemminpuolinen. Kulkiessaan ympäriinsä katsoja kohtaa erilaisia teoksia, jotka luovat uutta tulkintaa ympäristöstä.

Saaresta löytyy tekstiili-instaallaatioita, maalauksia, hamahelmitauluja ja peilisilmiä. Näyttelyn taiteilijoita ovat Annette Hanse, Anne Alalantela, Emma Keiu, Sini Sofai Kujala, Tiina Lehikoinen, Veli-Pekka Suorsa ja Verna Tervaharju.

Käytä karttaa apuna etsiessäsi eripuolta saarta sijaitsevat teokset! (Klikkaa julistetta, saat sen suurempana)

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa.

|||

ARS Viikinsaari (Facebook)
ARS Viikinsaari (Tampereen kaupunki)
|||

maanantai 2. heinäkuuta 2012

Uudet opiskelijamme!


Tänään on julkistettu niiden ammattikorkeakoulujen yhteishaussa valittujen uusien opiskelijoiden nimet, jotka ovat antaneet luvan panna nimensä näkyviin. Finlaysonin koulutusohjelmiin valitut:



Elokuvan ja television koulutusohjelma

Ahonen Samuli Petteri, Airisniemi Marjo Anneli, Braun Jesse Tapani, Cengiz Sahin Heikki, Grönholm Samuel Akseli, Heinimaa Virva Sirja Maaria, Heinonen Fanny Johanna, Helenius Pauliina Aleksandra, Hietala Ilmari Johannes, Huhtala Anni Henriikka, Juusela Anni Wilhelmiina, Kananen Mikko Markus Juhani, Koivisto Liisa Helena, Kortelahti Sara Marika, Kosunen Toni Kalevi, Kukkonen Tessa Jenniina, Kukkura Anne Maria, Kuokkanen Marja Kristiina, Kuusisto Riina Annikki, Laakso Otto Oskari, Laitinen Jussi Eino Tapani, Lassheikki Virpi Ilona, Laurila Mika Antero, Liimatainen Toni Pekka, Liimatta Iiro Tapani, Lyhteilä Kirsikka Anttiina, Lätti Susanna, Malassu Helena Emilia, Mattila Nea Eveliina, Mäkinen Anu Maria, Mäkipelto Salla Mari, Naukkarinen Tatu Pekka Tapani, Niemelä Riku Ilmari, Nousiainen Anna-Mari Johanna, Ojanen Maisa Maaria, Ojansivu Kaisu Hannele, Olva Ida-Maria Katariina, Paarto Noora Karoliina, Piira Valtteri, Päällysaho Nuutti Pietari, Riikonen Sasu Antti Oskari, Rinnekangas Eleonoora, Saarilampi Jaakko Henrik, Salmi Aino Maria, Soini Samu Patrik, Suonikko Leo Veikko Tapani, Tapio Markus Antero, Toukola Jooel Olavi, Tuomi Eeva Aurora, Väänänen Matias Juho Aleksi, Ylinen Eemeli Johannes Olavi.

Kuvataiteen koulutusohjelma
Ahlberg Venni Sofia, Harmainen Heikki Samuli, Hiltunen Heini Maija Eliisa, Huuskonen Maria Karoliina, Häkkinen Anna-Sofia Katariina, Juuti Lasse Petteri, Kallio Emmi Johanna, Kallio Kaisa Inkeri, Kempas Katri Emilia, Kinnunen Janelin, Koivisto Konsta, Lamberg Joanna Miia Maaria, Larjo Sakari Waldemar, Lehto Ilai Elias, Luoto Ruut Kaarina, Mäkelä Vesa Markus, Ramberg Jerker Johan Henrik, Reenkola Peppi Liisa, Sokka Ida Sofia, Tarke Ville Erkki, Tynnilä Merituuli, Weckman Sannimari Alexsandra, Vilenius Ville-Veikko Ilmarii, Öhman Liisa Tarleena.

Kaikki TAMKin kulttuurialan koulutusohjelmiin valitut 

Englanninkielisillä koulutusohjelmilla oli valintakokeet aikaisemmin keväällä, ja valinnat julkistettiin toukokuun lopulla. Täältä löytyvät Degree Programme in Mediaan valitut.
|||