tiistai 12. marraskuuta 2013

Galleria Rajatilan TTVO Stipendiaattinäyttelyssä Mirka Kinnula ja Laura Rytkönen

Galleria Rajatilan TTVO Stipendiaattinäyttelyssä 16.11.-2.12. esittäytyvät Mirka Kinnula ja Laura Rytkönen. Kinnula ja Rytkönen ovat valmistuneet kuvataiteilijoiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2012. Kinnula on sittemmin muuttanut Helsinkiin, Rytkönen asuu ja työskentelee Tampereella ja toimii aktiivisesti Rajataide ry:ssä.

Rajataide ry myöntää vuosittain kaksi näyttelyaikastipendiä TAMKin Kuvataiteen koulutusohjelmasta valmistuville taiteilijoille yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Stipendiaatit valitaan opinnäytetyönäyttelyn pohjalta.
Mirka Kinnula tutki lopputyössään Oma taulu -maalaustaideprojektissa maalausta vuorovaikutteisen taiteen välineenä. Projektiin osallistuneet, kahdeksan hänelle tuntematonta henkilöä antoivat henkilökohtaisen valokuvansa lähtökohdaksi maalaukselle, jonka he saivat näyttelyn jälkeen itselleen ilmaiseksi. Taulun koko, tekniikka ja tyyli olivat heille yllätys. 

Mirka Kinnunen ja Laura Rytkönen
 

ERO-lopputyönäyttelyssä Taidekeskus Mältinrannassa olivat Kinnulan maalausten lisäksi esillä osallistujien kirjoittamat tekstit, joissa he kertovat valokuvasta, sekä äänitteet keskusteluista, jotka Kinnula kävi osallistujien kanssa, kun he tapasivat ensimmäisen kerran valmiin maalauksen äärellä.

Rajatilaan Mirka Kinnula rakentaa vuorovaikutteisen maalausnäyttelyn Paras. Gallerian yläkerran seinät täyttyvät maalauksilla: esillä ovat Kinnulan vuosina 2010-2013 aikana tekemät maalaukset, joita on yli 50. Näyttely-yleisö innostetaan löytämään maalausten joukosta paras teos, jota äänestetään galleriatilassa äänestyslipukkein. Äänestämällä osallistutaan arvontaan, jonka voittaja saa äänestämänsä maalauksen itselleen. Arvonta suoritetaan ja voittaja julkistetaan Galleria Rajatilassa 30.11. klo 13.

Näyttely käsittelee maalauksen katsomistapahtumaa ja sen luomia henkilökohtaisia merkityksiä. Kinnula kääntää katsojan katseen takaisin tähän itseensä; pohtimaan, mistä maalauksesta itse pitää eniten ja miksi. Yleistä ääntenlaskua ei suoriteta lainkaan, sillä tärkeintä on jokaisen oma mielipide siitä, mikä on paras.

Laura Rytkösen lopputyö oli näytelty kymmenminuuttinen videoteos, nimeltään Liskoihmiset. Teos käsitteli sosiaalisia suhteita ihmisryhmän sisällä, hiljaista sisäänpäin kääntynyttä muistia ja ryhmän jäsenten kommunikoimatonta todellisuutta, joka on toisaalta jaettu ja toisaalta yksityinen. Teos on viimeinen osa sosiaalista tilaa käsittelevässä teosjatkumossa, jota Rytkönen työsti opiskeluaikanaan. Liskoihmiset oli tuotannollisesti suuritöinen teos, jossa työryhmää oli yli kolmekymmentä jäsentä näyttelijät mukaan lukien. Stipendiaattinäyttelyssä Rytkönen on palannut aikaisemmin suosimansa tekniikan, animaation pariin, jossa teoksen voi pitää intiiminä ja työstää yksin alusta loppuun asti.

Stipendiaattinäyttelyn teos, Odottajat, on kaksikanavainen animaatio, joka pohjautuu piirokseen miehestä ja naisesta. Molemmat ovat passiivisia, odottavia, vaikka teoksessa esitetään suora pakote toiminnalle. Teoksessa Rytköstä kiinnostaa odottamisen miltei meditatiivinen luonne. Jotain on tapahtumassa, jotain on tulossa, odotetaan vielä hetki ennen pudotusta.

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 15.11. klo 18 sekä parhaan maalauksen arvontatilaisuuteen 30.11. klo 13!

Ensi vuoden stipendiaatit ovat Talvikki Tenhunen ja Riikka Gröndahl.

www.mirkakinnula.com
www.laurarytkonen.com
www.rajataide.fi

0 comments: