perjantai 15. maaliskuuta 2013

Woyzeck Installaatio kutsuu kokemaan tekoa ja sen seurauksia
Installaatio on osa 11ELOTV:n valo-opiskelijoiden opintoja kurssilla Valon ja värin vuorovaikutus ja estetiikka. Työ pohjautuu saksalaisen nuorena kuolleen Georg Büchnerin (1813-1837) näytelmään Woyzeck. Näytelmä oli kirjailijan kuollessa keskeneräinen ja se julkaistiin postuumisti fragmenteista koottuna. Woyzeckin ensimmäinen julkinen esitys oli vuonna 1913 kirjailijan syntymän satavuotisjuhlan merkeissä Münchenissa Saksassa. Büchnerin sanotaan olleen ns. aikaansa edellä teksteillään, jotka innoittivat muun muassa 1900-luvun alkupuolen ekspressionisteja ja myöhemmin 1960-luvulla poliittisen teatterin tekijöitä.
Näytelmän parissa työskentely käynnistettiin tammikuussa 2013 Valo ja teatteri –kurssilla, missä fokus oli valosuunnittelun ennakkotyöskentelyprosessin alkuvaiheissa sisältäen  tekstianalyysin, valolakanan, ideakuvaston sekä alustavia valo- ja tilaluonnoksia. Tätä kautta etsittiin myös tarttumakohtia Woyzeckin maailmaan installaatiota varten.
Pesurummussa koettavan installaation pohjana on yksi prosessin aikana muodostunut idea, jonka jatkokehittely ja toteutus on tehty pitkälti ryhmätyönä. Kurssitehtävänä installaatiossa on ollut työstää kokonaisuus, joka nostaa esille jonkin keskeisen teeman Woyzeckin maailmasta. Valon, värin, aineen ja tilan vuorovaikutuksen huomioon ottamisella ja pohdiskelulla on ollut myös keskeinen rooli installaation maailman rakentamisessa ja ilmentämisessä, minkä analysointiin tullaan palaamaan vielä kurssin päättävässä raportoinnissa.
Installaatio on esillä Pesurummussa 12.3.-22.3.2013.
Tervetuloa osallistumaan kokemukseen!
Maaret Salminen, kurssin opettaja

0 comments: