torstai 25. huhtikuuta 2013

Saksaa saksalaisittain


Suomalaisten monipuolista kielitaitoa ihmetellään usein maailmalla. Kielet kuuluvatkin olennaisena osana myös korkeakoulun arkipäivään, ruotsin ja englannin lisäksi kun tulee osata ainakin yhtä “ihan aitoa” vierasta kieltä. Tunneilla ei välttämättä tarvitse käydä, jos jo valmiiksi hankitut taitonsa pystyy osoittamaan jollain muulla tavalla. Näin minäkin halusin saksan kielen taitoni hyväksilukea. Opettajani, lehtori Claudia Daems, ehdotti, että voisin ottaa osaa Goethe-instituutin projektiin Weltweit Dialog Bildung und Zukunft. Mahdollisuus vaikutti kiinnostavalta, joten suostuin ilomielin.

Projektin tarkoituksena on vertailla hyviä ja huonoja puolia koulujärjestelmissä Euroopan maiden välillä. Mukana on kouluja Saksasta, Hollannista, Englannista, Ruotsista ja Suomesta. TAMKista osallistuu neljä opiskelijaa, toiset neljä suomalaista tulevat Helsingin yliopistosta. Yhdessä edustamme koko projektin korkeakoulunäkökulmaa. Tällä porukalla valmistelemme esityksen, joka selvittää oman maamme koulujärjestelmää sekä sen erikoisuuksia, ongelmia ja vahvuuksia. Kesäkuussa Goethe-instituutti lennättää kaikki projektiin osallistuvat Müncheniin, jossa esitykset pidetään. Niiden perusteella on tarkoitus luoda ehdotuksia ja ideoida parannuksia kunkin maan koululaitokseen. Kommunikointi käydään jokaisessa tilanteessa saksaksi, joten haastetta riittää.

Ensimmäinen tapaaminen maaryhmämme kanssa on jo käyty, nyt on meneillään valmisteluvaihe esitystä varten. Monet meistä ovat jo käyneet Münchenissä, mutta odotamme matkaa silti suurella innostuksella. Luvassa kun on kiinnostavaa keskustelua, uusia kontakteja, kesäkuinen München ja, niin, tietysti myös ne kaikki paikalliset saksalaiset oluet...

Eeva-Kaisa Ahlamo
Kirjoittaja opiskelee englanninkielisessä Median koulutusohjelmassa

0 comments: