keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Nokia Mobile ensi-illassa 29.9.



Perjantaina 29.9. klo 17 saa elokuvateatteri Niagassa ensi-iltansa TAMKin käsikirjoituksen lehtori Arto Koskisen ohjaama dokumentti Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina. Elokuva kertoo Nokian matkapuhelimen kunniakkaasta noususta globaaliksi markkinajohtajaksi sekä tietenkin vähemmän kunniakkaista loppuvaiheista. 

Dokumenttiin on haastateltu kymmeniä entisiä nokialaisia insinööreistä juristeihin ja muotoilijoihin. Jokaisella on oma koskettava tarinansa, mutta myös kyky katsoa kehityskaarta laajemmasta, kansainvälisestä perspektiivistä. Elokuva on samalla tutkimusmatka yrityskulttuurin ja innovaatiotoiminnan riemuun ja sen rapautumiseen jatkuvien organisaatiouudistusten ja tiiminvaihdosten kierteessä.

Kansainvälinen ensi-ilta elokuvalla oli Malmössä, Nordisk Panorama -tapahtumassa 22. syyskuuta. Festivaalien kiinnostus elokuvaa kohtaan jatkuu oletettavasti laajana ympäri maailman.
Kuvassa etualalla Arto ja Chia Koskinen ja taustalla entisiä ja nykyisiä nokialaisia ynnä muita dokumentin syntymiseen myötävaikuttaneita ihmisiä. (Kuva: Ilkka Rahkonen.)

Arto Koskinen opiskeli ensin arkkitehtuuria, mutta siirtyi sen jälkeen Taideteolliseen korkeakouluun, josta valmistui vuonna 1993. TAMKissa hän on opettanut elokuvan ja television käsikirjoittamista ja ohjaamista toistakymmentä vuotta. Opetustoimen lomassa hän on tätä ennen toteuttanut mm. henkilökuvan Kuningas Litmanen (2012) sekä dokumentin Epävirallinen linja (2013), joka kertoi Suomen roolista Viron itsenäistymisprosessissa.


Nokia Mobile -elokuvaa levittää Pirkanmaan elokuvakeskus. Tuotantoyhtiönä toimi laatudokumentteihin keskittyvä Illume Oy. Runsaasti arkistomateriaalia ja ajankuvaa sisältävän elokuvan rytmikäs leikkaus on Joona Louhivuoren käsialaa. Elokuva osa Suomi 100 juhlavuoden ohjelmistoa ja nähtävissä yli 40 teatterissa kautta maan. 

Dokumentin traileri löytyy Youtubesta. Ylen juttu aiheesta tuolta: https://yle.fi/uutiset/3-9854608. Koskinen kävi myös Yle Puheen vieraana, osuus alkaa noin kohdasta 6:30.


keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Co-Studio kehittää mediaopiskelijoiden työllistymistä

TAMK on saamassa Pirkanmaan liitolta rahoituksen hankkeelle, jolla kehitetään media-alalta valmistuneiden ja alaa opiskelevien työllistymistä. Co-Studio-hankkeessa luodaan alan yrittäjyyttä tukevia verkostoja ja kehitetään toimintamalleja siihen, miten freelancer- ja projektityön tarpeisiin löydetään tekijöitä entistä tehokkaammin. Työtä vailla olevien ja työn tarjoajien kohtaamiseksi luodaan myös digitaalisia yhteydenpidon kanavia.

Hanke kohdistuu TAMKin media- ja taidealojen sekä Tampereen seudun ammattiopiston av-alan valmistuneisiin ja opintojen loppuvaiheen opiskelijoihin. Tärkeimpinä yhteistyökumppaneina ovat TE-toimisto ja Tampereen kaupungin työllisyyspalvelut. Hankkeessa kootaan tietoa oppilaitosten alumnien työtilanteesta ja osaamisprofiileista sekä kehitetään eri toimijoiden yhteistoimintaa uudenlaisten työllistymistapojen löytymiseksi.

Lisätietoja: http://www.pirkanmaa.fi/blog/2017/09/18/pirkanmaalla-etsitaan-uusia-malleja-kulttuuri-ja-media-alan-opiskelijoiden-tyollistymiseen/

Virtual Writers´ Room -käsikirjoituskoulutus alkoi


TAMKin media-alan koulutus, Metropolian elokuva- ja televisiotuotanto, Yle Draama ja Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry aloittivat torstaina 31.8.2017 yhteisen Virtual Writers’ Room -käsikirjoituskoulutuksen. Samantapaista koulutusta ei ole ennen Suomessa järjestetty. Tavoitteena on, että koulutus toteutetaan jatkossa vuosittain. 

Koulutuksessa opetetaan ryhmäkirjoittamista uusilla tavoilla. TAMKin ja Metropolian käsikirjoituksen opiskelijat suunnittelevat ryhmissä nuorille suunnatun verkkosarjan konseptin ja kirjoittavat sarjan käsikirjoitukset.
VWR-käsikirjoituskoulutuksen aloitustilaisuus Villa Kivessä 31.8.17. Takarivissä oikealta vasemmalle: Jarmo Lampela, Teppo Nuutinen, Jukka Asikainen ja Miira Karhula. Eturivissä oikealta vasemmalle: Tuomas Lento-Hukkinen, Ville Kukkonen, Niko Rantasalo, Viljami Alaheikka, Minttu Koskela, Anne Kaasinen, Jori Korpelainen, Henna Yli-Hukka ja Samuel Kirkhope. (Kuva: Timo Lehti)

Koulutuksen tarkoituksena on tutkia erilaisia ryhmäkirjoittamisen muotoja. Yksi kiinnostava mutta haasteellinen muoto on "virtual writers´ room", missä käsikirjoitusryhmä ei ole fyysisesti samassa tilassa, vaan ryhmän jäsenet kommunikoivat ainoastaan etäyhteyksien avulla.

Opiskelijoiden ryhmiä mentoroi kokenut käsikirjoittaja ja opettaja Miira Karhula, jonka kirjoittama rikosdraama Aallonmurtaja on parhaillaan nähtävissä CMore-kanavalla.

Koulutuksessa simuloidaan Yle Draaman käyttämää palautemallia, jonka avulla kehitetään ensin verkkosarjan konseptit ja sitten kirjoitetaan valmiit käsikirjoitukset. Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela ja Ylen dramaturgit antavat opiskelijoille palautetta prosessin aikana.

Lisätietoja: timo.h.lehti@metropolia.fi; teppo.nuutinen@tamk.fi; miirakarhula@gmail.com