perjantai 27. tammikuuta 2012

Pelikouluja Tampereella ja ympäri maailmaa



Tokyo Game Show

Viime syksynä minulla oli mainio tilaisuus käydä katsomassa Tokyo Game Showta Chibassa, Japanissa. Yksi syistä, jotka houkuttelivat minut paikalle, oli esillä oleva suuri määrä paikallisia pelikouluja. Halusin nähdä, kuinka erilaista toiminta alalla on Japanissa Suomen pieniin piireihin verrattuna.
Koulujen kojut olivat lähes yhtä hulppeita kuin suurten pelifirmojenkin

Se oli hyvin erilaista. Luonnollisesti heillä on enemmän kouluja kuin meillä, ja kokonainen alue yhdestä halleista oli varattu koulujen esittelyyn. Heillä oli hyvin monenlaisia projekteja näytillä, ja erikoisiakin ideoita ja villejä esityksiä. Upeita konseptitaideteoksia sai ihailla kojuilla, tai kokeilla opiskelijoiden tekemien pelien demoja. Kaikilla kojuilla oli myös innokkaita esittelijöitä lappusineen.
Tokyo Communication Arts ja heidän pelidemonsa

Tapahtuma, vaikka sanovat sen pienentyneen ja muutamien isojen nimien jättäneen sen kokonaan väliin, oli omille silmilleni valtaisa. Näytteilleasettajia oli miltei 200 ja nimikkeitä yli 700. Ihmisiä oli niin paljon, että oli vaikeaa pysähtyä tai vaihtaa suuntaa. Jopa 222 668 ammattilaista ja fania kävi messuilla neljän päivän aikana. Neljän jättimäisen hallin näkeminen kävi urheilusta. Dragon Quest näytti olevan suosittu.
Innokkaita jonottamassa pelaamaan uusia pelejä

Yksi Makuhari Messen halleista

Olin mielissäni kuullessani uudesta Median ja Tikon koulutusohjelmien järjestämästä pelialan opintomoduulista täällä Tampereella. Moduuliin kuuluu kolme osaa, joista jokaisen voi tehdä pelkiltään tai kokonaisuutena.
  • N-AM81 -2000 Game development (10 cr)
  • N-AM80-2000 Game design and production (10 cr)
  • N-AM82 -2000 Game project (10 cr)
Game design and production tarkastelee pelejä tarinankerronnan ja hahmojen perspektiivistä sekä tutkii pelimekaniikkoja ja sääntöjä. Kurssi alkoi tänään! Game development keskittyy tekniikoihin ja alustoihin ja opiskelija tutustuu erilaisiin taitoihin, joita pelin tekemisessä tarvitaan, kuten ohjelmointiin, grafiikkaan, animaatioon ja äänisuunnitteluun. Peliprojekti on itsenäistä työskentelyä suunnittelun ja toteutuksen osalta.

Olen saanut tehdä jo viidentoista opintopisteen edestä peliopintoja Median koulutusohjelmassa. Viime kesänä teimme 5D3 projektin, jossa 3 untuvikkoa sekä äänimies tuottivat viisi kokonaista peliä viidessä viikossa. Toivon, että tänä vuonna tulee myös 5D4! Ilmoilla pyörii jo pari aihealuetta, jonka ympärille projekti voisi kehittyä. Ne ovat peräisin vuoden aikana tekemistämme projekteista ja uusista kontakteista, joita olemme tehneet ympäri maailmaa. Tänä keväänä Demolassa on myös tarjolla peleihin liittyviä mielenkiintoisia projekteja ja Woogan työharjoitteluja.

Koulumme mainosti itseään pelikouluna myös Summer Assembly 2011 tapahtumassa KAJAKin vieressä, ja 5D3 oli loistavasti esillä. Meillä oli vain yksi iMac jossa kaikki 10 kahden edellisen 5D-projektin peliä oli näytillä. Julisteita meillä ei ollut peleistä, joskin Juho Korhonen teki Scorelle flyerin. Rovion Ramine Darabiha (joka muuten opiskeli TAMK:issa) kävi pelaamassa pelejämme ja kannusti hakemaan heidän tiimiinsä töihin tai työharjoitteluun! Seuraavalle kerralle ajattelimme Emma Kiiskin kanssa järjestää muilta sponsoreilta nyysimämme idean mukaan muutamia tietokonenäyttöjä, joissa näkyisi reaaliaikaisesti kojussa piirto-ohjelmalla taiteilevan konseptiartistin työskentely.

Markkinointi 101

Tokyo Game Showssa jokaisella kioskilla oli mainostyttöset pienissä asusteissa promoamassa tuotteita. Yhdellä kojulla oli tankotanssia ja ninja! Usein tytöt olivat tietysti pukeutuneet joksikin pelin hahmoista. Monet vierailijoistakin cossasivat (yllättävän usein nuoret miehet maid-asussa). Jopa kouluilla oli omat söpöt promo-tyttönsä. Pitäisiköhän meidän matkia tätä markkinointistrategiaa? Pitäisikö Scorella olla omat cheerleaderit? Joka tapauksessa olisi hienoa, jos voisimme panostaa yhtä paljon projektiemme esillelaittamiseen tulevissa pelialan tapahtumissa.
Higashi Nihon Computer & Design College ja Arts College
Yokohaman promo-tyttöset

Global ja Finnish Game Jam alkaa tänään Demolassa!

Tarina: Johanna Lievemaa
Johanna opiskelee TAMKin englanninkielisessä median koulutusohjelmassa
Lue lisää juttuja Median opiskelijoista
|||
 

0 comments: