keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Tehonrakentajat ponnistavat TAMK:ista

Galleria Rajatilassa on esillä tammikuussa 2014  omintakeinen Tehonrakentajien näyttely. Esillä ovat muun muassa savubasso, mankelista kasattu soittorasia ja kahvipusseista valmistettu lakanasetti. Taiteilijat ovat tavanneet TAMK:n kuvataiteen koulutusohjelmassa.

Tehonrakentajat on kuuden hengen taiteilijaryhmä. Heidi Hemmilä, Matti Hyvönen, Laura Impola, Laura Laukkanen, Ismo Torvinen ja Fanni Maliniemi perustivat työryhmän Tampereella 2012. Fanni Maliniemi valmistuu tänä keväänä kuvataiteen koulutusohjelmasta ja Matti Hyvönen opiskelee Kuvataideakatemiassa Helsingissä. Muut ryhmän jäsenet ovat TAMK:ista viime keväänä valmistuneita kuvataiteilijoita.

Tehonrakentajien näyttelyprojekti jatkaa maakuntakiertuettaan Porista ja Lappeenrannasta Tampereelle. Galleria Rajatilassa näyttely on runsas kattaus mitä moninaisimpia taideteoksia. Teokset ovat videotaidetta, installaatioita, koneita ja veistoksia. Ne käyttävät polttoaineenaan tehokieltä ja -kuvastoa.

Taiteilijat huomasivat, että tehokkuus on aikamme käyteytyin voimasana - myös Tampereella. Se toimii yhteisesti hyväksyttynä perusteluna silloin, kun kyseessä ovat henkilökohtaiset tai yhteiskunnallisesti laajemmat päätökset. Kouluja lakkautetaan, tunneleita, tornitaloja ja kehoa rakennetaan. Kalentereita täytetään ja elämää hallinnoidaan. Luovuutta kurssitetaan ja lihaa rääkätään niin kuntopoluilla kuin häkeissä.

Fanni Maliniemi

0 comments: