sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Nordicil: The Day of Filmschools, 1. - 3.2.2011

Göteborgissa nähtiin myös artikkelin kirjoittajan, Hannu Koivurannan
kuvaama elokuva "Oppitunti", josta kuvamme

TAMK lähetti kahdeksan opiskelijaa Ruotsiin Göteborgiin ottamaan osaa Nordicilin järjestämään elokuvakoulujen opiskelijatapaamiseen. Nordicil on CILECTin alainen pohjoisten elokuvakoulujen yhtymä. Elokuvakouluista mukana oli TAMK, TAIK, Dramatiska Institutet (Tukholma), Göteborg Filmhögskolan (Ruotsi), sekä Den Norske Filmskolen (Norja). Tanskan elokuvakoulu ei valitettavasti tänä vuonna ottanut osaa opiskelijoiden lopputyötuotantojen  takia. Tapaamisen tarkoitus oli verkostoitua, jakaa kokemuksia keskeneräisistä projekteista ja valmiista teoksista sekä keskustella niihin liittyvistä työskentelytavoista.

TAMKin opiskelijoista Laura Rytkönen, Lotta Kallio, sekä Talvikki Tenhunen edustivat kuvataiteen linjaa. Elokuva- ja Televisioilmaisun linjalta reissuun lähtivät Hanna Lappalainen, Henna Seppälä, Toni Anttila, Outi Hartikainen ja Hannu Koivuranta.

Pääsimme Göteborgiin jo päivää ennen opiskelijatapaamista, jolloin ehdimme ottaa osaa myös Göteborg International Film Festivalin elokuvatarjontaan katsomalla mm. John Cameron Mitchellin “Rabbit Hole”-elokuvan ja ruotsalaisia lyhytelokuvia.

  Opiskelijatapaaminen pidettiin Göteborg Filmhögskolanin tiloissa. Koulujen opiskelijat jaettiin viiteen sekaryhmään. Ryhmät kiersivät puolen tunnin jaksoissa eri esitystiloissa, joissa opiskelijat esittäytyivät ja kertoivat töistään. Yleisesti ottaen tunnelma oli rento, avoin ja kannustava. Monille opiskelijoille tuntui olevan tärkeää saada tietää miten asiat toisessa koulussa hoidetaan. Toivottavasti ensi vuonna näille keskustelutuokioille pystyttäisiin varaamaan enemmän aikaa. Elokuvantekijänä haluaisi mieluusti kuulla tarkemmin työtavoista, mutta ne jäivät usein sisällöttömiksi ja latteiksi yleiskuvauksiksi.

Lounaan ja viimeisten kierrosten jälkeen saimme ottaa osaa kahteen master classiin. Ensimmäisen veti Tomas Eskilsson joka käsitteli radikaalisti muuttuvaa elokuvarahoituksen kenttää, sekä sitä kuinka siihen kannattaa yrittää reagoida uusina tekijöinä. Mielenkiintoinen ja tiivis luento herätti monenlaisia ajatuksia elokuvanteon tulevaisuusnäkymistä.

Toisen master classin veti legendaarinen Ann Kroeber, joka on toiminut useiden elokuvien (mm. The Lord of the Rings, King Kong, Gladiator) ääniefektivastaavana ja efektiäänittäjänä, sekä työskennellyt mm. Ben Burttin ja David Lynchin kanssa. Hän esitteli töitään ja työmetodejaan hyvin innokkaasti ja keskitti suuren osan sisällöstä syvästi rakastamiensa eläinten kanssa työskentelemiseen. Harmi ettei mukana ollut ketään ääniopintoihin suuntautuvaa.

Tiiviin päivän jälkeen opiskelijat suuntasivat, kuten edellisvuonnakin, lähistöllä sijaitsevaan ravintolaan tutustumaan toisiinsa enemmän ja tapaamaan mm. Film I Väst-rahoitussäätiön edustajia. Illanvietto sujui miellyttävissä merkeissä pikkunaposteltavien ja viinilasillisten äärellä.

Kun mietin jälkikäteen opiskelijatapahtuman merkitystä ja vaikutusta tulen siihen lopputulokseen, että sen tulisi kestää pidempään. Useampien päivänä aikana rakentuva kommunikaatio muiden opiskelijoiden kanssa synnyttäisi mahdollisesti pitkäkestoisempia dialogeja tulevaisuudessa ja mahdollistaisi vakavampaa yhteistyötä koulujen välillä. Tuntuu että tämä oli vain pintaraapaisu joka paljasti pienen valonpilkkeen siitä mitä tapahtuma voisi tarjota jos aikaa olisi enemmän. Kaikesta huolimatta reissu oli mainio ja uusiin ihmisiin tutustuminen yhtä inspiroivaa kuten aina.

Hannu Koivuranta

Lue kuvataiteen opiskelija Laura Rytkösen raportti tapahtumasta
Lue lehtori Arto Koskisen raportti tapahtumasta
|||

0 comments: