tiistai 8. kesäkuuta 2010

SALAMANA KIMPPUUN! (Valokuvataiteen työpaja)

Jostakin kumman syystä olen aina ajatellut että salaman käyttö valokuvauksessa on jotakin, jota tulee välttää viimeiseen asti. Valokuvaaja Alexander Lembken salamavalokuvaukseen keskittyvä työpaja Fiat Lux – Let there be light avasi uusia näkökulmia. Kolmepäiväinen työpaja oli osa TTVO:n kansainvälisen viikon ohjelmaa.

Valo on keskeinen osa mitä tahansa valokuvaa, oli se sitten luonnollista tai keinotekoista. Lembken työpaja vastasi moniin edistyneemmänkin valokuvaajan kysymyksiin. Opiskelijat saivat paljon uutta ajateltavaa ja hyvän pohjan kehittää taitojaan. Valaistusta muuntelemalla on paljon keinoja luoda haluttu tunnelma valokuvaan – salamavalon käytössäkin piilee lukemattomia mahdollisuuksia.

Työpaja ei jäänyt pelkän tekniikan opiskeluksi, vaan sai opiskelijat löytämään aivan uudenlaisen puolen itsestään. Viimeinen tehtävä ”Flash Attack!” toimi samalla eettisenä testinä, kun opiskelijoiden tehtävänä oli ottaa lähikuvia ventovieraista ihmisistä kadulla hämärän aikaan – tietysti salaman kera. Toiset olivat uskaliaampia, mutta useimmilta puuttui vielä rohkeutta heittäytyä vapaaksi valokuvataitelijaksi.

”Epämukavista” olosuhteista huolimatta opiskelijat voittivat suurimman arkuutensa ja tulokseksi saatiin hieno kuvasarja. Tehtävä synnytti myös pitkän ja hedelmällisen keskustelun valokuvaajan oikeuksista, yksityisyyden kunnioittamisesta ja siitä miten valokuvaaja on oikeutettu taiteen nimissä toimimaan.

Valokuvaaja Alexander Lembken töitä
Kuvassa oikealla professori Aleksander Lembke (Bauhaus Universität Weimar)

Jos olet innostunut valokuvauksesta, salamavalolla tai ilman, osallistu avoimeen ja maksuttomaan valokuvamaratoniin Aika valotuksia Tampereella ensi keskiviikkona 9.6.2010.

Teksti ja kuva: Johanna Peltola
Kirjoittaja aloittaa syksyllä toisen vuoden opinnot kansainvälisessä Median koulutusohjelmassamme

0 comments: