torstai 16. helmikuuta 2012

ActionScript 3 ja mobiilijulkaisutyöpaja



Didi näyttämässä kuinka Androidilla toimii pelien julkaisu

Tämän loistavan kahden päivän työpajan piti vieraileva luennoitsija Didi Mosbacher TAMKin yhteistyökoulusta FH Joanneumista, Itävallasta. Työpaja oli varsinkin meille pelisuunnittelun opiskelijoille mielenkiintoinen, sillä sen aikana suunnittelimme ja ohjelmoimme itsellemme omat Tamagotchit. Tämän jälkeen pelit julkaistiin joko tabletille tai älypuhelimelle.
Emman Tamagotchi kaikessa komeudessaan
...joku taisi unohtaa sitä ruokkia.

Työpajan tarkoituksena oli oppia ActionScript 3 käyttöä, sillä sitä ei koulussamme tule käytettyä kovin usein. Tästä johtuen tämä todella oli mielenkiintoinen - sekä hyödyllinen - puheenaihe. Valitettavan vähän opiskelijoita ilmestyi paikalle, työpaja kun kuitenkin olisi antanut pelisuunnittelijoille erittäin hyviä vinkkejä tulevaisuutta varten.

Heidin hauska Tamagotchi on retromeduusa!
Työpajan aikana meille selvisi, että iOS-laitteille julkaiseminen ei todellakaan ole helppoa, varsinkaan verrattuna Android-laitteille julkaisuun. Ensin pitää maksaa itsensä kipeäksi rekisteröityäkseen ohjelmistokehittäjäksi ja sen jälkeen viettää tuntikausia riidellen App Storen käyttöliittymän ynnä muiden pienten merkittävien seikkojen kanssa. Oli yllättävää tajuta, kuinka vaikeaa yhden pienen ohjelman lataaminen ja julkaiseminen iPhonelle oli, kun vertaa sitä Applen tuotteiden tarjoamaan helppouteen kaikissa muissa käyttöliittymissään. Oli kuitenkin lohduttavaa tietää, että Androidin ohjelmistokauppa on paljon helpompi ja kehittäjäystävällisempi käytettää.

Pystyykö sitä pelaamaan?
ActionScript in action! Koodia emme onneksi ihan noin montaa riviä itse kirjoittaneet...

AS3 ei tietenkään voi kokonaan oppia kahdessa päivässä, mutta tämä paja antoi hyvän esimerkin kuinka pitkälle pääsee lyhyessäkin ajassa, jos vain Flashillä tekemiseen riittää innostusta. Vaikka Flash onkin jäämässä kehityksen jalkoihin vähitellen, pitää muistaa että sille löytyy kyllä jatkajiakin. Mosbacher tutustutti meidät myös AIRiin, joka todennäköisesti korvaa Flashin ominaisuudet tulevaisuudessa.
Game Over

Kiitokset Didi Mosbacherille vielä kerran mainiosta työpajasta!

Story and photos: Emma Kiiski and Heidi Mäenpää

0 comments: