tiistai 12. toukokuuta 2009

Ikuinen Galleria: Sami Sänpäkkilä


SAMI SÄNPÄKKILÄ: LYHÄREITÄ JA MUSAVIDEOITA KOULUAJOILTA
16.5. – 29.5.2009

Ikuinen Galleria Finlaysoninkuja 3

avoinna ma-pe klo 12-16

myös la 16.5. klo 12-16


Sami Sänpäkkilä (s. 1975) on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2005. Sänpäkkilä toimii poikkitaiteellisesti elokuvan, musiikin ja kuvataiteen välimaastossa. Hänen tuotantonsa on kokeellista niin elokuvan, musiikin kuin kuvataiteenkin alueella. Hän toimii myös taiteilijanimellä Es sekä julkaisee kokeellista musiikkia kansainvälisesti toimivan levy-yhtiönsä Fonalin kautta.

Näyttelyssä on esillä Sänpäkkilän töitä hänen kouluvuosiltaan 2001-2005, joka toteutetaan kahtena videoprojisointina galleriatilassa. Hänen kokeellisissa lyhytelokuvissaan huomiota herättävin piirre on tietynlainen tunnelman pidättely. Sänpäkkilä kuvaa esimerkiksi toistuvia hyppyjä, lumessa rämpimistä tai toistuvaa unesta heräämistä. Tämän tunnelman pidättäminen, suspensio, on ominaista myös teosten ääniraidoille. Lopputuloksena on hypnoottinen, transsiin johdattava kokonaisuus.

Transsilla on kuitenkin myös oma itseisarvonsa. Se on luovaa tilaa unen ja valveen rajamailla. Transsin voi myös sanoa olevan liikettä, kuten hypyt teoksessa 91: 11-12 tai kuten juokseminen teoksessa Surrealistin kaksi vasenta kättä. Tämä liike voi johtaa niin mielen ja mielekkyyden palautumiseen kuin sen uudistumiseenkin.

Niin tässä kuin muuallakin Sänpäkkilän teoksissa on lämmintä uskoa ihmiseen ja odottamatonta huumoria. Jopa aggressiivinen Kubistisia vittu saatana on pohjimmiltaan ”surullisille, masentuneille ja unettomille” suunnattu terapeuttinen johdatus, joka päättyy lyhyeen häivähdykseen hetkestä, jolloin huolet – millaiset tahansa – ovat poispyyhityt. ”

Teksti: Jonni Roos

Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella osoitteessa Finlaysoninkuja 3 toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Sen tärkein tavoite on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille Suomessa ja ulkomailla.

Ikuinen Galleria (Facebookissa)
Ikuisen Gallerian aikaisemmat näyttelyt (TTVO blogi)

Ikuinen Galleria on avoinna Tampere Art Factoryn lauantaina klo 12-16

0 comments: