maanantai 20. kesäkuuta 2011

Mirja Paljakan valokuvat kertovat sairaudesta ja sen voittamisesta


Mirja Paljakka
on yksi viidestätoista 2011 valmistuvasta TAMK:n valokuvataiteen erikoistumisopiskelijasta ja valokuvakirja "Side by side" on osa hänen opinnäytetyötänsä.

Mirja Paljakka on viime vuosina kulkenut kolmen hyvän ystävänsä rinnalla heidään syöpään sairastumisestaan paranemiseen asti.

- Olen kuunnellut, vastaanottanut lukemattomia tekstiviestejä, yrittänyt olla läsnä. Itse sairaudesta minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta, mutta vankka kokemus siitä kuinka vaikeaa on kulkea, olla vierellä, kun ei ole sanoja, joilla lohduttaa.On vain läsnäolon vaikeus ja toive, että se riittää.

- Avuttomuuteni muuntui sisälläni matkaksi valokuvia, joilla myös työstin aiheen pahaa oloa pois itsestäni. Valitsin työvälineekseni makrokuvauksen, koska aika tavallaan pysähtyi tietoon syövästä, kuoleman mahdollisuudesta. Keskittyminen kohdistui yksityiskohtiin, jotka normaalielämässä jäävät muutoin näkemättä, valottaa Mirja Paljakka työprosessiaan.

Yksityiskohdat kertovat tunnelmista


- Kuvien yksityiskohdat kertovat sairauden, hoitojen ja paranemisen kulun tunnelmista. Punainen väri tuli lääkkeestä, joka tiputetaan potilaille hoitojen aikana. Vihreät feminiiniset kuvat ovat ajalta, jolloin hoidot olivat ohitse ja naiseuden rakennuspalikoita oli pakko etsiä uudelleen. Kynttilät ja elävät kukat olivat tärkeitä koko prosessin ajan. Korujen, hiusten, vaatteiden ja kenkien tuoman hyvän olon merkitys kasvoi loppuvaiheessa. Konkreettisemmat ruusukuvat kertovat paluusta normaalielämän kuvakulmiin ja uudelleen syntyneen ihmisen näkymiin yhteisössä.

- Olen kokenut, että tukihenkilön roolissa merkitykseni oli valaa elämänuskoa, näyttää ja osoittaa pieniä positiivisia tavoitteita tällä kauhujen matkalla. Esitellessäni valokuvia ystävättärilleni, he vahvistivat pystyvänsä kuvieni kautta palaamaan tunteisiinsa ja kokemuksiinsa. Se oli paras kiitos myötäelämisestä ja asian tärkeydestä meille kaikille, kertoo valokuvaaja.


vas ylh "Tippa kerrallaan", "Sairastuvat solut" "Nainen taistelee"
ja "Ääriviivani ovatkin kuin ruusun"

Linkit:

Mirja Paljakka
Kirjan esittely
|||

0 comments: