maanantai 23. heinäkuuta 2012

Y-festivaali valtaa Näsilinnan 11.‒19.8.


Näsinpuiston harjalla sijaitseva Näsilinna täyttyy elokuun alussa taiteesta ja kulttuurista. Y-festivaali suorittaa rauhanomaisen invaasion 1800-luvun lopun barokkilinnaan ja avaa talon ovet yhdeksän päivän ajaksi. Ensimmäistä kertaa järjestettävän tapahtuman aikana tiloissa nähdään taidetta, teatteria, videota, muotia; kuullaan runoutta ja musiikkia, sekä käydään tiukkaa keskustelua tiloista ja niiden mahdollisuuksista. Luvassa on runsas ja monipuolinen festivaalipläjäys.
Y-festivaali avaa Näsilinnan ovet 11.‒19.8.2012.

Y-festivaali on kulttuurialan opiskelijoista koostuvan työryhmän aikaansaannos. Muotonsa se on saanut kevään ja kesän aikana. Uudet ideat on otettu avosylin vastaan, ja festivaali onkin kasvanut intensiiviseksi tapahtumaryppääksi, joka tarjoilee monen näköistä ja kuuloista kulttuuria. Päivät ja illat täyttyvät upeista esityksistä, ja tilassa on koko festivaalin ajan esillä myös työryhmän kuratoima taidenäyttely.

Näyttelyn ja tapahtumien yhteisenä teemana on y-sukupolvi. Termillä tarkoitetaan 80- ja 90-luvuilla syntynyttä nuorisosukupolvea, joka on elänyt nuoruuttaan vuosituhannen ensimmäisenä vuosikymmenenä. Tämä sukupolvi on kasvanut pienenevällä maapallolla, jossa vanhat rajat eivät ole enää esteenä ihmisten väliselle kanssakäymiselle. Sukupolvelle onkin tyypillistä vapaa arvomaailma ja erilaisten medioiden jatkuva läsnäolo. Edeltävän sukupolven elämäntapa ja arvot kyseenalaistetaan, mutta menneisyyttä ei kuitenkaan olla heittämässä romukoppaan, sitä vain tulkitaan ja käytetään uudella tavalla.

Y-festivaali yhdistää eri aikakaudet toisiinsa. Historiallinen rakennus täyttyy nykyajasta ja tulee osaksi sitä. Festivaali ottaa rohkeasti tilan haltuunsa ja esittelee koko joukon nuoria kulttuurintekijöitä. Tervetuloa mukaan!

Teksti: Anne Järvi

Y-festivaalin kotisivut
Tapahtumasivu (Facebook)
|||

0 comments: