keskiviikko 21. elokuuta 2013

Nordisk Panoraama 2013 valinta: Juha Suonpään Hukkamies

Nordisk Panorama -festivaalilla nähdään pohjoismaiden parhaat lyhyt- ja dokumenttielokuvat. Kukin maa lähettää kolme elokuvaa kilpailuun. Tänä vuonna yksi dokumenttikilpailun Suomen edustajista on Juha Suonpään Hukkamies. Juha on TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman koulutuspäällikkö.

24. Nordisk Panorama järjestetään  Malmössä 20-25.9.

Julkaisemme alla elokuvan tuotantoyhtiö Oktober Oy:n asiaa koskevan tiedotteen:

Hukkamies on elokuva miehestä, joka on opetellut susien kielen ja elintavat, kohdannut villit silmästä silmään ja todistanut susien kohtalon. Elokuva perustuu Seppo Ronkaisen 13 vuoden aikana kuvaamiin videopäiväkirjoihin. Hukkamies on tarina ihmisen ja uhanalaisen eläimen ristiriitaisesta suhteesta.
Hukkamies Seppo Ronkainen

Vuonna 1998 elokuvan ohjaaja Juha Suonpää osti villieläinten erikoisasiantuntija Seppo Ronkaiselle videokameran, tavoitteenaan kerätä materiaalia Sepon työstä susien parissa.

1990-luvun loppupuolella Seppo palkattiin töihin villieläinten seurantaan, jossa yksi hänen tehtävistään oli kehittää ja toimeenpanna susille kivuton kiinniottomenetelmä, joka ei vahingoittaisi sutta prosessin aikana. Vuosien aikana Seppo otti videokameran mukaan kaikkialle, ja hänen onnistui tallentaa susien elämää, sekä ihmisten ja villieläinten välisiä kohtaamisia. Sepon kuvaama ainutlaatuinen materiaali näyttää meille, kuinka Seposta tuli susien asiantuntija ja yksi heistä, Hukkamies.

Kaksitoista vuotta myöhemmin ohjaaja Juha päätti koota tarinan miehestä ja susista, ja alkoi työstämään elokuvaa olemassaolevasta materiaalista. Elokuvatuotantoyhtiö Oktober Oy:n tuottama Hukkamies koostuu nykypäivänä kuvatusta materiaalista, sekä Sepon videopäiväkirjoista.

Ensi-iltansa elokuva sai huhtikuussa 2013 Sveitsin Nyonissa järjestetyillä arvostetulla Visions du Réelin kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Tämän jälkeen elokuva on esitetty myös Pärnun kansainvälisillä dokumentti- ja antropologisen elokuvan festivaaleilla. Lisäksi elokuva on valittu myös yhtenä kolmesta kotimaisesta dokumenttielokuvasta kilpailemaan 20.-25.09.2013 Malmössä järjestettävän pohjoismaisen Nordisk Panorama- lyhyt- ja dokumenttielokuvafestivaalin parhaan dokumentin palkinnosta.

Lue lisää:
Nordisk Panorama
Tuotantoyhtiö Oktober

0 comments: