maanantai 17. maaliskuuta 2014

Roll Up! Kuvataidekilpailu

Kuluneen vuoden aikana taiteen arvo ja asema on herättänyt paljon keskustelua ja ehkä onkin syytä pysähtyä hetkeksi tekemään tilannekatsaus:
Kuva on nykymaailmassa kärsinyt inflaation, jossa kaikki osaavat käyttää kameraa ja välineet ovat hintansa puolesta lähes kaikkien ulottuvilla. Valokuvia napsitaan rajattomasti muistojen tallentamiseksi ja katukuva on täynnä jos minkämoista visuaalista ärsykettä.

Nykyisessä hektisessä, tietoa ja kuvia tursuavassa maailmassa ajankäytön tärkein piirre on tehokkuus ja voiton maksimointi. Totaalisen ruuhkautuneessa mielessä syventyminen, tulkinta ja tunteiden nostattaminen voi olla raskasta ja siksi jää usein tekemättä.

Ehkä sen sijaan että asettaisimme taiteelle listan odotuksia, joiden pitää täyttyä ennen kuin voimme hyväksyä sen, meidän pitäisikin pysähtyä katsomaan sitä juuri sellaisena kuin se on ja miettiä mitä se sanoo. Tarve tehdä ja kokea taidetta on ollut olemassa yhtä kauan kuin ihmisetkin, eikä sen rooli yhteiskuntansa ja aikansa peilinä häviä.
Roll Up! Taidetta Tampereelle- projekti uskoo, että taiteen rooli Tampereen katukuvassa ja osana kulttuuria on välttämätön. Taide on ajattelunväline siinä missä äidinkieli, uskonto tai tiede eikä sitä voi sulkea ulos. Nyt Tamperelaisilla on mahdollisuus äänestää mikä teos asetetaan esille Satakunnankadun isoon mainostauluun. Paikallinen yritys Anetcom avasi kuvataidekilpailun yhdessä TAMK:sta valmistuvien kuvataiteilijoiden kanssa. Ehdolle olleista kuvista parhaat kolme valitsi Anetcom, mutta Aamulehden lukijat saavat valita voittajan. TAMK:n kuvataiteilijat saivat asettaa ehdolle teoksia, joissa haettiin taiteen tärkeyttä ja solidaarisuutta, jota taiteen läsnäolo tuo yhteisöömme ja ihmisten väliseen kanssakäymiseen.
Iina Myrsky: Kilppariprinssi
Sanni Weckman: Suudelma
Tenkkapoo – Ilai Elias Lehto

Käy äänestämässä suosikkiasi: www.aamulehti.fi/kulttuuri

Teksti: Riikka Enne 2014 

0 comments: